„Esame žmonės iš daugybės tautų, kalbame skirtingomis kalbomis, bet turime daug bendra. Pirmiausia, siekiame teikti šlovę pačiam Aukščiausiajam — Jehovai, Biblijos Autoriui ir visa ko Kūrėjui. Taip pat stengiamės sekti Jėzumi Kristumi, taigi oriai vadinamės krikščionimis“, - tokiais žodžiais prisistato Jehovos liudytojai.

Rūpintis buitimi nereikia

Centrinis Lietuvos Jehovos liuditojų padalinys įsikūręs pakaunėje, Giraitės kaime. Įspūdingo dydžio pastatus juosia tvora, kruopščiai sutvarkyta aplinka stebima vaizdo kameromis.

Moderniai įrengtame centriniame padalinyje gyvena apie pusšimtis bendruomenės ir aptarnaujančio personalo narių. Čia įrengta valgykla, skalbykla, gyvenamosios patalpos, nedidelis muziejus, biblioteka.

Tiesa, vaikų komplekse nematyti.

„Čia gyvena tie žmonės, kurie dar nesukūrę šeimos arba sutuoktiniai, kurie dar neturi vaikų. Kol kas jie neturi, susilaiko nuo to. Mes jokiu būdu nedraudžiame turėti vaikų. Aš pats čia gyvenau dešimt metų, o dabar auginu dukterį. Tiesiog mes kurį laiką gyvenome šitaip, o dabar turime dukterį ir esame viskuo patenkinti“, - sako Jehovos liudytojų biuro darbuotojas Gytis Tereikis.

Padalinyje sudarytos kone idealios sąlygos Jehovos liudytojų darbui. Čia gyvenantiems žmonėms nereikia rūpintis buitimi – nereikia mokėti komunalinių mokesčių, rūpintis valgio ruošimu. Be to, darbuotojai gauna atlyginimą. Kokį tiksliai – neatskleidžiama.

„Visi čia gyvenantys gauna vienodą išlaikymą, kuris garantuoja vidutinį pragyvenimo lygį, sakykime. Tačiau pinigine išraiška gauna labai nedaug. Pasakysiu tiek, kad gauna gerokai mažiau už minimalų atlyginimą. Bet kada nereikia mokėti už būstą, už maistą, už gydymą tai viską sudėjus išeina toks vidutinis pragyvenimo lygis“, - sako G. Tereikis.

Jehovos liudytojų teritorijoje nedraudžiama „saikingai“ vartoti alkoholį. Tačiau negalima rūkyti.

„Mes smerkiame tokius dalykus, kurie tikrai kenkia žmogaus sveikatai“, - sako G. Tereikis.

Verčia ir stato

Lietuvos Jehovos liudytojai turi dvi pagrindines užduotis – versti ir nemokamai platinti Jehovos bendruomenės literatūrą bei statyti naujus pastatus skirtus Jehovos liudytojų susirinkimams.

Skaičiuojama, kad šiuo metu šiai bendruomenei priklauso apie 3,1 tūkst. lietuvių.

Leidinius iš įvairių kalbų verčia penkios vertėjų komandos, sudarytos iš trijų specialistų.

Atskiras skyrius, jei taip galima pavadinti, rūpinasi naujų pastatų statyba ar pritaikymu Jehovos liudytojų bendruomenės poreikiams klausimais.

Šiuo metu Lietuvoje veikia 16 Jehovos liudytojams priklausančių maldos namų. Netrukus duris turėtų atverti nauji maldos namai Vilniuje, neseniai užbaigtas pastatas Elektrėnuose.

G. Tereikis kategoriškai neigia, kad Jehovos liudytojų bendruomenė labiau primena verslo, o ne religinę organizaciją.

„Kodėl jums susidaro toks įspūdis? Tai tikrai nėra verslo organizacija. Tai yra religinė organizacija, kadangi mūsų misija per visus šiuos šimtą metų buvo religinė veikla. Tai buvo krikščioniško mokymo sklaida. O kad statomi pastatai – tai yra maldos namai, kurie reikalingi bet kuriai religijai. Tik dėl to“, - sako G. Tereikis.

Gyvena iš užsieniečių aukų

Lietuvos Jehovos liudytojų bendruomenei vadovauja penkių asmenų komitetas, kuriuos paskiria pasaulinė Jehovos liudytojų organizacija.

„Mūsų organizacija nei Lietuvos, nei pasaulio mastu neturi vieno vadovaujančio asmens“, - sako G. Tereikis.

Jehovos liudytojai patys išlaiko savo organizaciją. Tiesa, lietuviai suaukoja per mažai lėšų, kad būtų galima plėtoti veiklą.

„Apskritai visa mūsų veikla išlaikoma iš savanoriškų aukų. Tačiau Lietuvos narių aukų nepakanka šiam kompleksui išlaikyti, todėl mums padeda bendratikiai iš kitų šalių. Pavyzdžiui, Suomijoje, kur yra ne 3000, o 20 tūkst. narių, pati šalis turtinga, aukų suaukojama daugiau, nei reikia Suomijos bendrijai. Tuomet jie perteklių skiria mums“, - finansavimo schemas aiškina G. Tereikis.

Paklausus, koks yra metinis Lietuvos Jehovos liudytojų bendruomenės biudžetas, G. Tereikis neįvardijo konkrečios sumos.