Signalas Kremliui

Penktadienį Vokietijoje vyko Ramšteino konferencija, priminė karo ekspertai. Jam vakarų valstybės nuosekliai formavo informacinę erdvę, kad priimti sprendimai nesukeltų sprogusios bombos efekto ne tiek savo visuomenėse, kiek Kremliuje. Vakarų strategija dėl paramos Ukrainai ginklai keičiasi, rašė karo ekspertai.

„Kaip prognozavome ir tikėjomės — vakarai pereina nuo strategijos „duodame, ką galime“ prie „duodame, ko reikia“.

Deja, vokiškų tankų klausimas yra tas dėmuo, kuris užvaldė visą dėmesį. O kadangi Lietuvoje kaip krepšinio „ekspertų“, taip dabar ir tankų „ekspertų“ priderėjo nemažai, tai mes susikoncentruosime į kitą paramą, į tą, kuri artimoje ateityje turėtu atvykti į Ukrainos frontą.

Sugrupuojant tai, ką šalys yra pažadėjusios perduoti pastaruoju metu, teoriškai Ukrainą pasieks:

  • apie 30 modernių vakarietiškų tankų (įskaičiuojant pažadėtus lenkiškus Leopard 2), apie 40 „lengvųjų“ ratinių prancūziškų tankų, apie 120 tankų T72M;
  • 150–200 modernių vakarietiškų PKM (Bradley, Marder, CV90), 100 šarvuočių M113, 200–250 įvairių kitokių šarvuočių, 100 šarvuočių Stryker (tiesa, nėra aišku kokios ginkluotės sistemos ant jų bus sumontuotos), 600–700 šarvuotų džipų, kuriuos galima naudoti kaip žvalgybos, vadovavimo ar pvz. ryšių mašinas;
  • 18 HIMARS sistemų, GLSDB raketos (šūvio nuotolis 150 km), 86 vakarietiškos 155 mm haubicos;
  • 14 vidutinio ir ilgo nuotolio vakarietiškų oro gynybos baterijos dydžio komplektų, kurie gali būti išskaidomi arba apjungiami į vienetus“, – būsimą paramą Ukrainai vardijo pilietinio gynybos ir saugumo analizės centro „Locked N‘ Loaded“ ekspertai.

Jų teigimu, teoriškai šią paramą suskirstant į dalinius, ryškėja toks apginklavimo vaizdas.

  • „3–5 mechanizuotos brigados arba 1 tankų ir 2–3 mechanizuotos brigados;
  • 2–4 motorizuotos brigados, 3–5 155 mm artilerijos batalionai;
  • 2–3 HIMARS vienetai su „ilgomis rankomis“;
  • 12–15 vidutinio ir ilgo nuotolio oro gynybos baterijų“, – teigė karo ekspertai.

Visgi, ši parama Ukrainos nepasieks artimiausiomis dienomis.

„Tuo labiau, modernios ginkluotės įsisavinimas ir pristatymas užtruks. Tačiau iš to kas pažadėta ir ukrainiečiams jau yra pažįstama, jau galima būtų suformuoti vieną tankų ir vieną motorizuotą brigadą arba dvi mechanizuotas brigadas (panaudojant perduodamus T72M, M113, ir lengvai šarvuotą ratinę techniką)“, – teigė karo ekspertai.

Karas Ukrainoje

Jie kartu neatmetė ir scenarijaus, kad Kremlius ėmė rengti viešųjų ryškių akcijas, žinodamas apie šių sprendimų mąstą.

„Išstojo gynybos ministras Sergejus Šoigu ir pareiškė, kad pradedamos plataus masto karinės reformos, kurios nutaikytos į bendro karių skaičiaus didinimą iki 1,5 mln., naujų vienetų kūrimą, karinės infrastruktūros plėtrą ir pan. Kitais žodžiais sakoma, kad Rusija rengiasi dideliam konvenciniam karui ne tik su Ukraina, bet ir Vakarais. Norėtųsi išsigąsti, bet kažkaip nebaisu? Tereikia tinkamai ruoštis.

Blogiausia, kas galėtų nutikti, tai jei agresorius išsprūstų iš tvirto ukrainiečių glėbio ir vėl imtų atkurti savo ginkluotąsias pajėgas. Kita vertus, Vakarų parama ir ukrainiečių kova nuteikia optimistiškai“, – rašė jie.

Praleisti pro akis nebuvo ir Rusijos užsienio reikalų ministro Sergejaus Lavrovo pareiškimai.

„Jis pareiškė, kad dėl Ukrainos JAV neva nusišalino nuo Artimųjų Rytų problemų sprendimo. Tokiu būdu Kremlius ir toliau bando telkti apie save antiamerikietiškomis nuotaikomis gyvenančių šalių politinį elitą. Kaip jiems sekasi, geriausia simbolizuoja Serbijos ir Irano viešai deklaruota parama Ukrainos teritoriniam vientisumui.

Žinoma, šios šalys turi savų nacionalinių interesų tokius pareiškimus daryti, o Ukraina jiems ne tiek svarbi. Tačiau visgi, tai taip pat signalas Kremliui“, – teigė pilietinio gynybos ir saugumo analizės centro „Locked N‘ Loaded“ ekspertai.

