Politiniuose užkulisiuose jau verda ginčai dėl partijos patriarcho Vytauto Landsbergio anūko Gabrieliaus Landsbergio būsimo dalyvavimo Europos Parlamento rinkimuose, jeigu tam pritars partijos institucijos. Pats V. Landsbergis rinkimuose dalyvauti nebeketina.

Partijos narius piktina faktas, kad šiomis dienomis į partiją įstojęs G. Landsbergis gali atsidurti sąrašo priekyje, nors nėra niekaip prisidėjęs prie partijos veiklos. Jis taip pat gali nustumti aukštos vietos kandidatų sąraše besitikėjusius asmenis, kurie metų metais dėjo pastangas, norėdami patekti į Europos Parlamentą.

G. Landsbergio atvejis ne vienam primena praėjusius rinkimus į Europos Parlamentą, kai konservatorių patriarchas V. Landsbergis tuomet parėmė jauną fortepijono meno atlikėjos ir kultūros vadybos išsilavinimą turinčią Radvilę Morkūnaitę-Mikulėnienę.

Anuometinis atvejis parodė, kad V. Landsbergio parama ir tinkama rinkimų kampanija šį tą reiškia: nežinoma jauna politikė surinko 41 929 pirmumo balsų ir aplenkė tokius „grandus“ kaip Raimondas Kuodis, Arvydas Anušauskas ar Emanuelis Zingeris.

Kerštas už paramą A. Kubiliui?

„Kalbama, kad G. Landsbergio kandidatavimas yra savotiškas V. Landsbergio kerštas R. Morkūnaitei-Mikulėnienei, nes ji per praėjusius partijos pirmininko rinkimus paskutinę minutę raštu parėmė ne V. Landsbergį, o Andrių Kubilių. Manytina, kad R. Morkūnaitei V. Landsbergio anūko kandidatavimas gali nepatikti, nes tai susilpnina jos pozicijas. Juk ji į Europos Parlamentą pateko tik per V. Landsbergį“, - pasakojo vienas konservatorių Seimo narys.

Jo teigimu, R. Morkūnaitė-Mikulėnienė ir Agnė Bilotaitė dėjo didžiules pastangas siekdamos tapti ryškiausiomis jaunimo atstovėmis Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijoje, tačiau G. Landsbergio atsiradimas joms kaip ašaka gerklėje.

Kad partijoje esama nepritarimo, kuris buvo matyti jau šį antradienį vykusiame TS-LKD prezidiumo posėdyje, pasakojo ir kitas konservatorių parlamentaras.

„Prezidiume jau buvo matyti tam tikrų šypsenų ir nepritarimo dėl G. Landsbergio kandidatavimo, todėl artėjantis tarybos posėdis turėtų būti įdomus. Manau, kad bus gana aštri diskusija“, - teigė pašnekovas.

TS-LKD partijos taryba, kuri reitinguos kandidatus, rinksis sausio 25 d. Kaip žinoma, G. Landsbergio kandidatūrą dalyvauti rinkimuose į Europos Parlamentą pasiūlė vienintelis Antakalnio skyrius.

Tiesa, G. Landsbergio kandidatūrai nepritaria ne visi. Pavyzdžiui, partijos pirmininko A. Kubiliaus pavaduotoja Rasa Juknevičienė viešai išsakė besidžiaugianti G. Landsbergio apsisprendimu.

„Labai džiaugiuosi Gabrieliaus Landsbergio apsisprendimu dalyvauti rinkimuose į Europos Parlamentą, taigi, pasukti į politiką. Gabrieliaus ir Austėjos šeima man yra naujosios Lietuvos vertybinės krypties pavyzdys. Gabūs, išsilavinę, kuklūs – sėkmės. Manau, kad Radvilė Morkūnaitė, Gabrielius Landsbergis ir kiti mūsų atstovai Europos Parlamente puikiai atstovaus Lietuvai“, - socialiniame tinkle rašė R. Juknevičienė. 

M. Adomėnas irgi sako remiantis G. Landsbergio kandidatūrą, nes jis esąs tikras profesionalas. Pasak politiko, faktas, kad G. Landsbergis tik neseniai įstojo į partiją, nieko nekeičia. „Vardas ir įpareigoja ir suteikia tam tikrą garantiją“, - sakė M. Adomėnas.

