Po 15 laukimo minučių Prezidentūros Spaudos tarnyba išsiaiškino, kad E. Gustas yra išvykęs į užsienį ir prezidentės kvietimas susitikimui jo net nepasiekė. Apie tai Spaudos tarnyba sužinojo iš Lietuvos socialdemokratų partijos.

„Įvyko nesusipratimas. Mūsų siųsta informacija kandidatui į ūkio ministrus E. Gustui apie susitikimą su prezidente jo nepasiekė, nes, kaip mums paaiškino, jis yra išvykęs į užsienį. Artimiausiu metu, kai kandidatas grįš, tas susitikimas įvyks“, - žurnalistams sakė prezidentės atstovė spaudai Daiva Ulbinaitė.

Neoficialiais duomenimis, E. Gustas, kuris praėjusią savaitę paliko kanclerio pareigas Vidaus reikalų ministerijoje, išvyko atostogų į Norvegiją.

Savo pavardės atskleisti nenorėjęs socialdemokratų atstovas DELFI sakė, kad, jo žiniomis, premjeras Algirdas Butkevičius pirmadienį turėjo informuoti prezidentę apie E. Gusto atostogas, nes ministras pirmininkas žinojo, kad E. Gustas yra išvykęs.

„Jis negalėjo būti kviestas į Prezidentūrą, kadangi prezidentė žino. A. Butkevičius pirmadienį ją informavo. Pirmadieniais premjeras visada kalbasi su prezidente ir pristatė. Čia kažkoks nesusipratimas tikriausiai", - svarstė pašnekovas.

Premjeras: prezidentės komanda žinojo, kad E. Gustas yra užsienyje

Pats premjeras A. Butkevičius teigia, kad D. Grybauskaitės komanda žinojo, jog kandidatas į ūkio ministrus E. Gustas šią savaitę yra išvykęs į užsienį ir grįš tik sekmadienį. Ministras pirmininkas sako buvęs nustebęs, kai sužinojo, jog antradienio ryte paskirtas kandidato į ministrus susitikimas su šalies vadove.

„Aš aiškiai buvau pasakęs, kad jo šią savaitę nebus ir jis galės pradėti tik kitą savaitę. Aš prezidentei nesakiau, bet jos komanda tikrai žinojo“, - antradienį Vyriausybėje žurnalistams sakė A. Butkevičius.

Ministras pirmininkas tikino, kad jo teikime prezidentei taip pat parašyta, kad E. Gustas gali pradėti dirbti tik nuo kitos savaitės, todėl paskirtas susitikimas jį nustebino.

„Jis išvažiavęs į Norvegiją ir buvo aiškiai pasakyta, kad jis grįš tik sekmadienį ir galės pradėti dirbti tik pirmadienį. Teikime yra taip parašyta. Aš irgi buvau nustebęs, kad jis yra kviečiamas į Prezidentūrą“, - tikino premjeras.

Jis teigė, kad apie E. Gusto susitikimą su prezidente sužinojo tik antradienio rytą.

A. Butkevičius sakė, kad kandidatas į ministrus dėl šio nesusipratimo nebus keičiamas.

„Jokių kalbų netgi negali būti. Šitas kandidatas išlieka, aš manau, kad šitas kandidatas užims ministro postą“, - teigė premjeras. Jis sakė, kad su E. Gustu susitiks sekmadienį.

Turėtų pakeisti B. Vėsaitę

DELFI primena, kad premjeras A. Butkevičius ir Lietuvos socialdemokratų partijos valdyba naujuoju ūkio ministru pasiūlė ilgametį Vidaus reikalų ministerijos darbuotoją, socialdemokratą E. Gustą. Jis turėtų pakeisti nuo šios savaitės iš pareigų atleistą Birutę Vėsaitę.

B. Vėsaitė į nemalonę pateko dėl skrydžio į verslo forumą Kazachstane bendrovės „Arvi“ užsakytu aštuonviečiu verslo klasės lėktuvu. Skrydžio kaina vienam asmeniui siekė 2700 litų, tačiau tai sumažinta kaina – dalį išlaidų padengė pati bendrovė.

„Arvi“ kaip tik derasi su Ūkio ministerija dėl Marijampolės laisvosios ekonominės zonos (LEZ) valdymo sutarties.

Prezidentė D. Grybauskaitė pareiškė, kad B. Vėsaitės veiksmuose, jos nuomone, išryškėjo atviros politinės korupcijos požymiai. Palaikymo B. Vėsaitei neišsakė ir socialdemokratų koalicijos partneriai – Darbo partija bei „Tvarka ir teisingumas“.