Situacija fronte

Karo ekspertai įvertino ir situaciją fronte. Pavyzdžiui, Luhansko kryptyje esančiame Svatovo sektoriuje iniciatyvą turi ukrainiečiai, rašė jie.

„Sektoriuje ukrainiečiai suaktyvino savo veiksmus ruože Pershotrvaneve — Kyslivka — Novoselivske ir pasiekė taktinę sėkmę prie Novoselivkse. Agresorius ginasi ir bando atsiimti prarandamą iniciatyvą.

Neatmestina, kad prasidėjo mūsų prognozuotos lokalios ukrainiečių atakos, kurios turėtų pirmiausia leisti jiems tvirtai perimti iniciatyvą, o tada eiti į platesnį puolimą su tikslu pasiekti kelią Troicke — Svatove“, – rašė jis.

Kremina sektoriuje pastebimas ukrainiečių aktyvumas.

„Nors kontaktinė linija Ploshchanka — Chervonopopivka beveik nejudėjo, tačiau Ukrainos kariuomenė joje buvo aktyvesnė. Ji atrėmė agresoriaus atakas, buvo aktyvi abejose kelio Svatove — Kremina pusėse.

Tuo pačiu ukrainiečiai vykdė lokalias atakas pietvakarinėse Kremina prieigose, taip pat vykdė operacijas kelio Kremina — Rubizhne ruože. Agresoriaus kontratakos nebuvo sėkmingos“, – konstatavo karo ekspertai, kartu pridurdami, kad iniciatyvą ir čia išlaiko ukrainiečiai.

Lysyčianske, anot jų, pirmoje savaitės pusėje agresorius suintensyvino atakas visoje sektoriaus kontaktinėje linijoje.

„Tikėtina, jis siekė ne tik atitraukti dalį ukrainiečių pajėgų nuo Kremina, bet ir paremti savo veiksmus nuo Soledaro link Seversko. Šie veiksmai nebuvo sėkmingi, ir savaitės pabaigoje šios atakos sumenko. Ukrainiečiai ne tik gynėsi, bet ir pereidavo į kontratakas“, – rašė karo ekspertai. Jų teigimu, čia fiksuojamos lygiosios po aktyvių veiksmų.

O Donecko kryptyje esančiame Bachmuto sektoriuje, iniciatyva – Rusijos rankose.

„Nors agresoriui pavyko įsitvirtinti Soledare, tačiau savaitės bėgyje rusai nesugebėjo išvystyti šio puolimo nei kelio SlovjanskasBachmutas, nei Seversko link.

Tuo tarpu pietvakariniame ruože agresorius sugebėjo pasiekti taktinę sėkmę prie Klishiivka, tačiau ukrainiečiai jos neleidžia išvystyti, taigi agresoriui kirsti kelio Kostyantinivka — Chasiv Yar — Bachmutas nepavyko. Bacjmutas rytinėse ir pietinėse prieigose tęsėsi sunkūs mūšiai, ukrainiečiai neleido agresoriui įsiveržti giliau į miestą“, – teigė pilietinio gynybos ir saugumo analizės centro „Locked N‘ Loaded“ ekspertai.

Avdijivka – Mariinka sektoriuje rusai suintensyvino puolimą Avdiivka rytuose ir pietvakariuose, tačiau šios operacijos jiems nebuvo sėkmingos.

„Ukrainiečiai apsigynė ir padarė didelius nuostolius agresoriui. Kituose ruožuose vyko permainingos kautynės. Vertinimas: lygiosios po aktyvių veiksmų“, – rašė karo ekspertai.

O Vuhledar sektoriuje – nors ukrainiečiai buvo aktyvesni, kontaktinė linija iš esmės nepasikeitė ir čia fiksuojamos lygiosios.

Zaporižios kryptyje taip pat fiksuojamos lygiosios, teigė karto ekspertai.

„Agresorius intensyvino atakas Orihiv ir Huliajpole ruožuose, pasiekė nežymių laimėjimų no mans land. Antroje savaitės pusėje ukrainiečiai ėmė aktyviau kontratakuoti, suintensyvino artilerijos smūgius bei šiuos agresoriaus laimėjimus minimizavo. Savo ruožtu, ukrainiečiai tęsė agresoriaus logistinės sistemos apšaudymą“, – įžvalgomis dalijosi jie.

Na, o Ukrainos Pietų kryptyje daugiausia darbo praėjusią savaitę standartiškai atiteko abiejų pusių žvalgams ir artileristams.

„Ukrainiečiai dronais atakavo karinius taikinius Kryme ir/arba testavo agresoriaus oro gynybos sistemą“, – rašė karo ekspertai, pridurdami, kad ir čia fiksuojamos lygiosios pozicinėje gynyboje.

Mūšių dinamika

Pilietinio gynybos ir saugumo analizės centro „Locked N‘ Loaded“ ekspertai taip pat įvertino ir praėjusios savaitės mūšių Ukrainoje dinamiką.

