Rusijos piliečio V. Ivanovo vadovaujama „Jedinstvo“ priešinosi Lietuvos nepriklausomybės atkūrimui, 1990 metais šturmavo Aukščiausiąją Tarybą. Vadovas dar gyvena Vilniuje su nuolatiniu leidimu. Bet dabar Migracijos departamentas leidimą nusprendė panaikinti.

„Tuo pagrindu, kad jis kelia grėsmę valstybės saugumui, nes tiesiog savo veiksmais palaiko ir skleidžia Rusijos režimo propagandą, – „LNK Žinioms“ komentavo Migracijos departamento direktorė Evelina Gudzinskaitė. – Tą galima pamatyti viešojoje erdvėje, yra jo pasisakymai.“

Pavasarį „LNK Žinioms“ V. Ivanovas kalbėjo, kad Ukrainoje – ne karas.

„Aš ne invazija skaitau. Žmonės pasakė, kur mes norim gyventi, su jais niekas nesiskaito. Buvo balsavimai ir Kryme, ir Donetske, ir Luhanske. Jeigu užpultų Ukrainą, jos nebūtų jau seniai. Yra vedama ypatinga karinė operacija“, – Rusijos režimo skleidžiamą naratyvą atkartojo V. Ivanovas.

Apie Rusiją daug turinio ir jo socialiniuose tinkluose, prieš Vėlines V. Ivanovas dalijosi partizanų teroro aukų „Atminimo knyga“.

Migracijos departamento sprendimą V. Ivanovas per dvi savaites gali skųsti teismui.

„Kol man nebus oficialiai pateikta kažkokie tai, oficialus sprendimas teismo, visų pirma, o ne kieno tai ten... Aš nesu baudžiauninkas kieno tai, chalopas kieno tai. Kai man bus iš teismo pritarta, kad aš turiu išvažiuoti iš Lietuvos, savo gimtinės, tai aš tada turėsiu kažkaip svarstyti šitą klausimą“, – dabar komentavo buvęs „Jedinstvo“ vadovas.

Turėdamas ilgalaikį leidimą, užsienietis gali gauti ir išmokas, ir balsuoti savivaldos rinkimuose.

„Visada Migracijos departamentas, priimdamas sprendimą dėl dokumento išdavimo ar dėl užsieniečio teisinės padėties, konsultuojasi – konsultuojasi tiek su VSD, tiek su Policijos departamentu, Valstybės sienos apsaugos tarnyba. Savo iniciatyva taip pat atlieka vertinimą“, – pasakojo E. Gundzinskaitė.

Lauks teisėsaugos sprendimų


Sprendimo V. Ivanovą išsiųsti iš šalies Migracijos departamentas šiuo metu nėra priėmęs.

Buvusiam „Jedinstvo“ lyderiui prokuratūra yra pateikusi įtarimus dėl viešo pritarimo sovietų nusikaltimams prieš Lietuvą.

„Kol nebaigti nagrinėjimai šiuo metu vykstančiuose procesuose, mes tiesiog nedarom kito žingsnio. Nukeliam to žingsnio atlikimą po to, vėlesniam laikui“, – pažymėjo Migracijos departamento vadovė.

Taigi, pasak jos, V. Ivanovo statusas dabar toks: tai Rusijos pilietis, esantis Lietuvoje.

Evelina Gudzinskaitė

Prieš pastarąją Sausio 13-ąją V. Ivanovas aiškino, jog 1991 metais buvo šaudoma iš viršaus, kėlė versiją, kad prie Vilniaus televizijos bokšto buvo suvežti jau mirę žmonės.

Kartą 1997 metais V. Ivanovas jau buvo nuteistas kalėti už Sausio 13-osios aukų šmeižimą, už knygą, kurioje dėstė neva aukos yra lietuvių klastotė.

Kai išėjo, tuometė Lietuvos valdžia siūlė jį išsiųsti.

V.Ivanovas sakė, jog buvo „pritrenktas“ sulaukęs tokio siūlymo: „Nesitikėjau tokio politinio marazmo iš dabartinės Lietuvos valdžios.“

2018 metais V. Ivanovas vėl atsidūrė teisėsaugos akiratyje: buvo sulaikytas dėl ketinimų šnipinėti Rusijai. Joje kitas veikėjas buvo Algirdas Paleckis. Pastarasis nuteistas kalėti, V. Ivanovas – ne.

Visą „LNK Žinių“ reportažą žiūrėkite čia:

O daugiau pasiskaityti apie „Jedinstvo“ galite čia: