Leidyklos „Tyto alba“ direktorė Lolita Varanavičienė DELFI sakė jau sulaukusi oficialių duomenų iš „Litexpo“, kad „Knygų mugėje“ šiemet dalyvavo 63 tūkst. žmonių, kai pernai ji sulaukė 66 tūkst. lankytojų.

Pardavimai – geresni nei pernai: Top 5 populiariausios knygos

„Žmonių šiek tiek mažiau, bet ačiū Dievui, nes jau gal būtų ir kokia nelaimė įvykusi – spūstys šeštadienį, mano supratimu, buvo pavojingos“, – įspūdžiais dalijosi L. Varanavičienė.

Jos teigimu, liūdėti dėl mažesnio lankytojų srauto neleidžia ir knygų pardavimo rodikliai

„Sekmadienį 16 val. vyko asociacijos narių aptarimas, kur absoliučiai visi leidėjai sakė esantys patenkinti rezultatais ir tvirtino, kad pardavimai – geresni nei pernai“, – DELFI sakė pašnekovė.

Ji sutiko pasidalinti ir perkamiausių „Tyto alba“ knygų penketuku.

„Pirma vieta – Algirdo Toliato pamokslų knyga „Žmogaus ir Dievo metai“. Antra vieta – Liudos Matonienės „Vilnius: meilės stotelės“. Trečia vieta – Umberto Eco „Pape Satàn aleppe: takios visuomenės kronikos“. Ketvirta – Rimanto Kmitos romanas „Pietinia kronikas“. Penkta – Andriaus Černausko „Pragaro ambulatorija“, – vardijo L. Varanavičienė.

A. Toliato knygos viršelis

Perka, jei mato garsų autorių ir gali gauti autografą

Tuo metu leidyklos „Obuolys“ leidybos vadovė Raminta Nagelytė pasakojo pastebėjusi, kad populiaresnės visuomet yra tos knygos, kurių autoriai yra garsus, laiką leidžia mugėje ir mielai dalija autografus.

„Šiais metais labai populiari buvo Andriaus Užkalnio knyga „Taip gyventi verta“, Andriaus Pauliukevičiaus dvi naujos knygos – „Mano Afrika“ ir „Tobulesnis kūnas“, Olesios Žuravliovos knygos ir užrašinė. Populiarūs buvo ir užsieniečių autorių kūriniai – Pablo Escobaro „Mano tėvas“ apie garsų Kolumbijos narkotikų baroną, šią knygą tiesiog graibstė, Larso Keplerio detektyvai visuomet perkami, turėjome naują, kuris buvo labai populiarus – „Žaidimų aikštelė“.

Netikėtai populiarumo susilaukė ir Ugnės Matekonytės „Automobiliu aplink JAV“, Donato Paulausko „F* žodis, kurio negalima minėti“ knyga apie feminizmą. Žinoma, ir Edvardo Žičkaus „Nepavaldi likimui“ apie gydytoją Jeleną Tulčiną“, – pasakojo R. Nagelytė.

Jos teigimu, ketvirtadienį ir penktadienį mugėje žmonių buvo mažiau, tačiau šeštadienį ir sekmadienį lankytojai tiesiog plūstelėjo, ėmė ir masiškai pirkti knygas, tad bendri pardavimų skaičiai gali būti geresni nei pernai.

Andrius Užkalnis

Populiarūs – lietuviai autoriai

Alma littera“ leidyklos komunikacijos vadovė Audronė Mockienė DELFI taip pat sakė pastebėjusi, kad šiemet itin perkami buvo lietuviai autoriai.

„Išskirčiau tokias knygas kaip Algimanto Čekuolio „Salos ir jų žmonės“, Nijolės Narmontaitės „Aktoriai, režisieriai ir studentai. Ko nematė žiūrovai“, Rūtos Vanagaitės „Jis“, Dovydo Pancerovo „Kiborgų žemė“. Tai jau tokios viršūnėlės“, – vardijo leidyklos atstovė.

Pasak A. Mockienės, iš užsienio autorių kūrinių populiarūs buvo Johno Irvingo „Paslapčių alėja“, Elenos Ferrantes „Nuostabioji draugė“, Anthony Doerrio „Neregimoji šviesa“. Itin perkamos buvo ir Joanne Rowling knygos „Fantastiniai gyvūnai ir kur juos rasti“ ir „Haris Poteris ir prakeiktas vaikas“.

„Tikrai ne prasčiau knygos buvo perkamos šiemet. Kiek geriau, pasakyti dar negalime, dar renkame duomenis“, – apie rodiklius prasitarė ji.

Audrius Matonis, Algimantas Čekuolis

Nukainotų knygų lentynų nespėjo pildyti

Tuo metu leidyklos „Kitos knygos“ projektų vadovė Aira Niauronytė DELFI sakė, kad populiariausia jų pristatyta knyga – Yuvalio Noah Harari „Sapiens. Glausta žmonijos istorija“.

Neblogai esą pirko ir Aušros Kaziliūnaitės poezijos knygą „Esu aptrupėjusios sienos“, Naomi Klein „Tai viską keičia“, tačiau bene daugiausiai dėmesio sulaukė nukainotos knygos.

„Mes turėjome labai daug knygų, kurioms taikėme nuolaidas, jų nespėjome pildyti. Iš karto ištuštėdavo – ypač penktadienį-šeštadienį – tos lentynos, kur knygos kainuodavo po 2-3 eurus. Sunku buvo rasti vietą aikštelėje, todėl pati nešiau knygas iš labai toli, man padėjo žmonės, buvo nelengva“, – pripažino A. Niauronytė.

