Po pirmos NATO viršūnių susitikimo dienos aišku, kad Ukrainos kelias į aljansą nebus paprastas, rašo ekspertai.

„Tačiau ji nepalyginamai arčiau šio tikslo, nei buvo prieš metus“, – pastebi jie.

Luhansko kryptis

Rusai ir toliau tęsia puolimo operacijas šioje kryptyje tikėdamiesi iš Bachmuto sektoriaus ir Charkivo – Kupjansko ištraukti Ukrainos vienetus, kad šie nebūtų panaudoti taip, kaip ukrainiečiai tai planuoja padaryti.

Svatovė. Okupantams kelis šimtus metrų pavyko pasistūmėti prie Novoselivskė bei pavyko įsitvirtinti vakarinėje kelio dalyje. Ukrainiečiai rusų užimtas pozicijas poliruoja artilerine ugnimi.

Kremina. Agresorius labai intensyviai spaudžia prie Torskės, aktyviai dirba jų aviacija. Ukrainos gynėjai didvyriškomis pastangomis išlaikė pozicijas.

Lysyčanskas. Sektoriuje esančios rusų pajėgos bent šiandien neatakuoja, tikėtina, persigrupuoja. Tai diktuoja didelės rusų problemos Bachmuto sektoriuje.

Donecko kryptis

Bachmutas. Šiaurinis flangas. Agresoriaus padėtis Rozdolivkos pietuose komplikuojasi. Per sekmadienį ir pirmadienį ukrainiečiai čia įkalė vieną pleištą, o antradienį šalia įvarė dar vieną.

Tokiu būdu okupantai nuo Rozdolivkos nustumti 4 km pločio frontu apie 1 – 2 km atgal.

Neatmestina, kad ukrainiečiai neskubės veržtis link Soledaro, o vietoje to judės link kelio Jakovlivka – Soledaras ir bandys jį perkirsti, su tikslu įsitvirtinti Jakovlivkoje, suks į pietvakarius link Krasnohorivkos su tikslu bandyti perimti kelio link Soledaro kontrolę, sutelktomis pastangomis nuo Krasnohorivkos ir Vasiukivkos bandys perimti Blahodatnėje esančių kalvų kontrolę, taip sudarant sąlygas efektyviau ugnimi atakuoti Soledarą, Krasna Horą ir Bachmutskę.

Bachmuto miesto vakarinėse prieigose nieko naujo, tęsiasi pozicinės kautynės.

Pietinis flangas. Ukrainos pajėgos metodiškai stumiasi „niekieno žemėje“ kalvose, esančiose į vakarus nuo Klišijivkos ir persigrupuoja. Tuo pačiu ukrainiečiai aktyvūs ne tik prie Kurdiumivkos, bet ir vykdo lokalias atakas prie Majorskės. Nepatvirtintais duomenimis, jiems pavyko pajudėti į priekį.

„Kuo toliau, tuo gražiau“, – pastebi ekspertai.

Karas Ukrainoje

Avdijivka – Marijinka. Po vakarykščio sudaužymo šiauriniame Avdijivkos flange (Veselė), rusai čia aprimo. Tačiau ėmė aktyviau atakuoti Pervomaiskės ruože. Tiesa, rezultatas panašus. Ir toliau jiems nesiseka pralaužti Ukrainos vienetų gynybos prie Marijinkos.

Vuhledaras. Agresorius surengė lokalias atakas prie Novomychailivkos, tačiau Ukrainos gynėjai atlaikė.

Zaporižios kryptis

„Storm Shadow“ raketa (gal ir ne viena) smogė agresoriaus 58-osios armijos štabui Berdianske. Patvirtinta, kad nukautas generolas leitenantas O. Cokovas (rusų Pietų karinės apygardos vado pavaduotojas).

Tikėtina, tai aukščiausio laipsnio rusų karininkas, nukautas Ukrainoje. Greičiausiai nemažas būrelis kapitonų, majorų ir pulkininkų buvo taip pat sužeisti bei nukauti, kurie darbavosi štabe kartu su generolu.

Orihivas. Ukrainos pajėgos pirmadienį ne tik smogė Tokmakui, bet ir raketomis atakavo taikinius Vasylivkoje. Jei tai nebus vienkartinis smūgis, tikėtina, pamatysime situacijos pokytį Orihivo sektoriuje.

Pjatihatkai – Žerbiankai. Pozicinės kautynės prie Žerebiankų toliau tęsiasi.
Robotynė. Ukrainiečiai suintensyvino puolimą šiaurės rytinėse gyvenvietės prieigose, intensyviai su artilerija apšaudo kelius link Verbovės. Gali būti, kad Ukrainos vienetai bandys plėsti placdarmą į rytus link šios gyvenvietės.

Velyka Novosylka. Tęsiasi lokalūs susidūrimai prie Prijutnės, Staromajorskės ir Novodeckės. Rusai kelinta diena praneša, apie Ukrainos gynybos gilumoje formuojamas naujas puolimo grupes.

Pietų kryptis

Tęsiasi susidūrimai ukrainiečių placdarmuose kairiajame Dnipro upės krante. Tuo pačiu Ukrainos artileristai toliau daužo Krymo „butelio kakliuką“. Smogta toje pat, jau gerokai apdaužytoje logistinėje linijoje Melitopolis – Džankojus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)