Švedijoje atliktas tyrimas atskleidė, kad per Kalėdas įvairių širdies negalavimų rizika išauga net 40 procentų, per Naujuosius – apie 20 procentų. Santaros klinikų kardiologas, profesorius Pranas Šerpytis LNK teigė, jog švenčių metų būtina išmintis.

„Kada išmintingai elgiamės, ypatingai tie žmonės, kurie jau serga lėtinėmis ligomis, jeigu jie persivalgys, naudos daug alkoholio, visada gali atsidurti skubios pagalbos skyriuje, ligoninėje, infarkto pavojus, kitų lėtinių susirgimų.

Bet iš tikrųjų mes turime turėti išmintį. Pakankamas valgymas – ne kiek akys mato, bet kiek mums reikia“, – pabrėžė P. Šerpytis.

Medikas pažymėjo, jog per šventes valgoma daugiau, nei realiai reikia, o judėjimas – mažesnis.

„Tai juk yra paprastos taisyklės – nepersivalgyti, mūsų stalas tegul nebūna gausus alkoholinių gėrimų. Visgi, šeimoje susirinkus yra bendrystė, bendravimas.

Gal judėjimas – galima sugalvoti įvairių formų. Galiu pasidžiaugti, kad šios šventės Santaros klinikose praėjo, pasakyčiau, gana ramiai. Nebuvo labai didelio srauto“, – kalbėjo Santaros klinikų kardiologas.

P. Šerpytis pabrėžė, jog alkoholis net ir pačiomis mažiausiomis dozėmis didina širdies ritmo sutrikimo riziką.

„Būkime išmintingi, dar laukia mūsų Naujieji metai – jeigu norime būti sveikesni, suteikti džiaugsmo savo artimiesiems. Tai mes turėtume būti išmintingi. Ir linkiu visai Lietuvai daugiau išminties.

Yra paprasti dalykai – sergantiems nenutraukti vaistų vartojimo, pasimatuokime spaudimą. Ir mes tikrai Naujuosius metus sutiksime daug geriau“, – kalbėjo kardiologas.

Visą LNK pokalbį su kardiologu P. Šerpyčiu žiūrėkite čia: