Graikijos Rodo salos pietinėje dalyje siaučia gaisrai. Siaubingus vaizdus matantys turistai nori atsisakyti kelionių į Rodą, tačiau atgauti pinigus už kelionę galės ne visi.

„Problema iš tiesų yra didelė, daugiau mažiau teisės aktais tas klausimas yra sureguliuotas, šiokią tokią jau turime ir praktiką, nes panaši situacija tik ne su gaisrais, o su COVID-19, turėjome prieš keletą metų, tai doktrina ir teismų praktika, tame tarpe ir Europos Sąjungos Teisingumo Teisme yra formuojama“, – LNK Vidurdienio žinioms sakė advokatas Edmundas Rusinas.

Jis tęsė, kad turistas turi teisę sutartį nutraukti bet kuriuo metu – tai yra jo universali teisė. Tačiau, kaip pažymėjo advokatas, jei turistas nori nutraukti sutartį nemokėdamas nutraukimo mokesčio, egzistuoja tam tikros taisyklės, kaip tai reikėtų padaryti.

„Visų pirma kelionės tikslo vietoje arba visiškai šalia jos turi atsirasti ypatingų aplinkybių“, – kalbėjo jis.

Anot advokato, tokie gaisrai, kokie dabar siaučia Graikijoje, tikrai yra laikytini ypatinga aplinkybe.

„Bet bet kuri faktinė aplinkybė įgauna juridinę reikšmę tik tokiu atveju, kai ji susiejama su tam tikromis pasekmėmis. Nepakanka to, kad atsirastų gaisras, bet turi būti tam tikros gaisro pasekmės, kurios trukdo vykdyti kelionę“, – akcentavo E. Rusinas.

Žmogaus baimė nieko nereiškia

Pasak teisininko, kiekvienas konkretus atvejis yra analizuojamas atskirai. Anot jo, viena situacija, kai žmonės yra įsigiję kelionę ten, kur vyksta gaisrai, kita situacija, kai kelionė įsigyta kitoje Rodo salos dalyje, kur šiuo metu gaisrų nėra.

„Pagal teisės aktus, jeigu kelionės tikslo vietoje gaisro nėra ir galima vykdyti keliones, nėra pasekmių, negalėjimo vykdyti sutarčių, tokiu atveju tai nėra laikoma ypatinga aplinkybe, kuri leidžia turistui susigrąžinti pinigus, sumokėtus už kelionę“, – kalbėjo jis.

Teisininko teigimu, šiuo metu laikomasi nuomonės, kad subjektyvūs žmogaus įsitikinimai, baimės ar kitos subjektyvios priežastys nėra pagrindas nutraukti sutartį, leisdamas suprasti, kad jei žmogus nenori vykti ir į tas Graikijos vietas, kur šiuo metu gaisrų nėra, teisės susigrąžinti pinigus jis neturi.

„Turi būti tam tikros objektyvios priežastys, ką minėjome pokalbio pradžioje – kad kelionės faktiškai negalima vykdyti. Tai yra fakto klausimas, bet jis turi būti analizuojamas kiekvienos konkrečios kelionės kontekste“, – pabrėžė jis.

Lietuva siūlo pagalbą

Lietuva Graikijai siūlo savo pagalbą. 25 ugniagesių gelbėtojų komanda iš Lietuvos pasiruošusi vykti į Graikiją gesinti miškų gaisrų. Tam pritarė ir Vyriausybė, atsižvelgusi į Graikijos tarptautinės pagalbos prašymą.

Pagal nutarimą, ugniagesių komanda išvyktų sulaukusi Graikijos sutikimo priimti pasiūlytą pagalbą, bet kol kas jokio atsakymo iš Graikijos negauta.

LNK Vidurdienio žinios primena, kad vasario mėnesį gelbėtojų komanda, kurioje taip pat buvo ugniagesių, vyko padėti nuo žemės drebėjimo nukentėjusiai Turkijai.

Dabar Graikijai padeda daugybė ugniagesių iš aplinkinių šalių, visų pirma – Turkijos, Slovakijos, Kroatijos.

Visą LNK Vidurdienio žinių pokalbį su E. Rusinu žiūrėkite čia:

Visą reportažą apie Lietuvos pagalbą Graikijai žiūrėkite čia: