Ukraina ketvirtadienį paskelbė atkovojusi iš rusų rytinį Balaklijos miestą. Plačiau apie tai skaitykite čia.

Ekspertų teigimu, Charkivo sektoriuje agresorius toliau intensyviai apšaudo šiaurinį ruožą bei patį miestą. Lokalūs, tačiau įnirtingi susidūrimai šiaurės vakariniame ir šiauriniame sektoriuje tęsiasi.

Iziumo sektoriuje ukrainiečių kontrpuolimas tęsiasi.

Ukrainos Generalinis štabas oficialiai pripažino kontrpuolimo faktą, ir paskelbė, kad jo metu išlaisvino 20 gyvenviečių ir vietomis kontaktinę liniją pasistūmėjo iki 50 km.

„Žvelgiant į žemėlapį teoriškai galėjo būti pasiekta Oskilo upė arba, pavyzdžiui, Kupjansko miestas. Mažai tikėtina, kad šiame etape ukrainiečiai pasiekė tokių laimėjimų, todėl ne veltui pranešime pabrėžiama, kad pasistūmėta iki 50 km (gali būti ir 49 km, ir 35 km)“, – svarsto jie.

Pasak jų, ukrainiečiai išvystė sėkmę nuo Volochiv Jaro ir atakuoja šiaurėn, vyksta intensyvus mūšis dėl Ševčenkovės.

Savanoriai neša karstą, kuriame vienas iš penkiolikos nenustatytų asmenų kūnų. Vis dar randami Bučoje rusų karių nužudytų žmonių palaikai. 2022 m. rugsėjo 2 d.

Tai reiškia du dalykus: rusų grupuotė Čkalovskėje gali būti atkirsta iš rytų, ilgai netrukus galime pamatyti ukrainiečių atakas nuo Korobočkinės – Lebiažnės (tos pačios, kurią rusai taip intensyviai bandė minuoti) link Čkalovskės.

Antra – blokavus ar užėmus Ševčenkovę, ukrainiečiai, labai tikėtina, pasuks į rytus link stambiausio komunikacinio mazgo – Kupjansko. Šiame mieste ir apylinkėse esantys kariniai rusų taikiniai nuo trečiadienio apšaudomi intensyvia ugnimi.

„Kaip ir prognozavome vakar, įsitvirtinę Savyncuose ukrainiečiai turi dvi opcijas – pulti į šiaurę link Vyšnevos ir/arba į rytus link Veselės. Pirmu atveju suskaldoma Balaklijos ruožo gynyba, antru – atsiranda galimybė ne tik perkirsti rusams gyvybiškai svarbų kelią Kupjanskas – Iziumas, bet ir blokuoti visą Iziumo grupuotę iš šiaurės“, – svarsto jie.

Anot ekspertų, atrodo, kad ukrainiečiai nesismulkina ir imasi abiejų šių darbų. Jau fiksuojami manevrinių vienetų susidūrimai tiek prie Vyšnevos, tiek prie Veselės.

Karybos žinovai teigia, kad ukrainiečiai aktyviau ėmė judėti pietiniame Iziumo ruože (Mala Komyšuvacha – Bražkivka – Sulihivka).

Rusų telegramo kanaluose pranešama apie suintensyvėjusias lokalias ukrainiečių atakas ir didelę koncentraciją jų manevrinių vienetų, pasiruošusių pereiti į galingesnį puolimą.

„Ukrainiečių aktyvumas Limano sektoriuje nemažėja. Jie šiauriniame Severskyj Doneco krante nedideliais vienetais išstūminėja rusus iš gyvenviečių ir jose įsitvirtina. Antai ukrainiečiai galutinai patvirtino, kad išlaisvinta Ozernė. Tai reiškia, kad ukrainiečiams atsiranda galimybė smigti į tarpą tarp Limano ir Jampilės, suardyti šių orkų pajėgų sąveiką“, – teigia jie.

Karas Ukrainoje

Karo ekspertų teigimu, agresoriaus Iziumo grupuotės suskaldymas į atskirus ruožus ir logistikos atkirtimas yra labai tikėtinas.

Siverske agresorius toliau bando būti aktyvus prie Hryhorivkos, tačiau jam jokių rezultatų pasiekti nepavyko.

Ekspertai teigia nesantys patenkinti, kad Bachmuto sektoriuje pildosi jų prognozės.

Fiksuojamos rusų atakos Mykolajivka Druhos link (tikėtina, nuo užimtos Kodemos).

Todėl, anot jų, labai tikėtina, kad rusai bandys atakuoti Zaicevę ir taip pabandyti plėsti savo placdarmą Bachmuto pietuose bei sieks perkirsti kelią Horlivka – Bachmutas (jis ukrainiečiams beveik nereikalingas) bandant per pietus pasiekti Bachmuto vakarines prieigas, t.y., perkirsti gyvybiškai svarbų kelią Bachmutas – Kostjantynivka – Pokrovskas.

Tai esą patvirtina ir atsinaujinusios, tačiau Rusijos pajėgoms nesėkmingos atakos aplink Majorską (į šiaurę nuo Horlivkos) ir jų žvalgyba mūšiu link aukščiau minėtos Kostjantynivkos.

„Verta pasakyti, kad nepaisant taktinės sėkmės, tokie „rusų pasaulio“ apologetai kaip karo nusikaltėlis Igoris Strelkovas rusų operacijų perspektyvas šiame sektoriuje vertina skeptiškai“,– pabrėžia jie.

Karas Ukrainoje

Centro sektoriuje ir toliau karšta Pervomaisko ruože. Agresorius bandė atakuoti Kamjanką, visos jo atakos atmuštos.

Zaporižioje – be didelių pakitimų, bet galima pasidžiaugti, kad Velyka Novosilkos ruožo rusų gynybos gilumoje ukrainiečiai sunaikino agresoriaus pajėgų susitelkimo rajoną.

Chersono sektoriuje toliau tęsiasi nelengvos grumtynės ruože Liubomirivka – Ternovy Pody – Zelenyj Hai. Agresoriaus kontratakos nieko nedavė.

Tuo tarpu ukrainiečiai pasinaudojo rusų nusilpimu ir stumtelėjo kontaktinę liniją dar į rytus ir, tikėtina, išlaisvino Šmidtovę.

Neatmestina, kad ukrainiečiai toliau sieks išlaisvinti Novokivką ir Bohordickę ir tada arba judės į pietus link Kysilivkos taip bandydami apsupti kontaktinėje linijoje esančius rusų vienetus, arba sieks prasimušti iki Zagarianivkos ir taip atsiremti į Verevčinos upę, arba judės į pietryčius Myzikivkos link.

„O jau už trejeto kilometrų ir Čorno... Čorno... Čornobajivkaaaa! O gal viskas viename, kas tuos patrakėlius ukrainiečius supaisys“, – rašo jie.

Nepaisant agresoriaus nesibaigiančių atakų, artilerijos ir aviacijos smūgių, ukrainiečiai toliau tvirtina placdarmą kairiajame Inhuleco upės krante, Andrijivkos sektoriuje.

Kontaktinė linija nejuda, tačiau susidaro įspūdis (bent iš informacijos socialiniuose tinkluose), kad agresoriaus manevrinių vienetų atakos ėmė silpti. Labai tikėtina, kad pajutę patogų momentą ukrainiečiai vėl pradės kontrataką.

Vysokopilėje kontaktinė linija nejuda, nors tęsiasi intensyvios pozicinės kautynės bei lokalios atakos. Pasiekę sėkmę ukrainiečiai persigrupuoja, papildo atsargas ir ruošiasi tolimesnėms operacijoms.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)