„Jau tampa gera tradicija apžvalgą pradėti nuo žinių iš Krymo“, – apžvalgoje rašo ekspertai, – šį kartą vėl kabūm agresoriaus šaudmenų sandėlyje bei remonto dirbtuvėse. Taikinys vėl prie kelio Džankojus – Simferopolis, todėl eismas šiuo keliu apribotas. Ir vėl okupacinė administracija priversta evakuoti gyventojus“.

Jei tikėsime rusų šaltiniais, tai pradžioje ukrainiečiai užėmė rusų oro gynybą dideliu kiekiu dronų, o tuomet smogė keturiomis „Storm Shadow“ raketomis į minėtus taikinius (3 – į amunicijos sandėlį, 1 – į remonto bazę).

Kad mažai nepasirodytų, Ukrainos pajėgos surengė ataką ir rytinėse Simferopolio prieigose esančiame Donskėje, kur greičiausiai taip pat yra įkurtas rusų šaudmenų sandėlis.

Nuo liepos 17 d. tai jau šeštas smūgis logistiniame agresoriaus trikampyje Kerčė – Simferopolis – Džankojus. Savo ruožtu okupantai tęsia smūgius Ukrainos jūrų uostų infrastruktūrai. Dronais – savižudžiais vėl atakuota Odesa, taip pat grūdų saugyklos prie Izmailo.

Luhansko kryptis

Svatovė. Agresorius intensyviai siekia vystyti taktinę sėkmę prie Novojehorivkos. Per pastarąją dieną rusams nepavyko pajudėti į priekį, tačiau dar anksti kalbėti, jog Ukrainos gynėjams pavyko stabilizuoti padėtį. Tikėtina, kad agresorius kartu su pastangomis veržtis į priekį bei pasiekti bent jau Novoserhijivką, bandys plėsti savo placdarmą į šiaurę, su tikslu čia pasiekti Peršotravnevę.

Tai būtų solidus rusų placdarmas norint toliau vystyti puolimą link Borovos. Savo ruožtu ukrainiečiai kontratakuoja šiauriniame ruože.

Kremina. Agresoriaus pastangos prie Torskės buvo bevaisės, ukrainiečiai apsigynė. Tuo pačiu rusai intensyviai spaudžia pietiniame flange ir bando pasistūmėti link Siverskyj Doneco upės. Situacija permaininga, mūšiai verda „niekieno žemėje“.

Ukrainos gynėjai skolingi nelieka – ėmė atakuoti Červonopopivkos ruože.

Donecko kryptis

Bachmutas. Agresorius surengė eilę MLRS/raketų smūgių Kostjantinivkoje ir Časiv Jare. Kas liečia pastarąją gyvenvietę, okupantų karo propagandistai didžiuojasi pataikę į Ukrainos pajėgų karo ligoninę.

Šiaurinis flangas. Sekmadienį ir pirmadienį agresorius bandė kontratakuoti, tačiau jam nieko nepavyko pasiekti.

Pasirodė informacija, kad į pirmas gretas metami kažkokie samdiniai, kol „legendiniai“ desantininkai sulindę į urvus laižosi žaizdas. Gal tai sutartis su „gynybos“ ministerija pasirašę buvę „Vagner“ kovotojai, kurie verčiami krauju išpirkti savo kaltę dėl maišto? Bet tai tik spekuliacijos. Tačiau aišku viena, kad rusų puolimas tapo desperatiškas.

Ukrainos vienetai atlaikė tokias begalviškas atakas ir užiminėja „niekieno žemę“.

Pietinis flangas. Ukrainiečiai niekur neskuba, nuo kalvų poliruoja rusų pozicijas Klišijivkoje ir aprūpinimo kelius į ją. Tuo pačiu Ukrainos gynėjai vykdo atakas, taip testuodami, kurios rusų pozicijos po artilerijos smūgių yra dar vis kovingos, o kur okupantų gynybos linijoje atsiveria skylės.

