Ekspertai teigia, kad pasigirdo kalbų, jog JAV svarsto Ukrainai perduoti JDAM (Joint Direct Attack Munition) sistemas.

„Ši sistema „kvailas“ bombas paverčia išmaniomis ir leidžia pagal GPS tiksliai smogti taikiniams iki 28 km. Tai būtų didelė pagalba Ukrainos oro pajėgoms ir palengvintų gynėjų pėstininkų dalią ant žemės“, – rašo jie.

Dabar dėl tankios agresoriaus oro gynybos kontaktinėje linijoje Ukrainos aviacija sovietines raketas „oras-žemė“ iššauna maksimaliu ar didesniu atstumu „į tą pusę“, vengiant oro gynybos sistemų pasiekiamumo, dėl ko tikslumas nebūna didelis.

Rusai susiduria su tomis pat problemomis, tačiau jų situaciją lengvina aktyvesnis ir gausesnis naikintuvų parkas bei didesnis raketų kiekis.

Tad jei bus Ukrainai perduoti JDAM‘ai, ukrainiečių pilotai panašiu atstumu kaip dabar, bet nepalyginamai tiksliau galės atakuoti priešo taikinius ant žemės.

Tai ypač būtų naudinga mūšių mieste metu, kai neretai besikaunančios pajėgos yra arti vienos kitų bei paramos ginklų taiklumas yra didžiulis pranašumas.

Bandymai primesti ritmą sumenko

Luhansko kryptyje per pastarąją parą agresoriaus atakos sumenko, dominuoja lokalūs susidūrimai.

Ar tai reiškia, kad rusai atsisako bandymų kontratakomis priversti ukrainiečius nevykdyti savo puolimo, karybos žinovų teigimu, sunku pasakyti. Savo ruožtu ukrainiečiai tęsė lokalias atakas Peršotravnevė – Jahidnė – Kyslivka ruože.

Situacija panaši ir Kreminos sektoriuje. Agresoriaus bandymai primesti savo mūšio ritmą sumenko.

Savo ruožtu ukrainiečiai niekur neskuba – žvalgo rusų pozicijas, vykdo lokalias atakas, dirba artilerija.

Lisičiansko kryptyje agresorius atakuoja Verchnokamenskę ir Spirnę, tačiau nesėkmingai.

Soledaro – Bachmutskės ruože kontaktinė linija nejuda. Ukrainiečiai atmuša rusų atakas.

Daro stebuklus

Bachmuto prieigose rusai išlaiko nedidelį placdarmą rytinėje miesto dalyje, tačiau pasistūmėti jiems nebepavyksta. Ukrainiečiai Opytnėje ir toliau daro stebuklus – neleidžia agresoriui pajudėti, radę progą kontratakuoja.

Kelyje Horlivka – Bachmutas rusai suintensyvino atakas. Neatmestina, kad išsikvėpus puolimui Soledaro – Bachmutskės ir Bachuto ruožuose jie intensyvina atakas būtent šiame ruože ir taip užtikrina nuolatinį spaudimą visame sektoriuje.

„Prieš kokias 3-5 dienas jie puolė visu frontu, tad dabar prasidėjusios „atokvėpio dienos“ gali reikšti agresoriaus manevrinių vienetų persigrupavimą ar/ir išsekimą, o svarbiausia, artilerijos negebėjimą palaikyti persvarą ugnimi tokiame plačiame fronte“, – vertina jie.

Ukrainiečių smūgis rusų šaudmenų sandėliui Kadijivkoje (40 km nuo kontaktinės linijos) greičiausiai tik pagilins šią agresoriaus problemą.

Nevelskės – Pervomaiskės ruože vyksta sunkios kautynės, pozicijos eina iš rankų į rankas.

Agresoriui pavyko nežymiai pasistūmėti Nevelskėje. Marijinkoje artimos gatvių kautynės tęsiasi, agresorius ėmė intensyviau pulti, tačiau didesnių laimėjimų jam pasiekti ir toliau nepavyksta.

Agresorius atnaujino atakas Novomychailivkoje, tikėtina, tai susiję intensyvesniais mūšiais Marijinkoje. Pavlivkos ruože be pakitimų.

Zaporižios kryptyje ukrainiečiai toliau poliruoja agresoriaus logistinę sistemą – vėl smogta Melitopoliui. Kontaktinėje linijoje – be pakitimų.

Pietų kryptyje taip pat be pakitimų, daugiausiai dirba žvalgai ir artileristai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)