V. Putino kariuomenė: iliuzijos ir realybė

Iki karo Ukrainos pradžios Rusijos kariuomenė be didesnės ironijos vadinta antrąją pagal skaitlingumą ir kovinį pajėgumą pasaulio kariuomene. Šį įvaizdį sėkmingai kūrę Kremliaus propagandistai sugebėjo įtikinti ne tik Vakarų šalių lyderius, bet ir jų karinį elitą, kad V. Putino įsakymu modernizuota kariuomenė yra pakankamai rimta jėga.

Vienas veiksnių, kuriuos analitikai vadina nebe svarbiausiu faktoriumi, suformavusiu šį Vakarų požiūrį – 2014 metais Rusijos specialiųjų pajėgų įvykdyta Krymo aneksija. Karine prasme tai buvo itin aukšto lygio operacija. Į Ukrainai priklausiusį pusiasalį slapta permesta daugybė karių, atgabenta ginkluotė, tačiau to nepastebėjo nei vienos šalies žvalgyba. Išaušus lemiamai dienai, šie kariai apsivilko uniformas be skiriamųjų ženklų, pasiėmė ginklus ir tapę „žaliaisiais žmogeliukais“ atvėrė kelią Krymo aneksijai.

Panašu, jog visa tai stebėdami Vakarų analitikai patikėjo, kad ir likusi Rusijos kariuomenės dalis yra tokio pat profesionalumo. Galinti atlikti itin sudėtingas karines operacijas, taip maskuoti karių permetimą, kad apie tai nesužino moderniausius žvalgybinius palydovus naudojančios, radijo ir interneto ryšio kanalus nuolat stebinčios Vakarų šalių specialiosios tarnybos.

Tačiau karas Ukrainoje parodė, kad realybė neturi nieko bendra su tomis iliuzijomis, kurias intensyviai kūrė Kremliaus propagandistai, kuriomis intuityviai tikėjo ir Vakarų karinis elitas.

„Aš padariau didžiulę klaidą, ženkliai pervertinau Rusijos kariuomenės kokybę“, – Ukrainos televizijos „24 kanal“ eteryje žinomam rusų apžvalgininkui Markui Feiginui prisipažino buvęs JAV karinių pajėgų Europoje vadas atsargos generolas Benas Hodgesas.

JAV generolas neįvertino korupcijos lygio Rusijos kariuomenėje

Kalbėdamas apie savo suklydimo priežastis itin aukštas pareigas ėjęs JAV atsargos generolas atskleidė tai, kas panašu, suklaidino ir kitus karinio elito atstovus.

„Bandžiau suvokti, kaip galėjau taip suklysti, kodėl galvojau, kad jie (Rusijos kariai – red.) gerokai pajėgesni.

Benas Hodgesas

Manau, kad tai lėmė trys priežastys. Pirmiausia, nesugebėjau įvertinti korupcijos masto gynybos ministerijoje. Tai fiktyvūs pranešimai apie karių skaičių, išgalvotos ataskaitos apie karių pasirengimą, baisi korupcija ir siaubingas karių aprūpinimo lygis.

Mes matėme, kad rusai valgė maistą, kurio galiojimo terminas buvo seniai pasibaigęs, jų turima įranga neatitiko reikalavimų. Visa tai, dėl korupcijos tarp karininkų, kurie buvo už visa tai atsakingi“, – pripažino JAV atsargos generolas B. Hodgesas.

Įvaizdį rusų kariai kūrę į paradus panašiomis karinėmis pratybomis

Antra priežastis, kurią atskleidė buvęs JAV karinių pajėgų Europoje vadas – karinės patirties trūkumas Rusijos kariuomenėje.

„Pagal tai, kaip Rusija elgėsi Sakartvele, Sirijoje, Afrikoje, Donbase maniau, kad kariuomenė turi pakankamai kovinės patirties. Tačiau paaiškėjo, jog tai buvo tik maža kariuomenės dalis.

Tokios idiotiškos klaidos, kaip keliu nusidriekęs kelių kilometrų konvojus, aviacijos nesugebėjimas perimti oro erdvės kontrolę, ar Juodosios jūros laivyno negalėjimas apsiginti yra būtent patirties koviniuose veiksmuose trūkumo nulemti pavyzdžiai“, – kalbėjo atsargos generolas.

Trečioji priežastis, kurią generolas B. Hodgesas vadina lėmusia Rusijos kariuomenės pajėgumų pervertinimą, karinės pratybos, o tiksliau – jų pobūdis.

Pasak buvusio JAV kariuomenės Europoje vado, šios pratybos iš tiesų buvo labiau panašios į demonstracijas ar karinius paradus. Štai todėl Rusijos armijai kurį laiką pavyko išlaikyti itin gerai parengtos ir aprūpintos kariuomenės įvaizdį.

Tai ką daro rusų kariuomenės vadas – pats baisiausias nusikaltimas

O jis žlugo prasidėjus karui Ukrainoje, kai visas pasaulis matė numušamus karinius orlaivius, degančius tankus, šimtus žuvusiųjų. Atsargos generolas B. Hodgesas konstatuoja, kad tai įvyko dėl patirties stokos.

Mobilizuotieji rusų rezervistai

Tai, ką šiuo metu daro Rusijos kariuomenės vadai, kaip vyksta karas Ukrainoje, JAV karinio elito atstovas vadino pačiu didžiausiu nusikaltimu.

„Pats didžiausias nusikaltimas – siųsti į frontą neparengtus karius. Būtent tai ir daro Kremlius, į frontą siunčia netinkamai apmokytus, tinkamai neaprūpintus jaunus karius“, – reziumavo JAV atsargos generolas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)