Tuo pačiu Ukrainos pajėgos pasiekė Andrijivkos vakarinį pakraštį bei spaudžia agresoriaus vienetus prie Kurdiumivkos.

Avdijivka – Marijinka. Rusų puolimo potencialas šiauriniame flange gerokai sumenkęs. Tuo tarpu jie intensyviai spaudžia Ukrainos gynėjus Pervomaiskės ruože. Be to, jau kelinta diena agresorius atakuoja ne tik Marijinką, bet ir šalia esančią Krasnohorivką. Tad gali būti, kad ekspertai neklydo – rusai dalį vienetų iš šiaurinio Avdijivkos flango permetė į Marijinką.

Vuhledaras. Okupantai atakuoja prie Novomychailivką, ukrainiečiai organizuoja lokalias atakas Mikilskės – Volodymirivkos ruože.

Zaporižios kryptis

Ukrainiečių šaltiniai praneša, kad rusams ima trūkti degalų ir šaudmenų. Teigiama, kad atskiruose ruožuose tankai rečiau išvažiuoja „pasitikti“ puolančių ukrainiečių, artilerija (tame tarpe MLRS) taip pat tylesnė.

Jei minėti aprūpinimo trūkumai yra tiesa, galbūt tai reikėtų sieti ne tik, o gal ne tiek su pastaraisiais Ukrainos pajėgų smūgiais Kryme. Dar per trumpas laiko tarpas, kad pasijustų tiesioginė įtaka vienetams kontaktinėje linijoje.

Karas Ukrainoje

Labiau tikėtina, kad patys rusai prisivirė košės per anksti į priekines linijas mesdami rezervus.

Tokiu būdu degindami ne tik žmogiškąjį resursą, bet ir amuniciją bei degalus. Rusai pripažįsta įsivėlę į kautynes pirmoje linijoje bei pralaimintys artilerijos dvikovas. O dėl ukrainiečių smūgių logistinei sistemai gynybos gilumoje ir trūkinėjant rusų tiekimo grandinėms yra sunkiau atkurti logistinį pajėgumą.

Orihivas. Kamjanskė – Žerebjankai. Ukrainiečiai dar šiek pastūmė rusus prie Kamjanskės. Nors čia okupantai turi gerai įrengtas pozicijas, tačiau panašu, kad jiems šis Ukrainos gynėjų judesiukas buvo netikėtas. Kaip ekspertai minėjo anksčiau, galbūt Ukrainos pajėgų pirminis tikslas yra išvalyti bent dalį kelio Kamjanskė – Vasylivka ir tada apeidinėti Žerebjankus iš šiaurės vakarų.

Robotynė. Labai sunkios kautynės vyksta gyvenvietės prieigose, tačiau mūšio tempą diktuoja ukrainiečiai. Jie toliau stipriai spaudžia rusus šiaurinėse ir šiaurės rytinėse gyvenvietės prieigose. Viešoje erdvėje buvo gana optimistinių padėties vertinimų, neva agresoriaus gynyba čia be 5 minučių pralaužta, tačiau reikėtų palaukti dar keletą dienų. Tuomet matysime, ar tie gandai pasitvirtina ar ne. Okupantai ginasi, jų bandymai kontratakuoti rezultatų nedavė.

Velyka Novosylka. Kaip Robotynėje, taip ir Staromajorskėje vyksta sunkūs artimos kovos mūšiai už kiekvieną namą. Tuo pačiu Ukrainos vienetai tęsia puolimą Uorožainės link.

Pietų kryptis

Ukrainiečiai vis dar laiko nedidelius placdarmus kairiajame Dnipro upės krante, taip pat tęsiasi artilerijos dvikovos.

Tikėtina, kad čia esančios rusų pajėgos greičiau ims jausti smūgių Kryme pasekmes, kadangi ši grupuotė tiesiogiai priklauso nuo aprūpinimo iš pusiasalio (Zaporižia dar turi papildomų tiesioginių tiekimo linijų nuo Rostovo prie Dono bei per Donecko kryptį).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)