Ekspertai atkreipia dėmesį, kad NATO generalinis sekretorius J. Stoltenbergas vizito Ukrainoje metu pareiškė, jog „Ukrainos vieta Aljanse. Ateis laikas, mes padėsime Ukrainai šią vietą užimti.“

Žinant vakariečių atsargumą, tai daugiau nei pozityvi žinutė.

Šiuo metu vizitas vyksta Ramšteino susitikimo išvakarėse ir, tikėtina, skirtas užglaistyti aštresnius kampus tarp Aljanso ir Ukrainos (pvz. „F-16“ perdavimas).

„Tuo tarpu tarptautinis nusikaltėlis V. Putinas pažėrė naujų nepilnavertiškumo komplekso perlų. Jis pareiškė, kad savo vizito Kryme ir Luhansko srityje metu neaplankė pirmose linijose esančių karių ir karininkų, nes „nenorėjo jų atitraukti nuo darbų“. Geriau jau būtų patylėjęs“, – rašo ekspertai.

Padėtis fronte

Luhansko kryptis

Kremina. Susidaro įspūdis, kad rusų puolimas miškuose į pietvakarius nuo Kreminos ima strigti.

Neatmestina, kad agresorius pergrupuos pajėgas ir vėl su nauja jėga atnaujins puolimą. Rezervų sektoriuje jis dar turi. Tuo pačiu pasirodė informacija apie dažnėjančias ukrainiečių kontratakas Ploščankos – Červonopopivkos ruože.

Tikėtina, jie bando atitraukti agresoriaus pajėgas nuo Kreminos bei spausti rusų grupuotės Dibrovos šiaurinį flangą.

Lisičianskas. Rusai toliau intensyviai spaudžia Ukrainos vienetus prie Spirnės. Karo propagandistai jau paskelbė, jog ukrainiečiai neva paliko šią gyvenvietę. Tiesa ta, kad Spirnė ir toliau lieka „niekieno“, taigi, situacija nepasikeitė.

Donecko kryptis

Bachmutas. Chromovės – Bohdanivkos ruože rusams pavyko nežymiai pasistūmėti prie Chromovės.

Esmingai situacijos tai nekeičia, bet prieš dvi dienas čia atsinaujinęs agresoriaus spaudimas ima duoti vaisių.

Bachmuto mieste ukrainiečiai greičiausiai atsitraukė į vakarinę geležinkelio linijos pusę. Ruožas į rytus nuo geležinkelio (Kovalska – Sadova gatvių linija iki geležinkelio) yra 2-3 km. į plotį ir 600 m. į gylį. Šį nedidelį ruožą ukrainiečiai gynė dvi savaites, agresoriui padarė didžiulių nuostolių.

Matydami, kad nebegali išlaikyti šių pozicijų, gynėjai liko ištikimi savo taktikai – atsitraukė į naują gynybos ruožą. Neatmestina, kad jie bandys kontratakuoti ir sujaukti rusų planus vystyti puolimą toliau.

Časiv Jaro – Ivanivskės kelio pietinėje dalyje rusų planas tarsi replėmis iš rytų ir vakarų suspausti Časiv Jarą, akivaizdu, stringa. Ivanivskę šturmavę rusų desantininkai jau pirmą puolimo dieną susidūrė su intensyviu ukrainiečių pasipriešinimu bei logistinėmis problemomis (ėmė trūkti tankų amunicijos).

Po dviejų dienų daužymo galva į sieną, šiandien šiame ruože jų puolimas tik lokalaus pobūdžio. Tikėtina, agresorius persigrupuoja. Tuo tarpu vakarinėje grupuotėje jėgų dar liko – rusai toliau atakuoja Predtečnės link. Tiesa, ir čia jokių rezultatų jiems pasiekti nepavyksta.

Avdijivka – Marijinka. Avdijivkoje įtvirtintame gynybos rajone toliau tęsiasi mūšiai. Šiauriniame flange rusams ir toliau nepavyksta pasistūmėti, puolimo tempas slopsta. Tuo tarpu vakariniame flange prie Severnės agresoriui pavyko nežymiai pajudėti.

Pervomaiskės ruože Ukrainos vienetai atmušė rusų atakas Nevelskės ir Pervomaiskės link.

Marijinkos ruože okupantų puolimas atsinaujino su nauja jėga, taip pat agresorius vėl ėmė atakuoti Pobedos link.

„Daug vatinių triusikų plėšymo, bet kaip visada rezultatų nėra – ukrainiečiai išlaikė pozicijas“, – apžvalgoje rašo ekspertai.

Vuhledaras. Tęsiasi lokalūs susidūrimai Prečystivkos – Pavlivkos ruože. Abi pusės radusios progą vykdo atakas. Panašu, kad ukrainiečiai bando perimti iniciatyvą.

Zaporižios kryptyje agresorius surengė eilę atakų Huliajpolės ruože, jiems pavyko nežymiai pasistūmėti „niekieno žemėje“.

Labai tikėtina, jog tokie rusų veiksmai susiję su bandymu užimti geresnes pozicijas prieš artėjantį Ukrainos pajėgų kontrpuolimą.

Tuo pačiu atakos vykdomos aplink kelią Huliajpolė – Dorožnianka – Polohai. Labai tikėtina, taip okupantai bando užimti ukrainiečių išeities pozicijas atakuojant link vieno iš labiausiai tikėtinų puolimo pradžios objektų, t.y. Polohų ir taip jaukti Ukrainos pajėgų planus.

Pietų kryptyje dirba abiejų pusių artileristai, didelių pakitimų nėra.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)