Pasak ekspertų, reikia suprasti, kad pats J. Prigožinas Afrikoje atsidūrė ne šiaip sau. Jau keletą savaičių „Vagner“ grupuotės atstovai skelbia panašias žinutes, kad jų nariai nesusigundytų konkurentų siūlymais vykti į Afriką.

Tad, tikėtina, jo vizito tikslas – užsitikrinti kontraktų tęstinumą ir plėstis, užsėsti dar samdinių neužsėstas vietas (pvz., Nigeris).

Jis ne viešai, bet aktyviai veikė Rusijos – Afrikos valstybių forumo metu, o dabar nuvyko į Afriką ir pats. „Vagner“ grupuotei Afrikos valstybės (tokios kaip Malis, CAR, Burkina Faso ir kt.) tampa vis svarbesniu vektoriumi.

Situacija fronte – Luhansko kryptis

Svatovė. Tęsiasi sunkūs mūšiai prie Synkivkos, tačiau ir toliau nieko panašaus į rusų sėkmę gyvenvietės užėmime, ar tuo labiau ukrainiečių atsitraukimą iš Kupjansko.

Patys rusų karo propagandistai ima mažinti savo melo apsukas, nes akivaizdžiai susidūrė su realybe. Dalis Synkivkos gyvenvietės yra „niekieno žemė“, dalį kontroliuoja ukrainiečiai, okupantai savo ruožtu bando apeiti gyvenvietę iš rytų.

Kremina. Tęsiasi lokalūs susidūrimai kontaktinėje linijoje. Viešų šaltinių duomenimis, sektorių paliko agresoriaus 108-asis desanto – šturmo pulkas.

Karas Ukrainoje

Tai gali indikuoti, kad patys rusai artimiausiu metu neplanuoja plataus masto puolimo operacijų ir/arba agresorius nemano, kad Ukrainos pajėgų veiksmai čia jiems sukels rimtų bėdų.

Žinoma, tai tik viešų šaltinių duomenys, realybė gali būti kitokia (pvz., desantininkai išvyko, o į jų vietą atvyko kitas vienetas ar pan.).

Donecko kryptis

Bachmutas. Šiaurinis flangas. Kontaktinėje linijoje – be pakitimų. Okupantai ir toliau intensyviai naudoja aviaciją bei artileriją Pryviljos – Fedorivkos – Veselės ruože, taip greičiausiai siekdamas užkirsti kelią Ukrainos gynėjų galimam puolimui link Soledaro.

Pietinis flangas. Tęsiasi sunkūs mūšiai, agresorius bando kontratakuoti prie Klišijivkos, ukrainiečiai tęsia operacijas tarp Klišijivkos ir Andrijivkos, po truputi įsitvirtina vakar atsikovotose pozicijose.

Avdijivka – Marijinka. Agresorius organizavo puolimą Pervomaiskės ruože, tačiau rusams čia nieko nepavyko nuveikti – Ukrainos pajėgos apsigynė.

Zaporižios kryptis

Orichivas. Pleištas prie Robotynės gilėja – Ukrainos gynėjai stumiasi pačioje gyvenvietėje bei juda į priekį flanguose. Tikėtina, matydamas sparčiai blogėjančią situaciją agresorius įvedė naujus rezervus. Tačiau, jei manote, kad pajudėjo prie Tokmako esantys rusų vienetai, tai greičiausiai klystate.

Sektoriuje apsireiškė to pačio iš Kreminos atitraukto 108-ojo desanto – šturmo pulko vienetai.

Tai rodo, jog agresorius nelinkęs rizikuoti Tokmako apylinkėse gynyboje esančia savo grupuote ir krapšto vienetus iš kitų sektorių. Karų patirtis rodo, kad kai rezerviniai vienetai tampa nepajudinami ir sulenda į apkasus, o anksčiau ar vėliau šių rezervų pozicijos tampa priešakine linija.

„Linkime to ir dabar“, – rašo ekspertai.

Velyka Novosylka. Ukrainos gynėjai toliau spaudžia rytinį ir vakarinį sektoriaus flangus, okupantai bando nuspėti kur bus pagrindinis Ukrainos vienetų smūgis ir persigrupuoja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją