„Kitą savaitę mes peržiūrėsime savo ir kitų koalicijos frakcijų Seimo narių komandiruotes ir tada apsispręsime, kuri diena bus tinkamiausia. Tikrai balsuosime, tai neišvengiama yra, nes dabar Seimo pirmininkas neatstovauja niekam – nei pozicijai, nei opozicijai“, – Eltai sakė R. Karbauskis.

Jis tikisi, kad į atsilaisvinusį Seimo pirmininko postą kandidatūrų tikrai bus ir ne viena.

„Mes pradėjome diskusiją, kas bus po to. Buvo kalba ir su Viktorija Čmilyte-Nielsen, ar ji dalyvautų ar nedalyvautų rinkimuose, galbūt ne jos kandidatūra būtų, nes liberalai, pavyzdžiui, Eugenijus Gentvilas anksčiau visada dalyvaudavo Seimo pirmininko rinkimuose. Mes domimės, kas bus po to, nes reikia galvoti ne tik kaip nubalsuoti dėl atšaukimo, bet reikia galvoti, ką paskirtume. Apie tai galvojame, viską dėliojame, tokių dalykų nesvarstytume, jeigu neplanuotume balsuoti dėl atšaukimo“, – sakė R. Karbauskis.

Seimo pirmininko V. Pranckiečio raginimą jo atšaukimo klausimą spręsti nedelsiant, R. Karbauskis vadina apgailėtinu ir gerai apskaičiuotu žingsniu.

„Pats Seimo pirmininkas, kuris dalyvauja tvirtinant komandiruotes, puikiai žino, kad kitą savaitę vien mūsų frakcijoje nebus 5 žmonių dėl komandiruočių. Jis suskaičiavo ir dėl to toks drąsus yra dabar. Jeigu nežinotų, tai tokių pareiškimų nedarytų ir tylėtų ausis suglaudęs. Niekas geriau negu jis nežino, kiek nebūna parlamentarų dėl komandiruočių. Mes žinome savo frakcijos narių komandiruotes, bet galime nežinoti kitų frakcijų, o jis žino visų. Atitinkamai žinodamas jis daro tokį pareiškimą, parodo, koks yra drąsus. Atėmus penkis išvykstančius parlamentarus, kitą savaitę praktiškai turėsime 70 balsų. Aš irgi nebijočiau, jeigu žinočiau, kad nėra reikiamo 71 balso“, – Eltai kalbėjo R. Karbauskis.

Trečiadienį Seimo pirmininkas V. Pranckietis paprašė nedelsti ir jau kitą savaitę Seime surengti jo atšaukimo procedūrą.

„Norėčiau pakviesti valdančiąją daugumą kitą savaitę, neatidėliojant organizuoti pagal Konstituciją, įstatymus, pagal Seimo Statutą procedūrą, kuri vadinasi atšaukimo procedūra, ir patikrinti pasitikėjimą Seime“, – trečiadienį spaudos konferencijoje Seime pareiškė V. Pranckietis.

Jis norėtų, kad tai būtų atlikta kitą savaitę, nes artėja kitų metų biudžeto projekto svarstymas.

Valdančiosios koalicijos sutartyje yra numatyta, kad Seimo pirmininko postas turėtų atitekti „socialdarbiečiams“.