Komentuodami geopolitinę situaciją ekspertai primena, kad sausio 9 d. NATO ir ES pasirašė bendradarbiavimo deklaraciją, kurioje be diplomatinių vingrybių buvo du, karybos žinovų nuomone, esminiai momentai.

Joje pažymėta, kad „Rusija privalo nutraukti šį karą ir pasitraukti iš Ukrainos“.

Atrodytų, nieko naujo, tačiau tai, pasak jų, siunčia signalą agresoriui, kad derybų jo sąlygomis nebus ir pritardamos šiam dokumentui (jis neabejotinai buvo derintas organizacijų viduje prieš tai), šalys narės privalo jo laikytis ir neužsiimti saviveikla (pvz.: kalbomis apie „saugumo garantijas Rusijai“ ar pan.).

Deklaracijoje pažymima, kad bus „toliau mobilizuojami bendri politiniai, ekonominiai ir kariniai instrumentai įgyvendinant bendrus tikslus milijardo savo piliečių naudai.“

„Turime vilties, kad po šiais gražiais žodžiais slepiasi gilesnė NATO ir ES kooperacija karinės pramonės srityje siekiant ją įgalinti ne tik reaguoti į kylančius saugumo iššūkius (tame tarpe tinkamai padėti Ukrainai), bet užtikrinti, kad transatlantinė bendruomenė (NATO ir ES valstybės) neabejotinai dominuotų karinės galios prasme pasaulyje be jokių įsibėgėjimų, o turint visus ilgalaikio karo įrankius čia ir dabar. Atgrasant bet kokį potencialų agresorių net nuo minties bandyti nors kažką klibinti transatlantinėje saugumo architektūroje“, – rašo jie.

Taip pat svarbūs karinio mobilumo, kibernetinio saugumo bei aukštųjų technologijų (DI ir kt.) klausimai.

Turi galvoti, su kuo sies ateitį

Vakarai ir toliau rengiasi Ramšteino susitikimui. Daugybė šalių pasisakė apie tai, kad yra pasiruošusios Ukrainai perduoti vakarietiškus tankus.

Ekspertų vertinimu, tai labai pozityvus dalykas, tačiau nerimą kelia kitas klausimas.

Anot jų, varžybos, kas kiek duos, yra gražu, tačiau reikia turėti omenyje, kad ukrainiečiams padėtų vienodo modelio tankų ar pėstininkų kovos mašinų perdavimas.

„Duodame, ką galime“ laikotarpyje Ukrainą pasiekia įvairiausia šarvuota ir nešarvuota technika, o tai kelia dideles logistines, aptarnavimo problemas (evakuacijos pajėgumas, atsarginės dalys, skirtingi degalai, net jų papildymo pistoletai ir pan.).

Nesinorėtų, kad tos pačios problemos kiltų ir su tankais ar PKM.

Čia svarbi ir Ukrainos pozicija. Žinoma, vyksta karas ir nėra laiko pageidavimų koncertui, tačiau žvelgiant į ateitį, jei Ukraina planuoja persiginklavimą NATO ginkluote, dabar būtų gera pradžia galvoti, su kuo ukrainiečiai nori sieti savo mechanizuotų vienetų ateitį (vokiškais, britiškais ar amerikietiškais žvėriukais) ir pagal galimybes link to eiti.

Kremlius testuoja antrosios bangos klausimą

Jie atkreipė dėmesį, kad agresorius dar nepaskelbė mobilizacijos, o Rusijos viešoje erdvėje vyksta įdomios diskusijos. Parlamente (o tiksliau jo imitacijoje) buvo išsakyta mintis, kad vertėtų visus vyrus iki 30 metų kviesti į karinius mokymus. Tai sukėlė audringą karo propagandistų reakciją socialiniuose tinkluose.

Jų teigimu, Rusijos ginkluotosios pajėgos yra nepasirengusios infrastruktūrine (nėra poligonų ir kareivinių), technine (trūkta ginkluotės ir įrangos), žmogiškųjų resursų (trūksta vadų ir instruktorių) prasme nei tokiems „mokymams“, nei antrai mobilizacijos bangai.