Jie pastebėjo, jog Rusijos pajėgos praėjusią savaitę taupė raketas, todėl masinio smūgio jomis nebuvo. Dronų savižudžių naudojimas taip pat išliko jau įprastame lygyje, rašė karo ekspertai.

O mūšių kontaktinėje linijoje intensyvumą galima iliustruoti aiškiais parametrais, rašė jie. Pavyzdžiui, Rusijos pajėgų artilerijos nuostoliai per savaitę gerokai išaugo.

„Kaip ir prognozavome: prireikė savaitės, kad Ukrainos žvalgai išskaičiuotų pasikeitusias rusų artilerijos baterijų vietas ir tai davė rezultatų. Toliau sėkmingai ir metodiškai šienaujamos agresoriaus MLRS (6 vs 8).

Ukrainiečių artilerijos aktyvumą įrodo ir išaugę agresoriaus nešarvuotos technikos nuostoliai (45 vs 86), kuri dažniausiai neveikia kontaktinėje linijoje, o labiau užnugaryje, remiant vienetus“, – teigė jie.
O komentuodami manevrinių vienetų nuostolius, karo ekspertai pastebėjo, jog Rusijos pajėgų gyvosios jėgos nuostoliai gerokai išaugo – 4120 vs 5470.

„Tą patį galima pasakyti ir apie rusų šarvuotos technikos netektis (90 vs 124). Tai sietume su efektyvia ukrainiečių žvalgų, artileristų ir manevrinių vienetų sąveika“, – priežastį įvardijo jie.
Galima nauja masinė raketų ataka

Karo ekspertai socialiniame tinkle dalijosi ir galimomis prognozėmis šiai savaitei. Jų teigimu, galima masinė raketų ataka, sukaupus jų atsargas.

„Tikėtina, kad šalia raketų oras — žemė, sparnuotųjų raketų ir dronų savižudžių dar intensyviau bus smūgiuojama oro gynybos sistemomis S300/S400.

Tikslumo ir anksčiau rusams nereikėjo, o naudojant šias raketas ne pagal pirminę paskirtį bus galima dar šiek tiek pataupyti kitas, brangias raketas“, – įžvalgomis dalijosi jie.

Karo ekspertai prognozuoja, kad ukrainiečiai bandys atverti dar du karštus taškus prie Novoselivske, taip sunkindami rusams padėtį ir bandydami juos išvardinti.

„Savo ruožtu tikėtina, kad agresorius atnaujins atakas šiauriniame ir pietiniame sektoriaus flange, su tikslu priversti ukrainiečius keisti savo sumanymą“, – rašė karo ekspertai.

O ukrainiečių aktyvumas abiejose kelio Svatovas – Kremina pusėse sufleruoja, kad šią savaitę galima tikėtis aktyvesnių ukrainiečių veiksmų visame sektoriuje.

„Visgi prognozė dėl galimo veiksmų eigos varianto išlieka ta pati: lengvųjų pėstininkų ir SOP vienetai sudėtinga vietove (pietinės Kremina prieigos) apeina rusų pozicijas, atakuoja aprūpinimo rajonus, vadavietes, komunikacijas, minosvaidžių ar artilerijos pozicijas.

O tada, kai tarp kontaktinėje linijoje esančių rusų prasidės pasimetimas, į puolimą veržiasi mechanizuoti vienetai (Ploshchanka — Chervonopopivka — Zhitlivka)“, – rašė karto ekspertai.

Prognozės dėl Bachmuto nesikeičia – „labai tikėtina, kad agresorius bandys išnaudoti savo sėkmę ir nepaisydamas nuostolių, bandys masiniu puolimu prasiveržti link Chasiv Yar ir kelio Slavjanskas— Bachmutas, taip atkertant ukrainiečių tiekimo ir pajėgų rotacijos keliu“.

„Tuo pačiu, tikėtina rusai tęs puolimą Rozdolivka — Vesele ruože bei atakas Lysyčiansko sektoriuje, su tikslu judėti Seversko link, kartu tokiu būdu komplikuojant ukrainiečių pastangas Kremina sektoriuje“, – teigė jie.

Na, o Zaporižios sektoriuje agresorius ir toliau bandys perimti iniciatyvą ir neleisti ukrainiečiams ruoštis jų planuojamiems puolamiesiems veiksmams. Todėl ukrainiečių puolimas šiame sektoriuje šią savaitę bus mažai tikėtinas, rašė karo ekspertai.

„Neatmestina, kad rusai bandys užimti kad ir nedidelę gyvenvietę, joje įsitvirtinti ir tai parduoti kaip operacinę sėkmę savo visuomenei, politikams. Tuo pačiu, tikėtina, kad ukrainiečiai gali suaktyvinti savo veiksmus Vuhledar sektoriuje.

Ukrainiečių judėjimas Volnovakha link ir/ar intensyvus artilerijos/raketų apšaudymas būtų labai skausmingas agresoriui, pirmiausia logistine prasme bei tai gali priversti jį keisti savo sumanymą Zaporižios kryptyje“, – prognozėmis dalijosi karo ekspertai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)