Ekspertų teigimu, pasirodė „Meduza“ ir „Levada“ centrų duomenys apie rusų nuotaikas karo atžvilgiu. Karo studijų institutas (ISW) išanalizavo ir pateikė šiuos duomenis, pagal kuriuos, lyginant su liepos mėnesiu, apklaustųjų nuomonės apsivertė.

Dabar 55-57 proc. apklaustųjų norėtų taikos derybų su Ukraina, o 25-34 proc. pasisako už karo veiksmų tęsimą (liepą buvo atvirkščiai).

„Vis dėlto nebūtume linkę tame įžvelgti pozityvo. Greičiausiai tai dėl visuomenės patiriamo karo nuovargio, paaštrinto mobilizacijos. Tačiau mobilizacija kol kas palietė apie 300 tūkstančių mobilizuotųjų bei apie milijoną jų šeimos narių, kurie daugiausiai gyvena provincijoje. Rusijos masteliais tai nėra dideli skaičiai. Dėl to tokius apklausų duomenis labiau sietume su rusų kariniais pralaimėjimais bei savų karinių pergalių stoka“, – svarsto ekspertai.

Anot jų, jei tik rusams pavyks pasiekti laimėjimų prie Bachmuto, jų propaganda viską pristatys kaip grandiozinį laimėjimą, nors palyginus su praradimais Charkive, Iziume, Kupjanske, Lymane, Chersone tai būtų tik mažmožis.

„Zombiais paversta visuomenė mielai patikės, kad vis dėlto jie nužygiuos iki Lamanšo ir skaičiai gali vėl apsiversti. Nežiūrint į tai, Ukrainos vykdoma informacinė kova (skambinimai belaisvių artimiesiems, vaizdo įrašų su nukautais rusų kariais viešinimas ir pan.) turi prasmę bei naudą“, – įsitikinę jie.

Spaudimas tik didės

Luhansko kryptyje tęsiasi lokalūs susidūrimai. Tradiciškai ukrainiečiai aktyvesni Orliankos – Jahidnės – Kuzimivkos ruože, agresorius atakuoja Stelmahivkos link. Kontaktinė linija kol kas nejuda.

Kreminos kryptyje ukrainiečių atakos Ploščankoje – Červonopopivkoje intensyvėja.

Rusai jau kelinta diena artilerija daužo Ploščankos prieigas, kas rodo, jog ukrainiečiai čia spaudžia juos rimtai.

Tuo pačiu pasirodė informacija, kad trečiadienį ukrainiečiai atakavo Žytlivką, t.y., tarp Červonopopivkos ir Kreminos.

Neatmestina, kad Ukrainos pajėgų spaudimas tik didės, jos gali bandyti įsitvirtinti kelyje Svatovė – Kremina.

Lisičianske mūšiai tęsiasi, okupantams pavyko kiek pastumti savo pozicijas į vakarus prie Spirnės, tačiau iš esmės tai nieko nekeičia.

Kelyje Horlivka – Bachmutas agresorius po truputį stumia gynėjus, rusams pavyko užimti Andrijivką, ukrainiečiai atsitraukė į Kliščivką.

Situacija Kurdiumivkoje nėra aiški. Kaip rašo Rusijos propagandistai, „kalbėti apie fronto griūtį negalime, tačiau padėtis gynėjams komplikuojasi“.

Prie Bachmuto – blogai

„Jei dar trečiadienį situacija Bachmuto prieigose buvo gana optimistiška, tai šiandien džiugių žinių mažai. Agresorius sugebėjo pasistūmėti rytinėse miesto prieigose. Taip, pasistūmėjimas nedidelis – daugiausia pavyko prasiveržti apie 1,2 km. Tik bėda tame, kad būtent šioje vietoje agresorius sugebėjo iš šiaurinės pusės pasiekti kalvą (svarbią vietovę), kuri yra kritiškai svarbi ginant Bachmuto rytines ir pietrytines prieigas“, – teigia ekspertai.

Anot jų, jei joje rusams pavyks įsitvirtinti, ukrainiečiams gali tekti trauktis į naujas pozicijas į vakarus už vandens kliūčių mieste.

Karas Ukrainoje

Soledaro – Bachmutskės ruože agresorius bando atakuoti, tačiau jam nesiseka.

Agresorius atakuoja Avdijivkos link, tačiau kol kas nesėkmingai.

Nevelskės – Pervomaiskės ruože intensyvios kautynės, pozicijos eina iš rankų į rankas, situacija čia labai dinamiška.

Marijinkos gyvenvietėje tęsiasi mūšiai, tačiau agresoriaus spaudimas nebe toks stiprus. Ar tai tendencija, ar po pergrupavimo rusų atakos vėl sustiprės? Šiuo metu dar sunku kažką konkretaus teigti.

Ragina atsikovoti Polohus

Zaporižios kryptyje vyksta lokalūs susidūrimai bei artilerijos dvikovos. Trečiadienį vėlai vakare ukrainiečiai smogė Tokmako ir Melitopolio prieigose esančioms rusijos pajėgoms.

Anot karybos žinovų, pasirodė vertinimų, kad ukrainiečiams būtų vertinga atsikovoti Polohus tam, kad iš ten HIMARS smūgiais būtų bandoma perkirsti rusų geležinkelio tinklą visoje Zaporižios kryptyje.

„Analitikas Def Mon labai tiksliai parodė, kad Polohų atsikovojimas turėtų būti vykdomas kaip platesnės operacijos dalis. Jo siūlymas pasiekti Hryhorivką yra ambicingai sveikintinas, tačiau įvertinant orkų gynybinių pozicijų įrengimo dinamiką, sunku pasakyti, ar realistiškas“, – pabrėžia ekspertai.

Jei vienos operacijos metu ukrainiečiams pavyktų pasiekti kelią Novodanylivka – Pavlivskė – Lozovė – Novozlatopilis būtų tikrai puikus rezultatas.

Čia galėtų išsidėstyti ukrainiečių priešakinės pajėgos ir stebėjimo postai, o tarp upių Konka – Haičiuras tarpe būtų pagrindinė gynybos linija.

Tokiomis sąlygomis tai turėtų operacinę prasmę: geležinkelio perkirtimas ne tik ugnimi, bet ir pajėgomis, rėsmės Huliajpolei sumažinimas, tai leistų apsaugoti ukrainiečių flangus ir padidintų gynybos gilumą.

Tada tokioje teritorijoje būtų galima ir HIMARS’ą paslėpti, kad jis sąlyginai saugiai atakuotų rusų komunikacinius mazgus, aprūpinimo kelius ar vadavietes jų gynybos gilumoje.

„O kaip bus iš tiesų, matysime“, – priduria ekspertai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)