„Turim 80 einamųjų bylų. Naujų, kurios pradėjo naujai spręstis, atsirado gal 20-30 proc. prieaugis“, – sako advokatas Justas Vilys.

Kad per karantiną padaugėjo norinčiųjų skirtis pastebėjo ir šeimų bylose dirbantys mediatoriai arba taikinimo tarpininkai. Jie padeda skyrybų ginčuose susitarimo poroms pasiekti be teismo.

„Buvo keletas atvejų, kur taip ir įvardijo – jeigu ne tas karantinas, neaišku, kada būčiau pasiryžusi skyryboms. Kadangi tie kampai, kurie jau egzistavo, paaštėjo, tai galbūt paskatino greičiau imtis priemonių“, – žurnalistams teigė mediatorė Ingrida Sviderskienė.

Kaip pasakojama Astos Dudurytės reportaže, apie karantino poveikį porų santykiams pirmieji prabilo kinai. Tankiai apgyvendintoje šalyje kelis mėnesius trukusių karantino suvaržymų neatlaikė rekordiškai daug porų. Pavyzdžiui, vieno Kinijos miesto pareigūnai po to, kai sulaukė neįtikėtinai daug prašymų skirtis, ištuokas turėjo net riboti ir skirtis leido tik 10 porų per dieną.

„Atsirado laisvo laiko, norisi šiek tiek susitvarkyti. Kai kurie žmonės dešimtim metų jau gyveno atskirai, faktiškai iširusi santuoka, bet vis tik tai korona padėjo tašką, kad laikas susitvarkyti, jeigu jau tikrai nebeįmanoma kitaip“, – kalbėjo J. Vilys.

„Galbūt atsirado toks savotiškas vertybinių dalykų įsivertinimas, bendrų interesų ieškojimas – kodėl mes gyvenime kartu, kas mus sieja ir ar mums tikslinga toliau kartu gyventi“, – kodėl galėjo išaugti skyrybų skaičius, svarsto mediatorė Odeta Intė.

Kad izoliacija ir ilgas buvimas kartu galėjo daliai porų tapti rimtu išbandymu, patvirtina ir psichikos sveikatos specialistai.

„Susidaro situacija, kad mes neišvengiamai turime pažvelgti savo santykiams į akis ir vienas kitam į akis. Nebegalime slėptis už nuolatinio bėgimo, neradimo laiko pašnekėti“, – pastebėjo Vilniaus miesto psichikos sveikatos centro direktorius, psichiatras Martynas Marcinkevičius.

Jo teigimu, panašias krizes poros išgyvena ir nebūtinai karantino sąlygomis. Skyrybų padaugėja ir po Kalėdų ar Naujųjų laikotarpio.

„Tas laikotarpis, kuris skirtingai nei karantinas atrodo labai šviesus ir labai geras, ir turėtų visus suartinti. Deja, irgi yra pastebėta, kad padaugėja skyrybų, barnių“, – dėmesį atkreipė pašnekovas.

Specialistai spėja, kad dalis susiruošusiųjų skirtis dar gali apsigalvoti. Teismai dėl karantino posėdžius nukėlė į rudenį, taigi jų belaukiant galimos ir susitaikymo istorijos. Registrų centro duomenimis, praėjusiais metais buvo nutraukta 9 tūkst. santuokų, vedybų užregistruota daugiau nei 20 tūkst.