Tuo tarpu europarlamentarė Laima Andrikienė sako nepažįstanti G. Landsbergio ir nežinanti, ką jis moka.

„Negaliu nieko komentuoti, nes visiškai nepažįstu žmogaus: nesu susitikusi, nesu girdėjusi kur nors kalbančio, nesu skaičiusi bent vieno jo straipsnio. Tai ką čia gali komentuoti?! Tas pats, kas ateitų į egzaminą studentas, kurio niekada nesi matęs, ir nežinai, ką jis moka. Tai kaip gali jį vertinti?! Kai pamatysiu ir išgirsiu - tada ir vertinsiu", - pareiškė politikė.

R. Morkūnaitė-Mikulėnienė: netiesa, kad jo dalyvavimas man nemalonus

R. Morkūnaitė-Mikulėnienė DELFI aiškino norinti paneigti bet kokias kalbas, kad G. Landsbergio dalyvavimas Europos Parlamento rinkimuose jai yra nemalonus ar kad tai susiję su kokiu nors kerštu.

„Dėl to, kad neva man G. Landsbergio iškėlimas gali būti kaip ašaka gerklėje. Tai tikrai nėra ašaka kaip ir bet kurio kito politiko ar žmogaus, norinčio dalyvauti Europos Parlamento ar kituose rinkimuose. Jį iškėlė konkretus skyrius, kokioje vietoje jis bus sąraše, spręs partijos nariai ir rinkėjai. Noriu paneigti bet kokias kalbas ar įsivaizdavimus, kad man nemalonus toks žingsnis ir kad neva tai susiję su kažkokiu kerštu", - sakė europarlamentarė.

Politikė sako, kad gyvename laisvoje šalyje, kurioje kas ką nori, tą ir kelia, o „laikas ir įdirbtis parodo, kaip kam sekasi".

Paklausta, kiek G. Landsbergio iškėlimas gali būti jai naudingas ar nenaudingas, R. Morkūnaitė-Mikulėnienė teigė suprantanti, kad konkyrencija yra neišvengiamas dalykas.

„Mes su Gabrieliumi esame ir susitikę, kalbėję apie temas, kas kokių temų labiau norėtų imtis. Lygiai taip pat kaip ir su kitais partijos kolegomis", - sakė politikė.

Skyriai beveik baigė siūlyti kandidatus

TS-LKD partijos skyriai ir kitos institucijos jau beveik baigė siūlyti kandidatus į Europos Parlamentą, tad prezidiumas, atsiklausęs kandidatų sutikimo dalyvauti rinkimuose, sudarys abėcėlinį sąrašą, o partijos taryba sausio 25-ąją išreitinguos kandidatus. Tuomet paaiškės tikroji kandidatų eilė, o kandidatų sąrašas negalės būti ilgesnis nei iš 24 pavardžių.

Šiuo metu skyriai rinkimams yra pasiūlę beveik visus esamus konservatorių Europos Parlamento narius, kai kuriuos Seimo narius, taip pat savivaldos atstovus.

Kandidatais rinkimams į Europos Parlamentą pasiūlyti visi esami europarlamentarai: V. Lansbergis, R. Morkūnaitė-Mikulėnienė, Laima Andrikienė, Algirdas Saudargas. Tiesa, V. Landsbergis DELFI patvirtino savo ankstesnius teiginius, kad jis pats nebeplanuoja dalyvauti rinkimuose.

Kandidatu ne vieno skyriaus buvo pasiūlytas ir Kauno meras Andrius Kupčinskas.

Tačiau, nepaisant fakto, kad buvo pasiūlyti į sąrašą, kai kurie Seimo nariai negalės kandidatuoti, nes yra išrinkti vienmandatėse rinkimų apygardose, mat toks yra vidinis partijos apsisprendimas.

Iš pasiūlytųjų vienmandatėse apygardose išrinkti D. Jankauskas (Kauno kaimiškoji), K. Starkevičius (Pramonės), P. Saudargas (Justiniškių), N. Puteikis (Danės), A. Ažubalis (Šeškinės), I. Degutienė (Naujamiesčio).