Maskvoje įvyko didelis didelis sprogimas pirotechnikos gamykloje. Agresorius visais būdais bando parodyti, kad tai civilis objektas, tačiau karo metu su sprogmenimis dirbanti didžiulė gamykla vargu ar gali būti tik nekaltas „chlapuškių“ gaminimo cechas.

To įrodymas – viešoje erdvėje pasirodžiusios į orą išlėkusios gamyklos apylinkėse netikėtai pabirę, tikėtina, 115 mm šaudmenys, kurie gali būti skirti senukams tankams T62. Sunku patikrinti, ar tai tiesa, tačiau toks faktas nenustebintų.

Luhansko kryptis


Svatovė. Agresorius šiauriniame flange (Synkivkoje) bando pralaužti ukrainiečių gynybą. Atakos intensyvios, jas remia rusų aviacija, tačiau ukrainiečiai apsigina. Taip pat rusai bando vystyti sėkmę prie Novoselivskės (centrinis ruožas), tačiau jiems nesiseka.

Pietiniame flange ukrainiečiai tęsia suskaldyto agresoriaus placdarmo vakariniame Žerebeco krante izoliavimą, siekia jį likviduoti.

Kremina. Lokalios abipusės atakos tęsiasi visoje kontaktinėje linijoje. Agresorius savo veiksmus bando remti aviacija, tačiau tai jam nepadeda pasiekti rezultatų.

Lysyčanskas. Sektoriuje taip pat suaktyvėjo agresoriaus aviacija, veiksmų ant žemės mažiau.

Donecko kryptis


Bachmutas. Šiaurinis flangas. Ukrainiečiai tęsia lokalias operacijas prie Berchivkos ir Orihovo Vasilivkos, rusai perėję į gynybą.

Bachmuto miesto vakarinėse prieigose – be pakitimų.

Pietinis flangas. Agresorius tęsia nesėkmingas kontratakas Klišijivkos ruože. Tuo pačiu Ukrainos Generalinis štabas trečiadienį ryte paskelbė žinutę, kad ukrainiečiai atmušė agresoriaus atakas Zaicevės prieigose.

„Iš pradžių pamanėme, kad tai kokia klaida, nes Zaicevė ir jos šiaurės vakaruose ir šiaurėje esančios aukštumos yra agresoriaus rankose. Tačiau iš kitų šaltinių pasirodė žinios, kad ukrainiečiai prasiveržė piečiau Ozaranivką, forsavo kanalą ir įsitvirtina dalyje aukštumų 5,5 km į šiaurės vakarus nuo Zaicevės. Kol kas šios informacijos patvirtinti negalime, tačiau viliamės, jog ji teisinga“, – teigia ekspertai.

Tokiu atveju ne tik Zaicevė būtų puikus taikinys Ukrainos artilerijai ir minosvaidžiams. Andrijivkos – Odradivkos – Mykolajivka Drugos – Kurdiumivkos (ruožas tarp kontaktinės linijos ir rusų antros gynybos linijos) ruožas būtų žemumoje, ukrainiečiai galėtų atakuoti rusų logistiką, pajėgų rotacijas, į antrą gynybos liniją atsitraukiančius rusų vienetus. Ką jau kalbėti, kad kelias Odradivka – Majorskė – Gorlivka būtų perkirstas, kas lemtų dar didesnes logistines ir pajėgų rotacijos problemas rusams. Bet dar anksti džiaugtis, reikia palaukti patvirtinimų iš kitų šaltinių.

Avdijivka – Marijinka. Agresorius koncentruoja atakas Pervomaiskės ruože, tačiau ukrainiečiai apsigina. Tradiciškai sunkios kautynės Marijinkos ruože.

Zaporižios kryptis


Orihivas. Robotynės ruože ukrainiečiai sugebėjo pralaužti rusų gynybą kelyje į Verbovę ir pasistūmėti kelis šimtus metrų. Tai pripažįsta ir agresorius, tad, panašu, čia ne šiaip pasistumdymas „niekieno žemėje“, bet Ukrainos pajėgos tvirtai kontroliuoja užimtas pozicijas.

Neatmestina, kad agresorius stokoja rezervų ir nebeturi kuo operatyviai kontratakuoti, tad šiame etape priverstas pripažinti praradimus ir pereiti į gynybą. Tačiau tai nereiškia, kad artimiausiu metu rusai iš pakampių nesukrapštys atakuoti dar galinčių pajėgų.

Tiesa, įdomus momentas – rusai ima kalbėti apie ukrainiečių aviacijos aktyvumą Robotynės ruože. Jų versija, kad „taip ukrainiečiai bando išprovokuoti rusų oro gynybos sistemas atidengti ugnį, ir tada bandyti jas sunaikinti HIMARS“.

Sunku pasakyti, kaip yra, bet logika ir faktai kalba ką kita. Deficitinę aviaciją naudoti kaip masalą priešo oro gynybos sistemoms identifikuoti gali tik su protu stipriai susipykęs žmogus, o ukrainiečiai karinės minties trūkumu nepasižymi. Ukrainos pajėgos turi aibę kitų būtų surasti ir sunaikinti rusų oro gynybos sistemas, ir tai sėkmingai daro mažiausiai antras mėnuo.

Karas Ukrainoje

Ekspertų nuomone, šis Ukrainos oro pajėgų aktyvumas rodytų, kad rusų oro gynyba tiek išdaužyta, kad ukrainiečiai drąsiau skraido prie kontaktinės linijos, tai gali reikšti Ukrainos rengimąsi aviacijos pagalba pulti į agresoriaus gynybos gylį bendra kryptimi link Tokmako ar Pologų.

Velyka Novosylka. Ukrainiečiai dar pasigerino savo pozicijas prie Urožainės. Šiuos laimėjimus pripažįsta ir agresorius, tad gali būti, jog situacija su rezervais čia panaši kaip prie Robotynės.

Pietų kryptis


Ukrainiečiai antra diena daužo karinius taikinius prie Džankojaus, į mėnulį teleportavosi agresoriaus vadavietė prie Nova Kachovkos, sprogimai rusų kariniame oro uoste Sakai, „keisti“ dūmai Feodosijoje, Kerčįs tiltas ir vėl uždarytas.

„Sėdint ant sofos ir graužiant popkornus taip norisi šiuos kabūm Kryme, atakas prie agresoriaus laivus, intensyvėjančius ukrainiečių reidus kairiajame Dnipro krante, sėkmes prie Robotynės ir Urožainės ir Ukrainos aviacijos aktyvėjimą Zaporižios kryptyje matyti viename didelių, greitai turinčių nutikti įvykių, paveiksle. O kaip jums?“, – skaitytojų klausia ekspertai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)