Iš esmės neabejotina, kad smūgis į gyvenamąjį namą Belgorode yra pačių rusų darbas. Pataikyta iš šiaurės rytinės pusės, iš kur galėjo atskrieti tik rusų raketa arba bomba.

Tai teigia ne tik ukrainiečiai ar neutralūs ekspertai, bet netyčia pripažįsta ir patys rusai. Jų Gynybos ministerijai artimas kanalas „Borba s feikami“ („Kova su melagienomis“, ironiškas pavadinimas šiems melagiams) iš pradžių geolokavo smūgį tokiu būdu, kad patvirtino versiją, jog tai buvo pačių rusų smūgis. Nors vėliau postą jie pakeitė, bet esmės tai nekeičia.

S. Šoigu netekus gynybos ministro posto, Rusijos karo propagandistai viltingai laukia, kada gi posto neteks ir gen. V. Gerasimovas. Tačiau Kkremlius dar šią kortą palaikys, kai reikės vėl nuleisti garą pajėgose ir visuomenėje ir parodyti, jog artėja „permainos“.

Charkivo kryptis

Agresorius tęsia operaciją ir, nepaisant ukrainiečių pranešimų, jog situaciją pavyko stabilizuoti, dar pasistūmėjo į priekį. Šiame etape rusų pagrindinės pastangos nukreiptos į Lypcių (2021 m. gyveno apie 4500 gyventojų) ir Vovčansko (2022 m. apie 17000 gyventojų) miestų užėmimą.

Abiejose kryptyse okupantų užduotį lengvina tai, kad pirmomis dienomis jie užėmė aukštumas pasienyje ir dabar jomis juda į priekį. Pagrindinė ukrainiečių gynybos linija yra už 15 km nuo sienos. Kodėl ne ant sienos? O todėl kad nuolat apšaudant rusų artilerijai ir aviacijai ją įrenginėti būtų gana nepatogu.

Grįžkime prie situacijos mūšio lauke. Iki Lypcių rusams liko apie 8 km.

Rusijos karas prieš Ukrainą

Kalbant apie Vončanską, mūšiai jau vyksta miesto prieigose. Jis sąlyginai arti sienos (6 km), tad šį žemumoje esantį miestą rusams pasiekti yra lengviau nei Lypcius. Galima spėti, kad agresorius siekia susikurti placdarmą ruože Lypciai – Vovčanskas, flangus pridengdamas upėmis Charkivas, Donecas, Pilna ir Vovča. Neatmestina, kad sėkmės atveju rusai pradės puolimo veiksmus vakariau, t. y., ruože Kazacha Lopanas – Lypciai ir taip sieks perimti dalies kelio Belgorodas – Charkivas kontrolę.

Luhansko kryptis

Kupjanskas. Agresorius toliau aktyvus visoje kontaktinėje linijoje, tačiau Ukrainos pajėgos išlaiko pozicijas. Fiksuojamas rusų aviacijos pasirodymas, KAB krenta ant Ukrainos gynėjų pozicijų.

Lymanas. Ukrainos pajėgos atrėmė agresoriaus atakas visoje kontaktinėje linijoje. Panašu, amerikiečių karinė pagalba pasiekė kontaktinę liniją. Čia ukrainiečiai 155 mm artilerija (fugasiniais ir kasetiniais šaudmenimis) talžo agresoriaus koloną prie Torskės. Nepadėjo nei „stogeliai“, nei EW. Darbą užbaigė dronai.

Syverskas. Sunkūs mūšiai kontaktinėje linijoje, be pakitimų.

Donecko kryptis

Ukrainos pajėgos smogė rusų kariniam objektui Krasnodone (apie 130 km iki kontaktinės linijos). Šalia yra geležinkelis, vedantis į Debalcevę.

Prieš keletą dienų ukrainiečiai sėkmingai smūgiavo kariniams taikiniams Rovenkuose, t. y., kitame geležinkelio kelyje į Debalcevę esančiam miesteliui. Pastarasis kelias yra gerokai svarbesnis, kadangi turi jungtį su geležinkeliu Rusijos teritorijoje. Per Krasnodoną einantis geležinkelis su Rusijos teritorija susisieja tik automobiliniu keliu. Taigi, ukrainiečiai atakuoja abi esmines logistines okupantų arterijas, vedančias į Donecko kryptį.

Časiv Jaras. Agresorius išlaiko vakar/užvakar užimtas pozicijas kelyje Ivanivskė – Časiv Jaras, tęsiasi sunkūs mūšiai ne tik čia, bet ir kituose sektoriaus ruožuose.

Pokrovskas – Vuhledaras. Ukrainiečių 47-osios brigados kariai ne tik puikiai darbuojasi su „Bradley“, bet ir numušė rusų atakos sraigtasparnį Ka52. Kartu su per pastarąsias savaites numuštais bent pora Su25, galima konstatuoti, kad Donecko kryptyje oro gynyba kontaktinėje linijoje taisosi. Tikėtina, tai JAV ir kitų Vakarų valstybių paramos išdava.

Šiaurinis flangas. Rusams nepavyksta pasistūmėti į šiaurę link Kalynovės. Tačiau okupantams pavyko kažkiek pajudėti į vakarus, taip jie dar labiau priartėjo prie Novopokrovkos.

Centras. Rusams dar šiek tiek pavyko pagerinti savo padėtį Netailovės, sunkūs mūšiai vyksta prie Nevelskės. Čia rusai ukrainiečių pozicijas turi galimybes atakuoti iš trijų pusių.

Pietinis flangas. Padėtis Krasnohorivkos nesitaiso, rusai toliau spaudžia Ukrainos gynėjų pozicijas iš pietų ir rytų.

Zaporižios kryptis

Rusai bando vėl atakuoti Staromajorskės – Urožainės ruože, tačiau jiems ukrainiečiai neleidžia pasistūmėti palei Mokry Jalio upę į šiaurę. Robotynės pleište rusams pavyko pasigerinti savo situaciją prie Verbovės. Tęsiasi sunkūs mūšiai, Ukrainos vienetai kontratakuoja.

Pietų kryptis

Agresorius pirmadienį Kryme kelis kartus skelbė oro pavojų, nes į orą buvo pakelti ukrainiečių „Storm Shadow“ nešėjai.