Apžvelgdami geopolitinį kontekstą, ekspertai atkreipia dėmesį, kad viešoje erdvėje matyti daug optimizmo dėl Kinijos pareiškimo apie branduolinio ginklo panaudojimo nepriimtinumą prieš Ukrainą.

„Taip, tai svarbus signalas, atšaldysiantis karščiausias galvas Kremliuje, tačiau būtume atsargūs iš to darydami toli einančias strategines išvadas“, – teigia jie.

Tai pasakyta Vokietijos kancleriui Olafui Scholzui vizito Kinijoje metu G20 susitikimo išvakarėse. Be to, artėja rinkimai JAV. Kinija – tai ne Rusija, ji labai rimtai galvoja ką šneka.

„Negi yra manančių, kad tokiame kontekste kinai šautų sau į koją neapgalvotais pareiškimais? Kitais žodžiais tariant — kinai sako tai, ką Vakarai nori girdėti“, – pabrėžia jie.

Tačiau karybos žinovai atkreipia dėmesį, kad šis pareiškimas niekaip nekeičia Kinijos pozicijos dėl Rusijos karo prieš Ukrainą. Kinai ir toliau atvirai neragina Kremliaus nutraukti agresijos. Jie ir toliau yra aktyvūs stebėtojai, intensyviai veikiantys „po kilimu“ ir bandantys iš šio situacijos ilgoje perspektyvoje išpešti sau kuo daugiau naudos.

Kinija turi svertų gana greitai keisti Rusijos veiksmus (pvz. rusiško naftos pirkimas ar nepirkimas apeinant embargą). Tad Kinijos užsienio politikos prioritetai lems, ar ji bus linkusi „po kilimu“ paremti Rusiją, ar viešai pabarti.

Neturi tiek svertų

Ekspertų teigimu, Iranas neturi tiek svertų Rusijai, tačiau jo veiklos algoritmas panašus. Ne Rusija diktuoja „draugystės“ mastus, o Irano politinė darbotvarkė ir prioritetai.

Tokio balansavimo signalas – Teherano pranešimas, kad jų dronai agresoriui perduoti iki vasario 24 d. ir iraniečiai nemanė, kad jie bus naudojami už Rusijos ribų.

„Vis atsinaujinančios diskusijos dėl Irano branduolinės programos ir su tuo susijusios sankcijos Teheranui yra gerokai svarbiau, nei kreiva draugystė su agresoriumi. Galima kalbėti, kad Rusija Iranui manais perduos branduolines technologijas, tačiau esmė yra ne pačios technologijos, o galimybė jas vystyti. Jei tik Izraelis sužinos, kad Teheranas ėmė sparčiau judėti savo branduolinio ginklo link, jam bus tas pats iš kur tos technologijos atkeliavo – iš Rusijos ar Šiaurės Korėjos. Tą supranta ir Teherane, ir Maskvoje“, – rašo jie.

„Locked N‘ Loaded“ teigia, kad, kaip ir spėjo, išeidamas iš grūdų susitarimo agresorius bandė sustabdyti ukrainiečių atakas Kryme ir prieš savo logistinę sistemą. Tačiau nuleidęs galvą buvo priverstas grįžti po dienos. Tai dar vienas smūgis jo autoriteto likučiams tarptautinėje erdvėje.

Ne tik miega ir geria

Mobilizacija Rusijoje tęsiasi. Pasirodė informacija, kad mobilizuota apie 240 tūkst. rusų, iš kurių apie 50 tūkst. gali būti Ukrainoje, ir dar apie 50 tūkst. Baltarusijoje ir su Ukraina besiribojančios srityse (Rostovas prie Dono, Belhorodas, Kurskas).

„Nesutiktume su vertinimais, jog visi likę 140 tūkst. tik miega ir geria. Dalis užsiima būtent tuo, kiti užimami „dalinio ūkinei veiklai naudinga veikla“ (šluoja, tvarko sandėlius ir pan.), treti dalyvauja koviniame rengime. Viskas priklauso nuo dalinio, kuriame yra mobilizuotieji (laikas, kada dalinys bus mestas į Ukrainą nebūtinai yra faktorius sustiprinti kovinį rengimą)“, – rašo ekspertai.

Nepaisant oficialiai paskelbtos (tačiau juridiškai neįteisintos) mobilizacijos pabaigos, mobilizacinės priemonės toliau vykdomos. Situaciją komplikuoja prasidėjęs rudeninis šaukimas į Rusijos ginkluotąsias pajėgas (stringa logistika, trūksta visko).

Materialus ir techninis mobilizuotųjų aprūpinimas toliau išlieka katastrofinis. Trūksta ne tik ginklų, šaudmenų, maisto, ekipuotės, bet ir malkų. Fiksuoti bent trys dideli neramumai kariniuose daliniuose, kuriuose yra mobilizuotieji. Mušasi tarp savęs, nepaklūsta vadovybei ir panašiai.