Neatmestina, kad Kremlius taip toliau testuoja antros mobilizacijos bangos klausimą visuomenėje. Tikėtina, taip siekiama suprasti, kaip nuosaikesnė visuomenės dalis (nedegantys noru dalyvauti kariniuose veiksmuose) reaguotų, jei antra banga būtų paskelbta, bei kaip reaguotų už karą pasisakanti radikalesnė visuomenės dalis (naciai, begalviai vatagalviai, dalis kariškių ir pan.), jei antros bangos nebūtų.

Taip pat karinės tarnybos populiarumas bandomas kelti ir viešojoje erdvėje, per TV rodant propagandos tikslais sukurtų motyvacinių vaizdo klipų, kuriuose yra rodomi nusigėrę ir darbo neturintys vyrai, o armija tampa finansiniu išsigelbėjimu ne tik jiems, bet ir visai jų šeimai.

Luhansko kryptis

Svatovė. Sektoriuje nusistovėjo poziciniai mūšiai. Agresorius dar rodė aktyvumą pietiniame flange, bet šie veiksmai buvo labiau trikdančio pobūdžio.

Ukrainiečiai aktyvių veiksmų nesiėmė. Tikėtina, kad jų gretose vyksta pajėgų rotacija, į sektorių galbūt atvyksta 3-iosios tankų brigados vienetai.

Vertinimas: lygiosios po aktyvių veiksmų.

Kremina. Agresoriaus atakos Makijivkos link sumenko, tuo ėmė naudotis ukrainiečiai. Nors kontaktinė linija Ploščankoje — Červonopopivkoje beveik nejudėjo, Ukrainos kariuomenė čia buvo aktyvesnė.

Taip pat Ukrainos gynėjai po truputį stūmė agresorių kelyje Torskė — Kremina, atakavo jį pietvakarinėse miesto prieigose, vykdė operacijas kelio Kremina — Rubižnė ruože. Savo ruožtu, agresoriaus kontratakos nebuvo sėkmingos.

Vertinimas: iniciatyvą turi ukrainiečiai.

Lisičianskas. Savaitės pradžioje agresorius perėjo į puolimą Zolatarivkos ruože. Pasiekęs taktinę sėkmę grasino ukrainiečių grupuotės Bilohorivkos pietiniam flangui ir užnugariui, tačiau ukrainiečiams pavyko stabilizuoti padėtį.

Savo ruožtu Ukrainos kariuomenė toliau buvo aktyvi šiaurės rytinėse Bilohorivkos prieigose ir taip rėmė draugiškų pajėgų veiksmus Kreminos link.

Vertinimas: lygiosios po aktyvių veiksmų.

Donecko kryptis

Bachmutas. Per savaitę agresoriui pavyko pasiekti taktinę sėkmę šiaurės rytiniame ir pietvakariniame ruožuose bei priartėti prie miesto gynėjams kritiškai svarbių tiekimo kelių.

Bachmuto miesto pakraštyje rusams taip pat pavyko nežymiai pasistūmėti. Ukrainiečiai nepereina į naujas gynybos linijas (kas teoriškai būtų aktualiausia Soledaro — Krasna Horos ruože) ir toliau kietai ginasi. Maža to, pereidami į kontratakas Jakovlivkoje (šiaurės rytinis ruožas) ir Kurdiumivkoje (pietvakariai), jie trukdo agresoriaus vienetams judėti į priekį ir dalinai blokuoti gynėjus mieste.

Vertinimas: iniciatyvą turi agresorius.

Avdijivka – Marijinka. Agresorius suintensyvino puolimą Avdijivkos ruože, tačiau ukrainiečiai ne tik apsigynė, bet ir kontratakomis pastūmė rusų pozicijas.

Pervomaiskės ruože dėl siauro ir ukrainiečių prišaudyto rusų placdarmo agresorius patiria didžiulius nuostolius. Marijinkos ruože savaitės pabaigoje rusams pavyko nežymiai pasigerinti savo padėtį ruožo pietuose, tačiau iš esmės tai situacijos nekeičia.

Vertinimas: lygiosios po aktyvių veiksmų.

