Vilnietė Meilė Pocienė į bendrabučio tipo daugiabutį Antakalnyje atsikraustė prieš kelerius metus, tačiau moteris bendromis erdvėmis nesinaudoja, nes turi savo.

Buvusi medikė LNK žinioms sakė, kad atsidūrė nepavydėtinoje situacijoje, kai viena patalpa buvo visiškai užpilta potvynio iš trečio aukšto. Name, anot jos, vyksta savavališki darbai – tiesiami vamzdžiai. Negana to, darbai atliekami nekokybiškai, todėl dažnai vyksta avarijos.

„Vyksta labai grubus savavaliavimas ir protegavimas. Kaimynai nesutinka ir prieštarauja, mes reikalaujame, kad vamzdis būtų pašalintas“, – sakė moteris.

LNK žinioms moteris parodė, kokia yra situacija skirtinguose aukštuose.

„Žmogui prie durų (vamzdį, aut. p.) pastatė ir net nieko neklausė. O ketvirtame aukšte jau viskas permirkę yra. Ir čia dabar jau griūna gabalais. Galėjo vamzdį jungti 5 aukšte į bendrą tualetą, o ne gadinti visus aukštus, pragręžti it visi aukštai dabar užpilti su kanalizacija, persisunkusios sienos visos“, – pasakojo po namą žurnalistus vedžiojusi moteris.

Skirtinguose aukštuose yra ir daugiau pasipiktinusių gyventojų.

„Jau drebu aš, aš jiems sakau, kad negalima, o jie mane siunčia ant trijų raidžių“, – kalbėjo kita namo gyventoja.

Dar kita teigė, jog jau pusę metų „kraustosi iš proto“.

„Daužė sienas, televizorius vos nenukrito“, – pasakojo ji.

Gyventojus purto ne tik nuo tariamo savivaliavimo.

„Smarvė pirmoje eilėje. <...> Kas dabar panaikins? Nors izoliuotų“, – teigė namo gyventoja.

Anot pašnekovių, name yra betvarkė, o minėtų butų šeimininkai nesirodo, butas yra išnuomotas.

„Tas pats to buto gyventojas sako, kad išeidamas į laiptinę žiaukčioja. Bet aš jam sakau, kad čia gi jo paties šūdai plaukia, tai ir smirda“, – emocingai kalbėjo namo gyventoja.

Ir tai tik viena istorijos dalis – namo gyventoja M. Pocienė pasakoja, jog patyrė ir smurtą, kai darbai jau buvo prasidėję.

„Jie uždėjo kėdes, aš bandžiau patraukti jas nuo durų, nes man užstatė išėjimą, tada trenkė su kumščiu man per rankas, pristūmė prie sienos. O tada juk koronaviruso infekcija buvo. Tai jis man burną prikišo prie veido ir ėmė alsuoti, kad aš labai išsigąsčiau“, – pasakojo moteris.

Ji pasakojo, jog kreipėsi ir į policiją, bet tinkamos pagalbos nesulaukė.

„Jis man sakė, kad pas mane į namus gali ateiti bet kada. Nes, matote, jis dirba Policijos departamente“, – sakė ji.

LNK žinios paklausė ir policijos, ar moteris kreipėsi dėl galimo smurto, kiek kartų ir ar buvo pradėti tyrimai.

„Teikti informacijos apie privačius asmenis tretiesiems asmenims neturime teisės. Informacija apie tyrimus, jų eigą, vykdomus procesinius veiksmus gali būti teikiama tik byloje suinteresuotiems asmenims ir jų teisėtiems atstovams“, – tokį atsakymą gavo LNK žinios.

Namo gyventoja M. Pocienė sakė, kad pagalbos dėl vamzdžio taip pat nesulaukė. O negana to, dar ir pati gavo baudą.

Savivaldybės būsto administravimo poskyrio patarėjas Marius Brigmanas teigė, kad tikrinant inžinerinių sistemų tinklų įrengimą, pažeidimų nebuvo nustatyti.

Mano būstas“ atstovas Paulius Ugianskis teigė, jog yra labai gaila, kad dėl vienos gyventojų piktybinių veiksmų, ar veiksmų iš nežinojimo kenčia visa namo bendruomenė.

Pasak jo, besiskundžianti gyventoja nesėdėjo pati rankų sudėjusi.

„Taip, žmogus savavališkai nupjovė dalį vamzdžio, užaklino, todėl kiti žmonės nebegalėjo naudotis klozetu, pradėjo veržtis fekalijos, užliejo patalpas. Žmones patyrė nuostolių“, – sakė „Mano būstas“ atstovas.

O kaip dėl smarvės?

„Visai neseniai, lapkričio 8 dieną mūsų specialistas tikrino vietoje tas patalpas, yra požymių pratekėjimo iš nuotekų vamzdynų. Tai yra pateikti įpareigojimai pastato administratoriui patikrinti, nustatyti ir pašalinti tuos pratekėjimus“, – teigė Vilniaus miesto savivaldybės būsto administravimo poskyrio patarėjas.

Visą LNK žinių reportažą žiūrėkite čia: