Žaliavalgių stalas – netradicinis, bet įvairus ir žadinantis fantaziją, skelbė „Lietuvos ryto“ televizija.

Žaliavalgiai nevalgo ne tik mėsos, žuvies, kiaušinių, bet ir termiškai aukštesnėje nei 42 laipsnių temperatūroje apdorotų produktų.

Gražina Gum, žaliavalgystę pradėjusi praktikuoti prieš šešerius metus, ant stalo patieks ne keptus, o džiovintus kūčiukus.

„Tai yra įvairūs riešutukai, medus, vanilė ir aguonos“, - kūčiukų sudėtį išvardijo ji.

Moteris Kūčioms valgys ir netradicinį silkės pataluose patiekalą – be silkės.

„Šviežius (supjaustytus – DELFI) burokėlius šiek tiek pamarinuojame druskyte ir citrina, jie suminkštėja, žmogui juos maloniau valgyti. Tada dedame smulkiai supjaustytus svogūnus, geriau būtų raudonieji, jie minkštesni, švelnesnio skonio, taip pat dedame šiek tiek juodųjų pipirų ir naudojame pasigaminę sūrį iš saulėgrąžų ir raugintų kopūstų“, - receptą papasakojo Gražina Gum.

Baltoji mišrainė taip pat ruošiama iš nevirtų produktų: naudojamos cukinijos, žirniai, agurkai, morkos, rauginti agurkai ir veganiškas riešutų majonezas, kuris yra pagamintas iš anakrdžių ir migdolų riešutų, ciberžolės, kario, česnako, citrinos, druskos ir aliejaus.

Kisielius gaminamas spanguoles sumalant su vandeniu, vietoje krakmolo naudojamas natūralus tirštiklis – laukinio gysločio luobelės. Gėrimas pagardinamas medumi ir cinamonu.

Pasak G. Gum, žaliavalgiškas Kūčias paruošti yra lengviau ir greičiau, nes nereikia nieko kepti ar virti.

„Sedame prie gausesnio stalo, tiek žmonių skaičiumi, tiek patiekalų ir mano staliukas būna šiek tiek integruotas į tradicinę virtuvę. Visi išbando ir būna įvairių nuomonių“, - sako ji.

Kūčioms žaliavalgė Olga Dzindzeleta renkasi avokadų, raugintų kopūstų, žalumynų, daigintų grikių ir spanguolių salotas. Olga pasakoja, kad tradicinių patiekalų netrūksta nei jai, nei jos šeimai.