Pastabų ji turėjo ir dėl labai prastai parodų rūmuose esą veikusio nemokamo interneto.

„Man atrodo, šiemet pirko geriau nei pernai. Žmonės galbūt pradeda vertinti knygas kaip išliekamąją vertę turintį daiktą, kultūra gal kažkiek kyla“, – įžvelgė leidyklos atstovė.

Už pirktas knygas dėkojo D. Trumpui

Savo ruožtu leidyklos „Jotema“ direktorius Virgilijus Matjošaitis prasitarė, kad perkamiausi jų stende buvo George Orwello kūriniai „1984“ ir „Gyvulių ūkis“, „Dienoraščiai“.

Už šių knygų populiarumą jis dėkojo naujam JAV prezidentui Donaldui Trumpui. Po jo inauguracijos aptariamo autoriaus knygos iš tiesų pradėtos aktyviau pirkti ir pasaulyje, spėjama, dėl vykdomos ir aprašomos politikų panašumo.

„Iš naujų knygų kiek nustebino Iano McEwano „Kevalas“. Nors autorius, atrodytų, popso nerašo, sunkiau skaitosi, šiaip nėra labai perkamas, bet šį kartą neblogai visai“, – pasakojo V. Marjošaitis.

Tiesa, jis knygų pardavimo rezultatais nebuvo labai patenkintas, spėja, pelnas bus mažesnis nei pernai. Kritikos leidyklos vadovas negailėjo ir mugės organizatoriams.

„Ši mugė – daugiau ne knygų pardavimas, man atrodo, o renginiai įvairūs... Nemanau, kad tai pati tinkamiausia vieta knygoms pirkti. Žmonės stumdosi, žiūri, eina, nemato daug ko. Aš manau, kad knygyne ar internete pasirinkti galima geriau“, – sakė pašnekovas.

Žiūri kaip į priemonę pristatyti ir pasiūlyti nei parduoti

Knygynų tinklo „Vaga“ pardavimų vadovė Zita Barusevičienė taip pat pastebėjo, kad mugės formatas labiau tinkamas pristatyti naujas knygas nei jas parduoti. Tiesa, nepaisant to, lankytojai šiemet pirko knygas geriau nei pernai, aiškino pastebėjusi ji.

„Viena populiariausių knygų buvo Paulo Coelho „Šnipė“, Rasos Aškienytės „Glesum“, Kazio Sajos „Tuo taku ten“, – vardijo Z. Barusevičienė.

Leidyklos „Briedis“ atstovai dalijosi, kad šiųmetėje knygų mugėje skaitytojai daugiausiai pirko Ingeborgos Jacobs knygą „Vilko vaikas. Neįtikėtina Rytprūsių mergaitės Liesabeth Otto gyvenimo istorija“. Didelio populiarumo susilaukė Rusijos istoriko Marko Solonino knyga „1941-ųjų birželis. Galutinė diagnozė“.

„Skaitytojus domino ir prieš pat knygų mugę pasirodžiusios knygos – NATO generolo Richardo Shirreffo alternatyviosios istorijos kūrinys „2017-ieji. Karas su Rusija“ bei daugybę Prancūzijos ir tarptautinių apdovanojimų pelnęs prancūzų autoriaus Olivier Truco detektyvas „Paskutinis lapis“. Autorius viešėjo Knygų mugėje ir pristatė savo knygą Lietuvos skaitytojams“, – sakė jie.

Savo ruožtu leidyklos „Versus aureus“ direktorius Arturas Mickevičius atskleidė, kad jų stende lankytojai labiausiai domėjosi šiomis knygomis – Arvydo Anušausko „Išdavystė. Markulio dienoraščiai“, Arno Ališausko „Valdas Adamkus. Pokalbiai nesilaikant protokolo“, Zygmunto Baumano ir filosofo Leonido Donskio „Takusis blogis“.

J. Markulis Vilniaus universitete (1945)

„Įvertinant ir pardavimus, ir renginius, mugė sėkminga. Praktiškai visi mūsų leidyklos renginiai pritraukė pilnas sales žmonių, į kai kuriuos jų norintys net netilpo – tai gerai nuteikia. Be to, labai daug šiemet buvo ne tiesiog užsukančių, o žinančių, ko nori, besidominčių. Pavyzdžiui, kai stende pradedi kalbėti apie vieną ar kitą literatūros rūšį, jauti, kad kalbi su žmogumi, kuris ne tik klauso, bet ir supranta, diskutuoja. Daug jaunų žmonių, tai irgi labai pozityvu“, – mugę įvardino pašnekovas.

„Baltų lankų“ direktorės Astos Šaliamoraitės teigimu, preliminariais duomenimis populiariausios mugėje buvo dvi jos atstovaujamos leidyklos knygos – Kristinos Sabaliauskaitės „Silva rerum IV“, ir Irenos Vaišvilaitės „Pasivaikščiojimai po krikščioniškąjį Vilnių“.

Silva rerum IV

„Prieš pat mugę išleidome ir kelis rimtesnius užsienio rašytojų kūrinius. Iš jų populiariausi buvo Milan Kunderos „Nereikšmingumo šventė“, Robert Seethaler „Visas gyvenimas“, Juliano Barneso „Laiko triukšmas“ ir ne naujiena, bet taip pat perkama Lauren Groff „Moiros ir Furijos“, – vardijo leidyklos atstovė.