Ukrainos pajėgos dronais – savižudžiais atakavo karinius objektus net 7 Rusijos srityse (Maskvos, Tulos, Riazanės, Briansko, Kalugos, Oriolo ir Pskovo).

Sėkmingiausi smūgiai – mikroelektonikos gamyklai Brianske bei Pskove esančios 2-osios spec. paskirties brigados bazei ir šalia esančiam kariniam oro uostui.

Detaliau apie pastarąjį: sunaikinti 4-6 transporto lėktuvai IL76, kurie yra naudojami perdislokuojant šalia esančios oro desanto pajėgų 76-osios oro desanto divizijos vienetus.

Tai ta pati vadinamoji Pskovo divizija apie kurios vienetų permetimą iš Kreminos į Zaporižios kryptį ekspertai pranešė anksčiau. Neatmestina, kad į karo zoną perdislokavimui buvo ruošiami ir kiti prie Pskovo žaizdas besilaižę desantininkai.

Pavyzdžiui, 104-tas pulkas arba tie patys prieš tai minėti 2-osios brigados „specnaziorai“. Vienas IL76 orlaivis gali gabenti sustiprintos kuopos dydžio vienetą (125 – 140 karių). Taigi, mažiausiai desantininkų batalionas liko be sparnų.

To rusams reikia kaip oro


Žinoma, agresorius į karo zoną karius didžiąja dalimi pristato ir traukiniais.

Tačiau greitas skrydis permetant desantininkus iki Rostovo prie Dono, po to traukiniu iki Tokmako būtų gerokai greitesnis būdas, nei tiesiog traukiniu nuo Pskovo iki pat Tokmako. Rusams po kojomis degant frontui, operatyviai reikiamoje vietoje galintis atsidurti batalionas ar pulkas agresoriui reikalingas kaip oras.

Taip pat IL76 gali pristatyti ir išvežti kitus reikalingus krovinius. Vieno lėktuvo kėlimo galia yra apie 50 tonų, todėl mažiausiai 4 sunaikinti IL76 galėjo pervežti pvz. 12 BMD (t.y. mechanizuotos kuopos techniką).

Žvelgiant į kaštų ir naudos santykį gal ir ne itin didelė pagalba. Vietoj to 4 tokie lėktuvai galėjo atskraidinti apie 4000 vnt. 152 mm artilerijos sviedinių, o tai jau rimtas aprūpinimas.

2022 m. rudenį – 2023 m. žiemą, rusai per dieną iššaudavo apie 20 000 šaudmenų visame fronte. Dabar šie skaičiai yra sumažėję kone perpus, tad 4000 šaudmenų kažkuriame viename ruože būtų visai nebloga paspirtis artilerijos dvikovas pralaimintiems rusams.

Kita vertus, 50 tonų atsarginių dalių kovinei ir kitai technikai gali būti dar reikšmingesnė pagalba rusų manevriniams vienetams. Sunaikinus šiuos IL76 orlaivius tokios galimybės dar labiau mažėja.

Savo ruožtu okupantai surengė raketų ir dronų – savižudžių atakas Ukrainos teritorijoje. Atakuota infrastruktūra Kyjivo, Žytomiro, Čerkasų ir Odesos apylinkėse.

Luhansko kryptis


Svatovė. Rusai toliau bando atakuoti pietiniame flange ir siekia išplėsti savo placdarmą vakariniame Žerebeco upės krante. Situacija įdomi – puolantieji rusai kelis šimtus metrų pasistūmėjo „niekieno žemėje“, tačiau jų gretos gerokai praretėjo.

Vykdyti pajėgų rotacijas ir aprūpinimą per ukrainiečių artilerijos prišaudytus Žerebeco upės krantus yra labai rizikingas reikalas.

Kiek ilgai jiems užteks resurso vykdyti tokias operacijas, o dar svarbiau, koks bus šių operacijų rezultatas, sveiku protu suvokti yra sunku.

Kremina. Tęsiasi abipusės lokalios atakos, kontaktinėje linijoje – be pakitimų.

Lysyčanskas. Agresorius atnaujino atakas Bilohorivkos link, tačiau jos nebuvo sėkmingos.

Donecko kryptis

Bachmutas. Šiaurinis flangas. Susidaro įspūdis, kad Ukrainos pajėgos šiame ruože sąmoningai pereina į gynybą bei permeta daugiau savo vienetų į pietų flangą, kur yra galimybė vystyti sėkmę. Savo ruožtu agresorius vykdė atakas Bohdanivkos link ir buvo sėkmingai utilizuojamas.

Pietinis flangas. Ukrainos gynėjai nežymiai pasistūmėjo „niekieno žemėje“, kuri yra Klišijivkos – Andrijivkos ruože. Okupantai kontratakuoja ne tik šiame ruože, bet ir šalia piečiau esančios Ozaranivkos.

Karas Ukrainoje

Avdijivka – Marijinka. Mūšiai tęsiasi tose pačiose lokacijose – šiaurinis Avdijivkos flangas, Pervomaiskės ir Marijinkos ruožai. Kontaktinė linija stabili. Fiksuojamas agresoriaus rezerve buvusių vienetų pajudėjimas link kontaktinės linijos.

Tikėtina, kad siekdamas sukaustyti Ukrainos pajėgų veiksmus Velyka Novosylkos ir Vuhledaro sektoriuose, agresorius dar intensyviau atakuos Marijinkos ruože.

Vuhledaras. Rusų šaltiniai skelbia apie ukrainiečių atakas Volodymyrivkos link, su liūdesiu pripažįsta, kad Ukrainos pajėgoms pavyko pasistūmėti. Ekspertai primena, jog operacijos prie Volodymyrivkos – tai tarpinė stotelė link stambaus agresoriaus komunikacinio mazgo Volnovachoje. Tikėtina, reaguodami į tai rusai atnaujino atakas Novomychailivkos link.

Zaporižios kryptis


Orichivas. Ukrainos pajėgos vysto sėkmę Robotynės – Verbovės ruože. Jie stumiasi į pietus iš rytų apeidami Novoprokopovką bei į rytus link Verbovės.

Rusų pagrindninė gynybos linija braška. Tuo pačiu agresoriaus pajėgoms aplink Polohus labai neramu. Ukrainos pajėgos ne tik stumiasi keliu Orichivas – Polohai, bet ir prie Dorožniankos reguliariai vykdo žvalgybą mūšiu ir lokalias atakas. Tikėtina, reaguodamas į tai agresorius suaktyvino aviaciją – smogė šiauriau esančiai Zaliznyčnei.

Velyka Novosylka. Ukrainos pajėgos toliau spaudžia prie Prijutnės, agresorius ant mėsos meta „Štorm Z“ dalinius (kaliniai). Šiaurinėse gyvenvietės prieigose pozicijos eina iš rankų į rankas.

Pietų kryptis


Agresorius skelbia apie Ukrainos pajėgų nesėkmingą bandymą jūriniais dronais smūgiuoti Sevastopolio uoste esantiems kariniams taikiniams. Tiesa, kol kas vaizdo ir foto patvirtinimų rasti nepavyko.

Neatmestina, kad smūgių Rusijos teritorijoje kontekste agresorius ieško „pergalių“, todėl skelbia apie neva atmuštas galingas ukrainiečių atakas. Tokią informacinę taktiką anksčiau matėme ne kartą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)