Išklausęs generalinio prokuroro pranešimą, parlamentas sudarė laikinąją tyrimo komisiją dėl sutikimo suvaržyti V. Babiliaus laisvę. Komisija savo rekomendaciją arba išvadą turės pateikti iki kitos savaitės ketvirtadienio, o galutinį žodį tars Seimas.

Kad būtų panaikinta Seimo nario neliečiamybė, turi pritarti ne mažiau kaip 71 Seimo nario pritarimo. Laikinajai komisijai vadovaus konservatorius Vaidotas Bacevičius.

Beje, Seimas kartą šioje kadencijoje jau yra panaikinęs V. Babiliaus teisinę neliečiamybę. Prieš keletą metų to prireikė V. Babiliui pažeidus Kelių eismo taisykles.

J.Veselka pabūgo V.Babiliaus mirties

Prieštaraujančių komisijos sudarymui Seime neatsirado, tačiau dalis parlamentarų demonstravo gailestingumą.

„Klausimas toks gailestingas. Vis dėlto buvo apkaltintas, kad jis buvo išgėręs, bet jis labai logiškai paaiškino, kad yra tam tikra liga, kur kas antras miršta dėl to, jeigu išgers. Ar jums negaila, kad sudarius komisiją ir pradėjus kamantinėti, gal bus nebe antras, o pirmas kandidatas?“, - dėl V. Babiliaus mirties nuogąstavo frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ narys J. Veselka.

V. Bacevičius sakė nežinantis, ar tokia liga egzistuoja, bet pažadėjo, kad komisija bus „labai diskretiška“ ir pakalbėjusi su V. Babiliumi viską išsiaiškins. Jis atkreipė dėmesį, kad V. Babilius pareikalavo viešai neteikti informacijos ir nekomentuoti jo sveikatos būklės, nors ja ir ginasi nuo kaltinimų. Kita vertus, pastebėjo komisijos pirmininkas, tokios paciento teisės ir jas gina Konstitucija.

„Manau, būtinai reikia daryti komisiją, jau vien dėl to, kad išsiaiškintų, kokia tai paslaptinga liga. Nes turime puikiai suvokti – jeigu iš tikrųjų nėra tokios ligos, o kas antras Lietuvoje išgėręs numiršta, tai mes kuo greičiau turime uždrausti alkoholį, nes greitai mūsų ir 100 tūkst. nebeliks“, - kalbėjo Seimo narių mišrios grupės atstovas Žilvinas Šilgalis.

Jį vėsino Liberalų ir centro sąjungos pirmininkas Algis Čaplikas. „Žilvinai, nesmerk ir nebūsi smerkiamas. Nereikia čia vaidinti teisėjų bet kurioje situacijoje. Šiuo atveju komisija viską išsiaiškins, bet kiekvienąkart prisiminkime, kad esame kolegos ir turime išlaikyti tikrą diskretiškumą. Nežiūrint, kad artėja rinkimai“, - mokė A. Čaplikas.

Pabėgo iš įvykio vietos ir už tylą siūlė tūkstančius?

Generalinės prokuratūros teigimu, kovo 19 dieną V. Babilius Vilniuje, Laisvės prospekte ir J.Baltrušaičio gatvėje, vairavo automobilį, kuriam nebuvo atlikta techninė apžiūra. Neatsižvelgdamas į kelio ir meteorologines sąlygas, vairuotojas nesuvaldė savo automobilio ir atsitrenkė į stovintį kitą automobilį. Po minėto smūgio taip pat kliudytas šviesoforas. Iš eismo įvykio vietos V. Babilius pasitraukė.

Prokurorų teigimu, kad šiais veiksmais Seimo narys įtariamas padaręs tris pažeidimus, numatytus Administracinių teisės pažeidimų kodekso 127 straipsnio 2 dalyje, 130 straipsnio 1 dalyje ir 123 straipsnio 1 dalyje. V. Babiliui jau buvo surašyti protokolai padarius šiuos tris pažeidimus. Jis davė paaiškinimus policijai.

Panaikinti Seimo nario neliečiamybę prašoma, nes vienas Administracinių teises pažeidimų kodekso straipsnių, pagal kurį V. Babiliui surašytas protokolas, tarp galimų sankcijų numato ir administracinį areštą.

Konstitucijoje ir Seimo statute įtvirtinta nuostata, kad Seimo narys be Seimo sutikimo negali būti traukiamas baudžiamojon atsakomybėn, suimamas ar kitaip suvaržoma jo laisvė. Dėl Seimo nario laisvės suvaržymo gali kreiptis tik šalies generalinis prokuroras.

Pasitraukimas iš eismo įvykio vietos užtraukia baudą vairuotojams nuo 3 tūkst. iki 4 tūkst. litų su teisės vairuoti transporto priemones atėmimu nuo trejų iki penkerių arba administracinį areštą nuo 15 iki 30 parų su teisės vairuoti transporto priemones atėmimu nuo trejų iki penkerių metų.

Jaunuolis, kurio automobilį apdaužė V. Babilius, pareiškė, kad parlamentaras jam atrodė neblaivus ir siūlė 25 tūkst. litų, kad nebūtų kviečiama policija. V. Babilius yra pripažinęs, kad pateko į avariją Vilniuje, tačiau neigė, kad prie vairo sėdo neblaivus.