Koalicijos sutartyje priedo dėl ministerijų pasiskirstymo dar ryte planuota netvirtinti. Socdemų lyderis Algirdas Butkevičius apie tokį sprendimą pranešė po susitikimo su D. Grybauskaite. Po šio pokalbio šalies vadovė nutarė kreiptis į Konstitucinį Teismą dėl Seimo rinkimų rezultatų teisėtumo ir atidėti bet kokius koalicijos tvirtinimo procesus.

Koalicijos sutarties pasirašymą Seime susirinkę socdemai, „darbiečiai“ ir „tvarkiečiai“ palydėjo aplodismentais.

A. Butkevičius žurnalistams teigė, jog sutarta perskirstyti ministerijas. Darbo partija ir „Tvarka ir teisingumas“ susikeitė ministerijomis – mainais į energetikos kontrolę, „tvarkiečiai“ gavo Vidaus reikalų ministerija (VRM).

„Greitai sutarėme, kad kai kuriuos padarome pakeitimus. Ir šiandien galime pasakyti, kad galutinai jau suderintas sprendimas. VRM perduota „Tvarkos ir teisingumo“ partijai, o Energetikos ministerija – Darbo partijai“, - sakė A. Butkevičius.

Postų perskirstymą jis vadino „bendru sutarimu“.

Paklaustas, kaip jaučiasi pasirašydamas prezidentės pritarimo nesulaukiančios koalicijos sutartį, socdemų lyderis teigė, jog „jausmas labai geras“.

„Jaučiam atsakomybę prieš valstybę, norim, kad būtų kuo greičiau paruošta vyriausybės programa, kurioje būtų numatyti konkretūs uždaviniai, kurie bus artimiausiu metu įgyvendinti“, - pridūrė A. Butkevičius.

Darbo partijos lyderis Viktoras Uspaskichas teigė nesijaučiantis nuskriaustas dėl VRM perleidimo „tvarkiečiams“. Esą santykiniais balais vertinamas Energetikos ministerijos politinis svoris – dar didesnis.

„Galiu pasakyti, kad Energetikos ministerija buvo 1,5 balo, o VRM – 1 balas”, - sakė V. Uspaskichas, pridurdamas, kad „Tvarkos ir teisingumo“ partijai VRM reikalinga ir „pagal pavadinimą“.

„Tvarkiečių“ lyderis Rolandas Paksas teigė, jog jam svarbus kuo greitesnis naujos vyriausybės darbų startas. Taigi Energetikos ministerijos partija esą atsisakė be jokių nuoskaudų.

Lenkams neužtrenkia durų

Beje, koaliciją formuojančios partijos vis dar neužtrenkia durų Lietuvos lenkų rinkimų akcijai. Darbo partijos lyderis V. Uspaskichas neatmetė galimybės, kad „darbiečiai“ lenkams atiduos vienos – galbūt Kultūros ministerijos kontrolę.

„Mes derėsimės. Ir koalicija dės visas pastangas, kad būtų kuo stipresnė koalicija“, - sakė politikas.

Paklaustas, ar tai būtų Kultūros ministerija, jis teigė, jog tai „diskusijų klausimas“.

L.Talmontas: mums reikia dviejų ministerijų

Tačiau viena ministerija Lenkų rinkimų akcijos netenkina. Šios partijos vicepirmininkas, parlamentaras Leonardas Talmontas DELFI teigė, jog derybinės pozicijos nekinta – kaip ir anksčiau, prašoma tokių pat sąlygų, kokias gauna „Tvarka ir teisingumas“, t.y. dviejų ministro portfelių.

„Atsisakys „darbiečiai“, gal atsisakys socdemai. Turėsim dvi ministerijas – ir viskas“, - sakė L. Talmontas.

Ankstesnis susitarimas pakito

Perskirstytos ministerijos kiek keičia ankstesnį kairiųjų susitarimą dėl postų naujoje vyriausybėje. Pirmadienį po koaliciją formuojančių partijų derybų nutarta, kad socdemams teks premjero postas ir septynios ministerijos: Užsienio reikalų, Finansų, Krašto apsaugos, Susisiekimo, Ūkio, Sveikatos apsaugos ir Teisingumo.

„Tvarkos ir teisingumo“ partijai pagal dabartinį susitarimą tenka du ministrų portfeliai – aplinkos ir energetikos.

O daugiausiai kibirkščių tarp būsimųjų valdančiųjų ir prezidentės kelianti Darbo partija pirmadienį išsiderėjo Žemės ūkio, Švietimo ir mokslo, Socialinės apsaugos ir Darbo, Kultūros bei Vidaus reikalų ministerijų vadovų kėdes. O taip pat – Seimo pirmininko bei pirmojo vicepirmininko kėdės.

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos, paskutinės pakviestos į derybų traukinį, koalicijoje kol kas nėra. Ši partija iškėlė reikalavimą, kad koalicijoje ji dalyvautų tokiu atveju, jei gautų tokias pat sąlygas, kaip ir „Tvarka ir teisingumas“.