Trečiadienį vykusio posėdžio metu, komiteto išvada, kuria siūloma Seimui priimti Medžioklės įstatymą be pakeitimų, priimta bendru sutarimu.

„Mes nei vieno naujo argumento, kuris nebūtų išsakytas Seime ankstesniame svarstyme, (...) deja, neišgirdome“, – posėdžio metu sakė komiteto pirmininkas Viktoras Pranckietis.

Visgi, posėdyje dalyvavę prezidento Gitano Nausėdos vyriausieji patarėjai Jarekas Niewierowiczius bei Kęstutis Budrys ragino Seimo narius įsiklausyti į šalies vadovo argumentus.

„Prašytume komiteto labai atidžiai įvertinti prezidento argumentus, juos apsvarstyti ir siūlytume pritarti prezidento požiūriui“, – komiteto nariams sakė J. Niewierowiczius.

Tuo metu K. Budrys atkreipė dėmesį, jog diskutuojant apie naktinių taikiklių įteisinimą matomas „nepagrįstas supriešinimas“ – esą abejojama medžiotojų bendruomenės patriotiškumu ir ketinimais karo atveju ginti savo šalį. G. Nausėdos vyriausiasis patarėjas nacionalinio saugumo klausimais patikino – Daukanto aikštė neabejoja medžiotojų nusiteikimu.

„Iš Respublikos prezidento pusės tikrai yra dedama daug pastangų dėl medžiotojų integracijos į visuotinę gynybą“, – aiškino K. Budrys.

Tačiau, tęsė jis, naktinio matymo taikiklių naudojimą karo atveju reikėtų atsieti nuo tokios įrangos naudojimo taikos metu.

„Šiuo veto nepaneigiame, kad tas nebūtų naudinga karo metu priešui naikinti. (...) Tačiau tai, apie ką diskutuojame šiandien – apie (taikiklių – ELTA) naudojimą taikos metu ir medžioklėje – ne visada yra susiję su nacionaliniu saugumu“, – nurodė prezidento patarėjas.

Visgi, Daukanto aikštės atstovų argumentai neįtikino Kaimo reikalų komiteto narių. Naktinio matymo optiką įteisinančio įstatymo iniciatorius, Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ narys Kęstutis Mažeika teigė, kad medžiotojų bendruomenė deda pastangas, jog viešojoje erdvėje sklandančios melagienos apie minėtos įrangos naudojimą būtų paneigtos. Be to, akcentavo jis, medžiotojų priimami spendimai ir demonstruojama atsakomybė leidžia ir Seimui žiūrėti į naktinių taikiklių įteisinimo klausimą patikimiau.

„Ta atsakomybė, kurią šiai dienai prisiima medžiotojų bendruomenė, tie žingsniai, kurie yra daromi – puikus pavyzdys, kad su ta bendruomene reikia palaikyti dar glaudesnius ryšius“, – posėdžio metu kalbėjo K. Mažeika.

„Tas pasitikėjimas Seime yra šiek tiek didesnis“, – pridūrė jis.

Tai, jog Seimas turėtų atmesti prezidento veto, teigė ir Lietuvos avių augintojų asociacijos vadovė Gintarė Kisielienė, Lietuvos ūkininkų sąjungos vadovas Raimundas Juknevičius, Lietuvos žemės ūkio tarybos pirmininkas Ignas Hofmanas.

Sekmadienį Seimas nutarė iš naujo svarstyti prezidento vetuotas Medžioklės įstatymo pataisas. Šalies vadovas Gitanas Nausėda grąžino parlamentui įstatymo projektą dar praėjusių metų gruodį, nurodydamas, jog naktinių taikiklių naudojimas medžioklėje nėra siekiant kovoti su afrikiniu kiaulių maru ar prisidėti prie geresnio pasirengimo krašto gynybai.

Be to, prezidento vertinimu, įteisinus naktinius taikiklius, būtų labai sunku užtikrinti tokių prietaisų naudojimo kontrolę – ir administracinė, ir baudžiamoji atsakomybė už neteisėtą naktinių taikiklių naudojimą faktiškai taptų nepritaikoma.

ELTA primena, kad praėjusių metų gruodį parlamentas nusprendė nuo gegužės medžiotojams leisti naudotis naktinio matymo taikikliais. Visgi, Medžioklės įstatymo pataisas palaikė tik 69 parlamentarai – siekiant atmesti prezidento veto, už tai turi balsuoti bent 71 Seimo narys.

Prieštaringų vertinimų sulaukusio įstatymo iniciatoriai pasiūlė įteisinti naktinio matymo prietaisus medžioklėje, tačiau ragino aiškiai reglamentuoti ir riboti jų naudojimą. Projekte numatyta, kad naudoti naktinius taikiklius būtų galima medžiojant šernus, lapes, mangutus, paprastuosius meškėnus, kanadines audines, nutrijas ir ondatras.

Prieš balsavimą dėl naktinių taikiklių įteisinimo medžioklėje, Seimo nariams įteikta peticija

Ketvirtadienį Seimui ruošiantis dar kartą balsuoti dėl naktinių taikiklių įteisinimo medžioklėje, Seimo nariams įteikta peticija prieš leidimą juos naudoti. Peticiją pasirašė daugiau nei 5000 aktyvių, savo valstybei neabejingų piliečių, rašoma gamtos apsaugos asociacjos „Baltijos vilkas“ pranešime žiniasklaidai. Tiek parašų buvo surinkta per savaitę, visuomenės aktyvumas neslūgsta ir toliau.

Peticija visuomenė reiškia nepritarimą naktiius taikiklius medžioklėje leisiančiam įteisinti Medžioklės įstatymo pakeitimo projektui, kurį Seimas jau priėmė pernai gruodžio mėnesį ir kurį vetavo prezidentas. Ketvirtadienį Seime vyks balsavimas dėl prezidento veto atmetimo.

Tarp pasirašiusių peticiją yra ir medžiotojų, ir žvejų, pasisakančių už etišką medžioklę, atsakingą gamtos išteklių naudojimą ir visiems teisingą reguliavimą. Dėl naktinių taikiklių jau yra pasisakiusios 23 nevyriausybinės ir visuomeninės organizacijos, gruodį išsiuntusios kreipimąsi į prezidentą. Juo prašyta vetuoti naktinius taikiklius įteisinantį įstatymą. Panašus kreipimasis pernai buvo siųstas ir Seimo nariams.

Pasak Gamtos apsaugos asociacijos „Baltijos vilkas“ savanorės Gintarės Herasimenkienės, didelei daliai visuomenės rūpi etiškas elgesys su gyvūnais ir pagarba gamtai.

„Naktinių taikiklių klausimas yra indikatorius, kokį kelią renkasi valstybė – eksploatuoti gamtą maksimaliai, visomis galimomis priemonėmis, ar ją tausoti, nesielgti agresyviai, leisti gamtai gyventi savo gyvenimą.

Dėl to šis klausimas taip įaudrina žmones, nes jis yra ne tik apie vieną ginklų priedėlį, bet ir apie vertybes. Kai įteisinimo iniciatoriai nukreipia kalbą apie krašto gynybą, jie bando išstumti vertybių klausimą, ima kalbėti tik apie įrankį, bet ne apie tai, kad projektu siekiama jį įteisinti žvėrims, o ne priešams šaudyti“, – teigia ji.