Žodžiu, „dega noru“ į išvaduojamąjį žygį link Berlyno su tarpine stotele Kyjive.

Komentuodami praėjusios savaitės situaciją fronte ekspertai rašo, kad ukrainiečiai po truputį stumiasi Svatovės krypties Peršotravnevės–Kyslivkos–Novoselivskės ruože.

Nors agresorius kietai ginasi ir kontratakuoja, ukrainiečiai sumaniai kaitalioja atakos kryptis, priverčia agresorių reaguoti ir tuomet pasinaudoja jo silpnumu.

Tiesa, kol kas nepavyko kelio Troickė–Svatovė uždengti efektyvia ir intensyvia ugnimi. Agresorius bandė perimti iniciatyvą smūgiuodamas Makijivkos ruože, tačiau ukrainiečiai kontratakomis į pietinį flangą link Ploščankos sugebėjo čia stabilizuoti padėtį.

Vertinimas: iniciatyvą turi ukrainiečiai.

Kreminos sektoriuje ukrainiečiai didina apsukas. Jie ne tik sistemingai juda Kreminos link iš šiaurės vakarų ir vakarų, bet geba lanksčiau reaguoti į situaciją. Jų smūgiai nuo Červonopopivkos link Ploščankos – geriausias to įrodymas.

Vertinimas: iniciatyvą turi ukrainiečiai.

Lisičiansko sektoriuje agresorius toliau intensyviai puolė Bilohorivkos–Spirnės ir Brestovės ruožuose, tačiau jam pasistūmėti nepavyko.

Jausdami smunkantį rusų puolimo potencialą, ukrainiečiai prie Berestovės perėjo į kontratakas, pasiekė taktinę sėkmę, tačiau jos išvystyti neturėjo pakankamai resursų. Siekdamas susigrąžinti iniciatyvą, agresorius į Lisičianską permetė „Vagner“ samdinius.

Vertinimas: lygiosios po aktyvių veiksmų.

Matydamas, kad jo atakos Bachmuto rytuose iš esmės priklauso nuo sėkmės prie Soledaro, agresorius savaitės pabaigoje suintensyvino Soledaro–Bachmutskės ruožo puolimą.

Tiesa, rezultatų jam pasiekti nepavyko. Tuo pačiu tęsėsi sunkios kautynės Bachmuto prieigose. Agresorius trypčiojo vietoje, o savaitės pabaigoje ukrainiečiai pradėjo kontratakas prie Opytnės ir po kelių bandymų pasiekė taktinę sėkmę.

Rusų pozicijos atstumtos piečiau prie kelių sankirtos, vedančios į Opytnę, Zaicevę, Odradivką.

Vertinimas: lygiosios po aktyvių veiksmų.

Praeitą savaitę sugebėjęs pasiekti taktinę sėkmę Vodianės–Opytnės ruože agresorius jau fantazavo apie Pervomaiskės ir Avdijivkos logistikos atkirtimą.

Dėkui ukrainiečiams, rusams nepavyko kažko daugiau pasiekti. Sunkios kautynės tęsiasi, pozicijos eina iš rankų į rankas. Tikėtina, čia atvyko ukrainiečių pastiprinimas, o tai leido numušti agresoriaus puolimo potencialą.

Vertinimas: lygiosios po aktyvių veiksmų.

Užpraeitos savaitės pabaigoje–praėjusios savaitės pradžioje agresorius pradėjo puolimą Pavlivkos–Novomychailvikos ruože, tikėtina, siekdamas atstumti ukrainiečių pozicijas ir apsaugoti Volnovachą nuo ukrainiečių artilerijos ir paremti rusų puolimą prie Marijinkos iš pietų.

Nei vienos šios užduoties jiems pasiekti nepavyko. Ukrainiečiai kaunasi sunkiuose gynybiniuose mūšiuose ir kontratakuoja, artilerija daužo Volnovachą.

Vertinimas: lygiosios po aktyvių veiksmų.

Pietuose abi pusės vykdo reorganizaciją. Ukrainiečiai treniruoja ir formuoja puolimo grupes, rusai stiprina savo gynybą, rotuoja pajėgas.

Lokalūs susidūrimai kontaktinėje linijoje reikšmingos įtakos operaciniam paveikslui neturėjo. Geras ženklas, kad kryptyje ima dominuoti Ukrainos artilerija (ne tik toliašaudė, bet ir veikianti kontaktinėje linijoje).

Vertinimas: lygiosios po aktyvių veiksmų.

Smūgiai raketomis kartojasi kas savaitę

Pasak karo ekspertų, panašu, kad agresorius turi nusistatęs smūgių Ukrainos kritinei infrastruktūrai algoritmą.

Atsižvelgiant į raketų ir dronų savižudžių nuostolius, galima daryti prielaidą, kad smūgiai raketomis kartojasi kas savaitę, intensyvios atakos dronais savižudžiais bent du kartus per savaitę.

Šį kartą „raketų diena“ – antradienis (numuštos 45 raketos), o dronais intensyviausia atakuota antradienį ir penktadienį. Dronų nuostolių prasme situacija panaši kaip ir užpraeitą savaitę (51 ir 53).

Kiek ilgai agresorius pajėgus laikyti tokį tempą – pamatysime.

Kontaktinėje linijoje įdomi agresoriaus nuostolių dinamika. Gyvosios jėgos nuostoliai išaugo (3730 ir 5030), o šarvuotos technikos (257 ir 251) ir artilerijos nuostoliai (67 ir 65) liko panašūs.

Tai galima būtų aiškinti:

  • Tikėtina, agresorius mobilizuotaisiais ir samdiniais užpildė manevrinių vienetų praradimus. Kai vienete daugiau gyvosios jėgos, tai jos ir žūva daugiau.
  • Neatmestina, kad sudėtingiausiose sektoriuose ir ruožuose dėl šarvuotos technikos stygiaus agresorius atakavo pėstininkais, kas ir lėmė didesnius jų nuostolius.
  • Rusų artilerija patyrė didžiulius nuostolius ir jų vamzdžių kiekiai nebėra ženkliai didesni nei ukrainiečių. Todėl rusai ėmė geriau maskuoti pozicijas, tačiau ukrainiečių žvalgai kelių dienų bėgyje sugeba identifikuoti artilerijos pozicijas ir jai smogia galingus smūgius. Taip galima būtų paaiškinti tendenciją, kad šią savaitę penkias dienas agresoriaus artilerijos dienos nuostolių vidurkis 4,4 vienetų, o lapkričio 2–3 dienomis – 21,5 vieneto. Tokia situacija kartojasi jau kelintą savaitę.

Daugiau nei dvigubai išaugo agresoriaus kovinių sraigtasparnių nuostoliai (3 ir 8), o lėktuvų nuostoliai lieka tokie pat (3 ir 3).

To priežastimi gali būti aktyvesnis rusų bandymas sraigtasparniais paremti ant žemės veikiančius savo vienetus (pvz., kompensuoti šarvuotos technikos trūkumą), kas lėmė didesnius sraigtasparnių nuostolius.

Neatmeta keršto akcijos

Ekspertai teigia, kad bandęs šantažuoti Ukrainą ir pasaulį pasitraukimu iš grūdų susitarimo agresorius patyrė pažeminimą, todėl neatmestina jo keršto akcija.

Raketų ir dronų savižudžių atakos prieš Odesos jūrų uosto infrastruktūrą („kur rengiami teroristai- delfinai atakuoti taikųjį Krymą“ – ironizuoja ekspertai) išlieka labai realios.

Sąlygos šią savaitę pralaužti rusų gynybą Peršotravnevėje–Kyslivkoje–Novoselivkoje ukrainiečiams yra palankios. Tam padeda ir aktyvūs ukrainiečių veiksmai Kreminos sektoriuje.

Ekspertai neatmeta, kad šią savaitę Svatovės ir Kreminos sektoriuje ukrainiečiai gali pasiekti operacinių laimėjimų, tačiau tai – tik teoriniai pasvarstymai.

Tikėtina, kad ukrainiečiai sieks perimti iniciatyvą į savo rankas ir intensyviau kontratakuos Invanhrado–Opytnės–Odradivkos ruože.

Sėkmingi veiksmai sugriautų agresoriaus planus pradėti Bachmuto šturmą iš pietų ir pietryčių.

Neatmestina, kad agresorius pastangas koncentruos atakoms Marijinkos–Vuhledaro ruože. Gali būti, kad į šias operacijas įsijungs iš dešiniojo Dnipro kranto atitraukti reguliarūs agresoriaus vienetai (desantininkai, mech. pėstininkai).

Gali būti, kad savaitės pabaigoje prasidės suaktyvėjimas Zaporižios sektoriuje, kur veiksmų iniciatyva gali nebūtinai priklausyti ukrainiečiams (pvz., preventyvus agresoriaus smūgis). Kokio jis bus masto, priklausys nuo ukrainiečių sėkmės suardant agresoriaus logistinę sistemą jo gynybos gilumoje.

Tikėtina, kad Pietų kryptyje ukrainiečiai intensyvins artilerijos ugnį kontaktinėje linijoje ir puolamaisiais veiksmais pabandys pastumti kontaktinę liniją sau naudinga linkme. Šiuo metu vykstanti agresoriaus pajėgų rotacija ir apkrautos logistinės linijos gali tapti palankiomis aplinkybėmis tokioms operacijoms.