Vuhledaras. Sektoriuje dominavo abiejų kariaujančių pusių artileristai. Rusų manevriniai vienetai tradiciškai bandė padėti savo pajėgoms Marijinkos ruože, puldami Novomychailivką, tačiau tokie bandymai tradiciškai baigėsi nesėkme.

Vertinimas: lygiosios po aktyvių veiksmų.

Zaporižios kryptis

Tikėtina, siekdamas užkirsti kelią galimam ukrainiečių puolimui Polohų link, agresorius perėjo į puolimą prie Velyka Novosylkos ir Myrnės — Dorožniankos ruože.

Pastarajame pasiekė taktinę sėkmę, tačiau ukrainiečių pėstininkams ir artileristams pavyko minimizuoti šiuos priešininko pasiekimus. Neatmestina, kad iš Zaporižios sektoriaus į Bachmuto sektorių išvyko atskiri ukrainiečių vienetai, tad galimai rusai bando tuo naudotis. Savo ruožtu, ukrainiečiai tęsė agresoriaus logistinės sistemos apšaudymą netiesiogine ugnimi.

Vertinimas: lygiosios po aktyvių veiksmų.

Pietų kryptis

Daugiausia darbo abiejų pusių žvalgams ir artileristams. Rusų karo propagandistai baiminasi galimo ukrainiečių desanto Kiburno nerijoje. Be to, ukrainiečiai su dronais atakavo agresoriaus karinius taikinius Kryme.

Vertinimas: lygiosios pozicinėje gynyboje.

Mūšių dinamika

Po dviejų savaičių pertraukos agresorius atnaujino masinius smūgius raketomis.

Tiesa, šį kartą ataka buvo mažesnio masto nei įprasta. Rusai smogė 57 smūgius, o anksčiau atakuojama būdavo kartais net su 80 ir daugiau raketų.

Mažėjant raketų atsargoms, agresorius siekia didesnio smūgių efekto Ukrainos visuomenei, todėl šalia kritinės infrastruktūros objektų ėmė bukai smūgiuoti į gyvenamuosius rajonus.

Nei viena oro gynybos sistema, taip pat ir ukrainiečių, negali uždengti visos šalies teritorijos, todėl numuštų raketų procentas kiek mažesnis nei įprasta (numuštos 26 raketos). Tuo pačiu sumažėjo agresoriaus dronų savižudžių naudojimas, todėl krito ir nuostoliai šioje kategorijoje (57 ir 23).

Mūšių kontaktinėje linijoje intensyvumas:

Artilerijos nuostoliai. Šioje kategorijoje agresoriaus nuostoliai vėl sumenko (52 ir 35).

Ankstesnė savaitė ukrainiečių artileristams buvo sėkmingesnė, todėl tikėtina, rusai vėl keičia savo artilerijos vienetų dislokaciją arba tiesiog pozicijas artilerijos vieneto (greičiausia baterijos) rajono viduje.

O jei keičia artilerijos šaudymo pozicijas iš esmės, tai Ukrainos žvalgybai vėl prireiks šiek tiek laiko kol perkąs naują išsidėstymą.

Džiugu, kad ukrainiečiai ir toliau išlaiko spaudimą agresoriaus MLRS (8 ir 6), kas reiškia jog agresorius turi vis mažiau įrankių atakuoti ne tik kontaktinėje linijoje, bet ir į Ukrainos vienetų gynybos gylį.

Tikėtina, kad Ukrainos artileristai didesnį dėmesį skyrė kontaktinei linijai ir artilerijos dvikovoms, todėl sumažėjo agresoriaus gynybos gilumoje esančių oro gynybos priemonių (4 vs 2) ir nešarvuotos technikos (81 vs 45) nuostoliai.

Manevrinių vienetų nuostoliai. Agresoriaus gyvosios jėgos nuostoliai nežymiai sumažėjo, bet išliko aukšti (4450 ir 4120).

Tuo tarpu rusų šarvuotos technikos netektys nežymiai išaugo (84 ir 90).

