Minėtą tyrimą atliko Lietuvos sveikatos mokslų universiteto mokslininkai. Perspėjama, kad daugėja rūkančių moksleivių. Jie elektronines cigaretes dažniausiai renkasi dėl įvairių skonių, kurie ne tik maskuoja nikotino kartų skonį, bet ir dar labiau padidina produkto toksiškumą.

LNK kalbinta Karoliniškių poliklinikos šeimos gydytoja Justė Latauskienė paaiškino, kad metus rūkyti pirmosios dienos yra labai sunkios, nes žmogus negauna kito „gydymo“, kurio jam reikia dėl priežasčių, kodėl jis apskritai pradėjo rūkyti.

„Žmonės, kurie metė rūkyti turėdami rūkymą tik kaip žalingą įprotį, dažniausiai suradus kitą įprotį, galbūt naudingą įprotį, rūkymą pamiršta, net neatsimena bei gali pasakyti: norėjau ir mečiau“, – sakė medikė.

Taigi, pasak jos, yra dvi skirtingos rūkančių žmonių grupės.

„Jei tai buvo tik raminantis įprotis, tai galima pakeisti bet kuriuo kitu raminančiu įpročiu – pats tęstinumas, pasikartojimas, ritualas ramina, bet yra žmonių, kuriems nikotinas yra reikalingas kaip nuotaikos stabilizatorius. Jei jie turi priežasčių, kodėl jų nuotaika stabilizuota ir jos nėra išorinės, labai lengvai gyvenime pakeičiamos, tai tiems žmonėms reikia ir artimųjų palaikymo, ir profesionalios pagalbos, kuri gali būti tiek ir medikamentinis gydymas, ir psichoterapija“, – paaiškino J. Latauskienė.

Elektroninė cigaretė

Pašnekovė paaiškino, kad priklausomybę turintis žmogus, norintis jos atsikratyti, netgi gali kreiptis į šeimos gydytoją.

„Pirmiausia mes jį pasveikiname ir juo džiaugiamės, kad jis nori sau padėti. Tada, be abejo, bandome įvertinti, kodėl jis rūko, nes yra skirtingi pagalbos būdai“, – sakė gydytoja.

Jei žmogus nenori mesti rūkyti, tada, pasak jos, yra gerai pakeisti patį nikotino gavimo būdą – galbūt iš paprastų rekomenduojant pereiti prie elektroninių cigarečių arba, jei rūko jas, pereiti prie nikotino pleistrų ar gumos.

„Visada pirmiausia einame mažesnės žalos keliu, o jei pacientas motyvuotas, tai ir pagalbos“, – paaiškino J. Latauskienė.

Visgi šeimos gydytoja pabrėžė, kad žalingi – visi būdai.

„Svarbiausia nepakenkti ir svarbu yra padėti. Pagalba sumažinti esamą kenkimą irgi yra pagalba. Kiekvienas metantis rūkyti žmogus, net jei jis tik sumažino rūkomų cigarečių kiekį, jau yra sau padėjęs. Net jei jis sako, kad nepavyko jam mesti, nerūkė tik du mėnesius, jis jau sau padėjo. Jis jau savo gyvenime du mėnesius nerūkė“, – sakė LNK kalbinta medikė.

Elektroninė cigaretė

J. Latauskienė pastebėjo, kad gąsdinančios ir baisios nuotraukos ant cigarečių pakelių yra tiesa.

„Ten nėra kažkoks fotošopas, ten nėra kažkokie išskirtiniai baisūs atvejai. Tai yra realybė. Tai yra tai, kas atsitinka rūkantiems žmonėms“, – pabrėžė šeimos gydytoja.

Jos teigimu, efektyviausia yra tuomet, kai norintįjį mesti rūkyti palaiko artimieji bei šeima.

„Gydytojas paskirs vaistus, bet kas primins juos išgerti? Gydytojas sakys: tu tikrai mesi rūkyti, aš tavimi tikiu, bet kas namie pasidžiaugs, kad tu mesi? Jei artimoje aplinkoje yra norintis mesti rūkyti žmogus, padėkite jam, palaikykite ir pasidžiaukite, nes tikrai yra verta mesti rūkyti“, – sakė medikė.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: