„Ukrainos gynybos ministras O. Reznikovas paskelbė: „Lėktuvų F16 bus.“ Laukiam“, – praėjusios paros apžvalgoje rašo ekspertai.

Tuo metu agresorius surengė nemažą dronų savižudžių ir raketų smūgį. Kaip ir anksčiau pagal skaičių dominavo būtent šahedai. Šį kartą prioritetinis taikinys – Odesa.

Agresorius nori parodyti, kad dabar, po smūgio Krymo tiltui ir grūdų susitarimo nutraukimo, bus kažkas baisaus. Didžioji dalis dronų ir raketų numušta, tačiau buvo praslydusių. Kaip ir anksčiau, sunkiai sprendžiama mįslė yra Kh22 ir „Oniks“.

Jas gali numušti modernios vakarietiškos oro gynybos sistemos, tačiau uždengti visus potencialius rusų taikinius (tarp jų Ukrainos didmiesčius) jomis, deja, nepavyksta.

Luhansko kryptis

Svatovė. Okupantai toliau atakuoja Masjutivkos–Lyman Peršyjaus ruože, tačiau pasistūmėti jiems nepavyko. Kituose ruožuose agresorius taip pat bando spausti, tačiau ir čia Ukrainos vienetai apsigynė.

Kremina. Torskės ir Dibrovos ruožuose toliau karšta. Abi pusės juda „niekieno žemėje“, pozicijos eina iš rankų į rankas. Ukrainiečių artileristai sėkmingai darbuojasi rusų gynybos gilumoje – naikina pulti besitelkiančius rusų vienetus ir artileriją.

Lysyčanskas. Čia okupantai daugiausia dėmesio skiria aviacijos smūgiams. Taip pat patvirtinta, kad šiame sektoriuje nukautas rusų 123-osios motorizuotų pėstininkų brigados vadas plk. D. Ivanovas.

„Teleportacija į pragarą įvyko po jo automobilio ir FVP drono savižudžio saldaus bučkio. Beje, jei tikėti rusų karo propagandistais, Ukrainos gynėjai Siversko apylinkėse telkia pajėgas“, – rašo ekspertai.

Donecko kryptis

Bachmutas. Šiaurinis flangas. Ukrainiečiai toliau graužia rusų pozicijas – jiems pavyko pajudėti kelyje Slovjanskas–Bachmutas bei Berchivka–Jahidnė ruože. Kilpa aplink agresoriaus kaklą vis labiau ir labiau veržiasi.

Okupantai bando kontratakuoti prie Berhhivkos, tačiau nesėkmingai.

Bachmuto miesto vakarinėse prieigose – be pakitimų.

Pietinis flangas. Po keleto dienų „didvyriškų pergalių prieš fašistus“, antradienio vakarą ir trečiadienį, rusų telegramo kanalai liūdnesni.

Pripažįsta, kad Ukrainos pajėgos iš esmės kontroliuoja kalvas į vakarus nuo Klišijivkos. Kartu ukrainiečiai tęsia operacijas Andrijivkos–Kurdiumivkos ruože.

Avdijivka–Marijinka. Agresorius pakeitė atakos kryptį prie Marijinkos ir dabar puola kiek šiauriau esančios kalvos, per kurią eina kelias į Krasnohorivką. Nepatvirtintais duomenimis, čia rusams pavyko pasistūmėti į priekį.

Kituose ruožuose okupantų noras numirti yra kiek sumažėjęs – jų atakos tapo mažiau intensyvios. Tikėtina, kad jie persigrupuoja ir į mūšį įvedinės šviežesnių vienetų.

Vuhledaras. Be esminių pakitimų.

Zaporižios kryptis

Orihivas. Pjatychatkai–Žerebjankai. Ukrainos gynėjai tęsia operacijas į pietus nuo Kamenskės, taip išplėsdami kontaktinę liniją ir versdami rusus čia permetinėti daugiau savo pajėgų. Kartu ukrainiečiai tęsia puolamuosius veiksmus prie Žerebjankų.

Robotynė. Sunkūs mūšiai tęsiasi. Ukrainos pajėgos toliau bando pralaužti okupantų gynybą šiaurės rytinėse gyvenvietės prieigose, pozicijos eina iš rankų į rankas. Ukrainos gynėjai įsitvirtina savo užnugaryje ir pritraukinėja šviežius vienetus.

Karas Ukrainoje

Be to, vakar sėkmingai atakavę kelyje Orihivas–Polohai, ukrainiečiai vysto sėkmę toliau, sugebėdami dar šiek tiek pajudėti pirmyn prie Novopokrovkos. Savo ruožtu rusai artilerijos ugnimi apšaudo Mala Tokmachką ir jau minėtą, Novopokrovką.

Didžioji Novosilka. Okupantai greičiausiai suprato savo kelias dienas darytą kvailystę bei nustojo koncentruoti puolimą šiaurės rytinėse Pryjutnės prieigose, vietoj to ėmė atakuoti visame Pryjutnės–Staromajorskės ruože.

Tiesa, tai jiems nelabai padeda. Ukrainos vienetai toliau stumiasi „niekieno žemėje“ prie Staromajorskės, taip pat atakuoja Pryjutnę, į rusų grupuotės vakarinį flangą.

Maža to, ukrainiečiams pavyko pasistūmėti kitoje Mokry Jalio upės pusėje. Rytiniame ruožo flange Ukrainos gynėjai pastūmė rusus vakarinėse Novodoneckės prieigose. Taip nedideliais žingsneliais ukrainiečiai apeina Novodoneckę. Neatmestina, kad jie pirmiausia bandys pasiekti anksčiau ekspertų minėtą rusų užnugaryje esantį Kermenčiką (čia yra svarbi kelių sankirta) ir taip atkirsti Novodoneckę iš pietų.

Pietų kryptis

„Vakar tik paprognozavom, kad po smūgio Kerčės tiltui Ukrainos pajėgos turėtų imti intensyviau apšaudyti taikinius Kryme, ir voilà! Naktį smogta į kariniame poligone prie Senojo Krymo esantį rusų šaudmenų sandėlį“, – rašo ekspertai.

Efektas dvigubas – ne tik ištaškytos agresoriaus amunicijos atsargos, bet ir dėl nuolat atsikartojančių sprogimų apšaudytame sandėlyje evakuojami apylinkių gyventojai. Apribotas eismas keliu Kerčė–Simferopolis.

Ar tai kaip nors paveiks šalia esančio karinio oro uosto veiklą, sunku pasakyti, tačiau, tikėtina, rusai čia tikrai sustiprins oro gynybą. Okupantai telegramo kanaluose svarsto, kuo gi ukrainiečiai smogė? Diskusijos linksta vėl gi prie „Storm Shadow“. Tai būtų pirmas šių raketų panaudojimas Kryme. Ir neabejotinai – ne paskutinis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)