Ukraina pademonstravo savo jūrinius dronus „Sea baby“, kurie liepos 17-ąją sėkmingai atakavo Kerčės tiltą.

Panašu, ukrainiečiai pasirinko kompleksinę tilto atakavimo taktiką, kai smūgiuojama iš oro (raketos, dronai), jūros (jūriniai dronai) ir žemės (pirmasis ir efektingiausias smūgis praėjusiais metais, panašu, buvo surengtas diversantų).

Luhansko kryptis


Svatovė. Agresorius toliau intensyviai spaudžia šiauriniame flange, atnaujino atakas centriniame ruože prie Novoselivskės.

Jokių grandiozinių pergalių rusams pasiekti nepavyksta, tačiau mūšiai sunkūs. Neatmestina, kad nepasisekus puolimui šiauriniame flange okupantai vėl pakeis savo pagrindinių pastangų kryptį bei didins apsukas centriniame ruože, siekdami pajudėti keliu Svatovė – Kupjanskas į vakarus.

Kremina. Tęsiasi abipusės lokalios atakos visuose ruožuose, aktyvesni rusai. Kol kas kontaktinėje linijoje pakitimų nėra.

Lysyčanskas. Okupantai organizuoja atakas Bilogorivkos prieigose, tačiau Ukrainos vienetai apsigina.

Donecko kryptis


Bachmutas. Šiauriniame ir pietiniame flange poziciniai mūšiai, abi pusės vykdo lokalias kontratakas. Panašu, kad Ukrainos pajėgoms dalį vienetų permetus į Svatovės sektorių, padėtis Bachmuto sektoriuje išsilygino.

Kita vertus, pasirodė informacija, kad stokodami rezervų šiauriniame ir pietiniame flange rusai ima permetinėti vienetus iš Bachmuto miesto į karščiausius ruožus (Berchivka – Orihovo Vasylivka, Klišijivka – Andrijivka).

Jei tai tiesa, tuomet, tikėtina, agresorius išnaudojo daugumą galimų rezervo vienetų iš kitų sektorių (Lysyčanskas, Avdijivka) ir dabar jiems belieka kliautis tuo, kas liko vietoje.

Nuolat bandantiems pulti rusams tokia perspektyva optimizmo neturėtų kelti.

Rusijos karas prieš Ukrainą

Avdijivka – Marijinka. Tradiciškai sunkūs poziciniai mūšiai šiauriniame Avdijivkos flange, Pervomaiskės ir Marijinkos ruožuose. Ukrainos gynėjai atsilaikė.

Zaporižios kryptis


Orihivas. Ukrainos pajėgos lėtai, per kraują, bet stumiasi pirmyn. Mūšiai verda Robotynės gyvenvietėje, ukrainiečiai išplėtė placdarmą į vakarus ir į rytus nuo gyvenvietės.

Viešų šaltinių duomenimis ir šiame sektoriuje rusams striuka su rezervais. Tokmake tupintys okupantų vienetai yra saugomi miesto gynybai, tačiau jei/kai ims byrėti Kopanų – Robotynės – Verbovės – Novofedorivkos ruožas, rusai turės rinktis ar tupėti Tokmake, ar gelbėti Polohus.

Velyka Novosylka. Ukraina oficialiai patvirtino, jog Urožainė išlaisvinta.

Rusai karštligiškai stiprina savo gynybą piečiau esančioje Zavitne Bažanjoje. Čia geografija beveik identiška kaip prie Staromayorskės – gyvenvietė upės vingyje, aprūpinimo keliai realiai perkertami ugnimi uždengus vieną sankryžą.

Ukrainos gynėjai jau kelinta diena Zavitne Bažanjoje vykdo žvalgybą mūšiu, taip pat puikiai dirba jų artilerija. Tačiau sunku pasakyti, ar jie strimgalviais sieks toliau stumtis į pietus. Dabartinėmis sąlygomis sektoriuje užėmus Zavitne Bažanją ir judant link Staromlynivkos, pleištas tarp dviejų agresoriaus pajėgų dalių gilėtų, tačiau Ukrainos kontroliuojamas placdarmas būtų išsitempęs bei siauras, tad kartu ir trapus (maža gynybos giluma, pažeidžiami flangai, netvari logistika).

Todėl labiau tikėtina, kad Ukrainos vienetai, išlaikydami spaudimą bendra kryptimi link Staromlynivkos, sieks išplėsti minėtą placdarmą atakuodami rytiniame ir vakariniame flange.

Pietų kryptis


Agresorius vėl surengė smūgius prieš Ukrainos jūrų uostų infrastruktūrą Odesoje ir Izmaile. Savo ruožtu Ukrainos pajėgos įvykdė dronų – savižudžių smūgius Kryme.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)