Svarbu paminėti, kad praėjusią savaitę agresoriaus gyvosios jėgos nuostolius gerokai kilstelėjo sėkmingi ukrainiečių MLRS (greičiausia HIMARS) smūgiai Makijivkoje ir kitose vietose, o šią savaitę tokių rezultatyvių pataikymų nefiksuota.

Didžioji dalis šių nuostolių agresoriui buvo padaryti kontaktinėje linijoje, tad bendri rusų nuostoliai mūšyje auga. Tai galima susieti su aktyvesniais mūšiais Bachmute bei Avdijivkos – Marijinkos sektoriuose.

Agresoriaus aviacijos nuostoliai išliko tokie pat (5 ir 5), kas rodo rusų siekį maksimaliai padidinti manevrinių vienetų paramą tiek netiesiogine ugnimi, tiek iš oro tam, kad būtu pasiekti operaciniai tikslai.

Rusų socialiniuose tinkluose atkreiptas dėmesys į didėjančias Ukrainos dronų gamybos apsukas. Labiausiai baiminamasi masiškai pradedamų gaminti ilgo nuotolio dronų savižudžių (iranietiškų „Shached“ atitikmuo).

Atkreipiamas dėmesys į galimus „iššūkius“ rusų oro gynybai jei/kai tokie dronai ims atakuoti agresoriaus karinius taikinius rusijos teritorijoje. „Manytume žodį „iššūkius“ vertėtų pakeisti kitu žodžiu. Kaip manote — kuriuo?“, – ironizuoja karo ekspertai.

Prognozės

Tikėtina, kad taupydamas raketas agresorius tęs teroristinius smūgius ne tik prieš Ukrainos civilinę infrastruktūrą, bet ir prieš gyventojus (smūgiai gyvenamiesiems rajonams), taip siekdamas demonstruoti savo „neturinčios analogų“ ginkluotės „efektyvumą“ radikaliai nusiteikusios Rusijos visuomenės dalies akyse bei varginti Ukrainos visuomenę.

Jeigu informacija apie tankų vienetų atvykimą į Svatovės sektorių pasitvirtins, ukrainiečiai greičiausiai ims vykdyti aktyvesnes operacijas link kelio Troickė — Svatovė arba sieks neutralizuoti grėsmę savo flangams.

Bent šiame etape išsprendus agresoriaus atakų Makijivkos link problemą, neatmestina, kad ukrainiečiai intensyvins operacijas Kreminos sektoriuje.

Ukrainiečių aktyvumo perkėlimas link kelio Kremina — Rubižnė tik patvirtina prognozes apie galimą Balaklijos puolimo pasikartojimą: lengvųjų pėstininkų ir SOP vienetai per sudėtingą vietovę (pietinės Kreminos prieigos) apeina (infiltruojasi) rusų pozicijas, atakuoja komunikacijas, o tada į puolimą veržiasi mechanizuoti vienetai (Ploščanka — Červonopopivka — Žitlivka).

Prognozės dėl Bachmuto nesikeičia — labai tikėtina, kad agresorius bandys išnaudoti savo sėkmę ir, nepaisydamas nuostolių, masiniu puolimu bandys prasiveržti link Časiv Jaro ir kelio Slavianskas — Bachmutas, taip atkertant ukrainiečių tiekimo ir pajėgų rotacijos kelius.

Neatmestina, kad šiaurės rytiniame ruože ukrainiečiai prie Soledaro pereis į naują gynybos liniją už Bachmutovkos upės.

„Galima tik pridėti, kad jei rusams pavyks įsitvirtinti prie Soledaro, neatmestinas jų bandymas vystyti puolimą ir Siversko link, taip komplikuojant ukrainiečių pastangas Kreminos sektoriuje“, – prognozuoja jie.

Tikėtina, agresorius bandys ir toliau perimti iniciatyvą Zaporižios sektoriuje ir neleisti ukrainiečiams ruoštis puolimui.

Dėl rusų aktyvumo ukrainiečių puolimas šiame sektoriuje šią savaitę mažai tikėtinas. Labiau galima laukti bandymo sumažinti agresoriaus puolimo potencialą, koreguoti savo vienetų vietas ir taktinių veiksmų planus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)