DELFI ne kartą rašė apie Druskininkuose veikiančią propagandos mašiną. Savivaldybė per jos valdomą Švietimo centrą leido ir nemokamai dalijo savaitraštį „Mano Druskininkai“, kuris pagarsėjo ditirambais kurorto merui socialdemokratui Ričardui Malinauskui ir aršia kritika opozicijai. Nors po Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybos išaiškinimo, kad savaitraštis leidžiamas nelegaliai bei ginčų teismuose Švietimo centras paskelbė leidinio atsisakantis, šis sėkmingai eina ir toliau.

Uždaroji akcinė bendrovė „Druskininkų sveikatinimo ir poilsio centras AQUA“ tarybos nariams Juozui Šarkui ir Viliui Semeškai rugsėjį pateiktame atsakyme yra nurodžiusi, kad „bendrovė abipusiai naudingais marketinginiais pagrindais šiuo metu teikia paramą leidiniui „Mano Druskininkai“.

Tačiau sužinoti, kokia forma ir kokio dydžio parama teikiama – praktiškai neįmanoma. DELFI „Druskininkų sveikatinimo ir poilsio centrui AQUA“ uždavė klausimus, kokia forma leidiniui teikiama parama, kiek jos skirta šįmet, kokia sutartis tai numato. Taip pat užduotas klausimas, ar bendrovė skiria paramą ir kitiems leidiniams.

Į visus klausimus bendrovė atsakė išsisukinėdama. Kaip teigiama gautuose atsakymuose, bendrovė vykdo veiklą pagal Akcinių bendrovių įstatymą, savo veikloje vadovaujasi galiojančiais teisės aktais, paramą teikia vadovaujantis Labdaros ir paramos įstatymo leidžiamais būdais. Bendrovė neatsakė į klausimus apie leidiniui „Mano Druskininkai“ skiriamos paramos dydį – teisinamasi, kad informacija, susijusi su paramos dydžiu tarp dviejų ūkio subjektų, yra konfidenciali.

Kadangi „Druskininkų sveikatinimo ir poilsio centrui AQUA“ į klausimus neatsakė, DELFI kreipėsi į Druskininkų savivaldybę, kuri yra bendrovės steigėja ir valdytoja. Bendrovės valdybą sudaro savivaldybės tarnautojai.

Tačiau ir savivaldybė į užduotus klausimus neatsakė. „Informuojame, kad atsiuntėte klausimus, kurie yra ne Druskininkų savivaldybės kompetencija“, – sakoma savivaldybės paaiškinime.

S. Šedbaras: slepiama tai, kas turėtų būti vieša

„Jei man reikėtų įrodinėti teisme, įrodinėčiau, kad tai neteisėta“, – situaciją komentuoja Seimo narys konservatorius, Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininko pavaduotojas Stasys Šedbaras. Jo nuomone, norima paslėpti tai, kas turėtų būti vieša.

„Galutinai viską turėtų išaiškinti teisminis ginčas, tačiau jei į situaciją žiūrėčiau iš visuomenės intereso, pilietiškai, akvaparkas yra ne privataus kapitalo įmonė. Ji veikia pagal privataus kapitalo principus, tačiau kapitalas suformuotas iš savivaldybės lėšų, tai yra, bendruomenės, mokesčių mokėtojų lėšų. Kaip tos lėšos naudojamos ir kokią duoda naudą, manau, mokesčių mokėtojai turi teisę žinoti“, – sako S. Šedbaras. Pasak jo, čia ir yra skirtumas tarp privataus kapitalo bendrovės ir savivaldybės valdomos įmonės.

Stasys Šedbaras

Juo labiau, aiškina S. Šedbaras, savivaldybė negali teisintis nieko nežinanti: savivaldybė yra tikrasis savininkas ir akcininkas. „Savivaldybė, būdama viešosios teisės subjektas, manau, neturi teisės tokios informacijos neteikti. Kokia gali būti paslaptis, kaip naudojami mokesčių mokėtojų pinigai?“, – stebisi S. Šedbaras.

Teisininkas atkreipia dėmesį, kad bendrovės pelnas per dividendus turi atitekti investuotojui – savivaldybei, taigi mokesčių mokėtojams. S. Šedbaro nuomone, jei mokesčių mokėtojų pinigais remiama visuomenės informavimo priemonė, žmonės turi tai žinoti. Visuomenės interesas tokiu atveju žinoti, apie ką ir kaip rašoma ir atitinkamai vertinti publikacijas.