Į teismą Prezidento kanceliarija po kelių pakartotinių įspėjimų dėl K. Brazauskienės iškeldinimo iš neteisėtai užimamų gyvenamųjų patalpų Turniškėse kreipėsi pernai spalio pabaigoje. Iki teismo sprendimo įsiteisėjimo Vadovybės apsaugos departamentas K. Brazauskienei yra išdavęs laikiną leidimą patekti į valstybei priklausančias patalpas Turniškėse.

Prezidento kanceliarija nurodo, kad „K. Brazauskienė valstybei priklausančias patalpas buvo įsipareigojusi grąžinti pasibaigus terminuotai būsto panaudos sutarčiai iki šių metų spalio 12 dienos. Tačiau nei po sutarties pasibaigimo, nei per papildomai gera valia nustatytą terminą ponia K. Brazauskienė negrąžino jai perduoto turto“.

K. Brazauskienė Turniškėse galės gyventi, kol įsiteisės teismo sprendimas, kuris dar galės būti skundžiamas.

Apie paskirtą teismo posėdžio datą K. Brazauskienė sužinojo iš Eltos. Moteris tikino dar nežinanti, ar pati dalyvaus posėdžiuose, ar tai paskirs daryti advokatams.

„Kokio teismo? (...) Na ir tegul, yra advokatai, jie ten domisi, aš nesidomiu visai. (...) Viską sutarėme „per advokatus“, neketinu (dalyvauti, -ELTA.), ką aš ten pamečiau? Jeigu reikės, dalyvausiu, jeigu ne – tai nedalyvausiu“, – sakė K. Brazauskienė.

K. Brazauskienei yra išduotas laikinas leidimas patekti į valstybei priklausančias patalpas Turniškėse, tačiau prezidento A. M. Brazauskienei sutuoktinei tai nežinoma.

„Nežinau, niekada aš neturėjau jokio leidimo (...), aš jokio leidimo neturiu, o ką jie ten išduoda, tai čia jų reikalas“, – kalbėjo K. Brazauskienė, kuri nebuvo linkusi atskleisti, ar šiuo metu esanti Lietuvoje. Anksčiau K. Brazauskienė žiniasklaidoje minėjo, kad žiemas praleidžia pas sūnų Jungtinėse Amerikos Valstijose, Floridoje.

ELTA primena, kad pernai spalio 12 d. baigė galioti sutartis, kuri buvusio Prezidento A. M. Brazausko našlei K. Brazauskienei suteikė teisę gyventi rezidencijoje Turniškėse.

Vyriausybė jau yra netenkinusi K. Brazauskienės prašymo pratęsti panaudos sutartį 10 metų arba, negalint to padaryti, suteikti „analogiškos kokybės ir tų pačių parametrų patalpas“.

K. Brazauskienei Vyriausybė leido gyventi Turniškėse 2010 m.

Konstitucinis Teismas yra pasisakęs dėl prezidento našlės rentos. Savo ruožtu Seimas yra atmetęs siūlymą iš Prezidento įstatymo braukti nuostatą, kuri mirusio prezidento sutuoktiniui garantuoja rezidenciją.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė yra pareiškusi, kad Lietuva turėtų atsisakyti „nomenklatūrinių privilegijų“ prezidentų šeimos nariams, ir pabrėžusi, kad esanti apsisprendusi nelikti gyventi Turniškėse pasibaigus jos kadencijai.