Kaip teigiama KAM atsakyme Delfi, Baltarusijos karinis aktyvumas, kuris yra stebimas šiomis dienomis ir apie kurį skelbia stebėsenos grupė „Belaruski Gayun“, gali būti siejamas su viešai paskelbtu karinių pajėgų kovinės ir mobilizacinės parengties patikrinimu.

Anot ministerijos, Baltarusija vykdo rutininį savo karinių pajėgų kovinį rengimą, kuris yra suskaidytas į skirtingo aktyvumo ciklus. Šiuo metu vyksta intensyviausias kovinis rengimas, jo metu Baltarusijos kariniai daliniai stebimi ir prie Lietuvos sienos. Padidėjęs aktyvumas stebimas visuose pagrindiniuose Baltarusijos poligonuose.

Suintensyvėjęs aktyvumas pastebimas ir oro erdvėje. Taip pat yra pašaukta ir nedaug rezervistų, kurie jungsis į pratybose dalyvaujančius Baltarusijos kariuomenės dalinius.

„Baltarusija skelbia, kad šiuo karinių pajėgų patikrinimu reaguojanti ir į Lietuvoje bei regione vykstančias nacionalines ir NATO pratybas. Karinė žvalgyba nuolat stebi ir vertina situaciją. Pagrindo nerimauti – nėra“, – teigia KAM.

Perkelta ketvirtadienio naktį

Baltarusių stebėsenos grupė „Belaruskij Gajun“ ketvirtadienį paskelbė, kad Baltarusija prie sienos su Lietuva nukreipė karinės technikos ešaloną.

Aliaksandras Lukašenka

Remiantis stebėsenos grupės duomenimis, ešeloną sudarė pėstininkų kovos mašinos, tankai T-72B, inžinerinė karinė technika ir automobiliai. Taip pat pastebėti trys vagonai su įranga ir šaudmenimis, rašo focus.ua.

Stebėsenos grupė savo telegramo kanale pranešė, kad karinė technika ir kariai prie Lietuvos sienos perkelti ketvirtadienio naktį.

Ešeloną sudarė 46 vagonai, jis vyko į Ašmenos rajoną.

Apie ešeloną praneša ir „Baltarusijos geležinkeliečių bendruomenė“.

Vadovaujantis „Belaruskij Gajun“ informacija, 19-osios mechanizuotosios brigados padaliniai, įskaitant 1-ąjį atskirąjį mechanizuotąjį batalioną ir 4-ąjį atskirąjį tankų batalioną, buvo perkelti į Ašmenos rajoną, kuris ribojasi su Lietuva.

Kaip teigia „Baltarusijos geležinkeliečių bendruomenė“, karinės technikos ešelonas į Ašmenos traukinių stotį atvyko naktį. Ešeloną sudarė: keturi keleiviniai vagonai su Baltarusijos ginkluotųjų pajėgų kariais; trys dengti vagonai su įranga ir šaudmenimis; 39 vagonai-platformos.

Ant platformų buvo pakrautos pėstininkų kovos mašinos, tankai T- 72B, inžinerinė karinė technika ir automobiliai.

„Baltarusijos gynybos ministerija skelbė, kad ešelonas buvo pakrautas ginkluotųjų pajėgų junginių ir karinių dalinių koviniam pasirengimui patikrinti“, – nurodė „Baltarusijos geležinkeliečių bendruomenė“.

Baltarusijos kariai

Remiantis „Belaruskij Gajun“ duomenimis, 19-osios mechanizuotosios brigados padalinių perkėlimas prie sienos buvo vykdomas keliais etapais: kovo 11 d. Zaslonovo stotyje buvo suformuotas pirmas ešelonas, kovo 12 d. jis buvo pastebėtas Oršoje, o kovo 13 d. iš Zaslonovo stoties išvyko antras ešelonas, kurį sudarė 4-ojo atskirojo tankų bataliono technika.

Abu ešelonai buvo sujungti kovo 13 d. ir nukreipti į Ašmenos stotį.

Kovo 11-ąją paaiškėjo, kad Baltarusija pradėjo savo ginkluotųjų pajėgų kovinio pasirengimo patikrą. Gynybos ministerija pažymėjo, kad patikra yra kompleksinė: kariai turi vykti į paskirtus rajonus bei dalyvauti pratybose ir mokymuose, įskaitant kovinį šaudymą.

Taip pat suplanuotas karinės technikos perkėlimas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)