Ketvirtadienį Valstybės saugumo departamentas (VSD) ir AOTD paskelbė 2024 metų grėsmių nacionaliniam saugumui vertinimą.

Vertinime teigiama, kad 2023 metų antroje pusėje Lietuvoje buvo sulaikyti keli Lietuvos piliečiai, įtariami bendradarbiavimu su Baltarusijos žvalgybos institucija. Manoma, kad perduoti duomenys „padėjo Baltarusijos nedemokratinio režimo atstovams vykdyti veiklą, nukreiptą prieš Lietuvos valstybę“.

Šnipinėjimu įtariami piliečiai, pasak AOTD direktoriaus E. Paulavičiaus, greičiausiai buvo užverbuoti, kai vyko į Baltarusiją.

„Tikėtina, verbavimas įvyko piliečiams vykstant į Baltarusiją“, – spaudos konferencijoje Seime ketvirtadienį teigė E. Paulavičius.

Gavo atlygį


„AOTD kontražvalgybos operacijos metu buvo surinkta medžiaga. Medžiagos pagrindu buvo sulaikyti keli asmenys, kurie tarpusavyje yra susiję. Jiems pareikšti įtarimai pagal Baudžiamojo kodekso 119 straipsnio 2 dalį – šnipinėjimas, daugiau, turbūt, ir nepasakysiu.

Piliečiai rinko informaciją, perdavė, tikėtina, Baltarusijos žvalgybos tarnyboms. Tikėtina, buvo užverbuoti Baltarusijoje“, – pasakojo AOTD vadovas.

Jis teigė, kad suimti piliečiai rinko neįslaptintą informaciją – jie neturėjo leidimo dirbti su tokiais duomenimis.

„Nebūtinai Baltarusijos piliečiai, bet ir Lietuvos piliečiai gali dirbti užsienio žvalgybų tarnyboms“, – paminėjo E. Paulavičius.

Jo teigimu, daugiau informacijos apie šnipinėjusius piliečius bus galima pateikti tada, kai byla pasieks teismą.

Apie atliekamą ikiteisminį tyrimą dėl šnipinėjimo ketvirtadienį pranešė Generalinė prokuratūra.

Prokuratūra nurodė, jog keliems asmenims buvo pareikšti įtarimai rinkus ir perdavus neįslaptintą informaciją apie Lietuvos kariuomenę, Krašto apsaugos savanorių pajėgas, karinės technikos judėjimą ir jos dislokacijos vietas, civilinius strateginės reikšmės objektus ir panašiai.

„Ikiteisminiame tyrime turimi duomenys leidžia pagrįstai manyti, kad įtariamieji rinko užsienio valstybės žvalgybą dominančią informaciją, ją perdavė užsakovui ir gavo už tai atlygį vykdydami atitinkamų Baltarusijos struktūrų užduotis“, – rašoma prokuratūros žiniasklaidai išplatintame pranešime.

Teigiama, kad įtariamieji yra Lietuvos piliečiai, neturėję leidimų dirbti su įslaptinta informacija ir galimybės tokią informaciją gauti.

Baudžiamasis kodeksas numato, kad tas, kas vykdydamas kitos valstybės ar jos organizacijos užduotį pagrobė, pirko ar kitaip rinko arba perdavė informaciją, kuri yra Lietuvos valstybės paslaptis, arba kitą užsienio valstybės žvalgybą dominančią informaciją, baudžiamas laisvės atėmimu nuo šešerių iki penkiolikos metų.

Jauniškis: nemažai žmonių kreipiasi dėl verbavimo


Ketvirtadienį Seime spaudos konferencijoje dalyvavęs VSD direktorius Darius Jauniškis pastebėjo, kad vis daugiau piliečių kreipiasi į tarnybas, kurioms pasipasakoja, jog juos buvo bandoma verbuoti.

„Žmonės neslepia, jie ateina ir pasipasakoja. Skaičiaus neįvardinsiu, bet jis yra nemažas“, – sakė D. Jauniškis.

Dar praėjusių metų birželį VSD įspėjo apie Baltarusijos žvalgybos tarnybų suaktyvėjusią veiklą pasienyje. VSD nurodė, jog į Baltarusiją vykstantys Lietuvos piliečiai yra apklausinėjami pasienio punktuose, pasitelkiant šantažą ir psichologinį spaudimą verčiami bendradarbiauti su Baltarusijos žvalgybos tarnybomis.

Atsižvelgdamas į tai, departamentas rekomendavo vengti kelionių tiek į Baltarusiją, tiek į Rusiją.

„Paskutiniais metais didesnė dalis nustatytų verbavimo ir šnipinėjimo atvejų buvo žvalgybos iš teritorijos pavyzdžiai, tai yra su priešiškomis žvalgybomis sutikę bendradarbiauti asmenys buvo užverbuoti tuo metu, kai lankėsi Baltarusijos arba Rusijos teritorijoje.

Priešiškų žvalgybos tarnybų taikiniais gali tapti ne tik su įslaptinta informacija dirbantys Lietuvos piliečiai. Artimai bendradarbiaujančios Rusijos ir Baltarusijos žvalgybos tarnybos pastaruoju metu siekia verbuoti visus, galinčius suteikti bet kokios vertingos informacijos jas dominančiais klausimais“, – pranešime žiniasklaidai dėstė VSD.

Lietuvos žvalgybos institucijos Lietuvoje gyvenančius asmenis, jau įtrauktus į Rusijos ar Baltarusijos žvalgybos tarnybų veiklą ar gavusius pasiūlymų bendradarbiauti, tačiau dar neinformavusius Lietuvos institucijų, arba manančius, kad yra situacijoje be išeities, kviečia į jas kreiptis ir pasinaudoti Lietuvos įstatymuose numatyta amnestija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)