„JAV Valstybės departamentas priėmė sprendimą, kuriuo patvirtinamas galimas užsienio karinės įrangos pardavimas Lietuvos Vyriausybei M142 HIMARS ir susijusios įrangos už 495 milijonus JAV dolerių. Šiandien Gynybos saugumo bendradarbiavimo agentūra pateikė reikiamą sertifikatą, kuriuo Kongresui pranešama apie šį galimą pardavimą“, – nurodoma pranešime.

Gynybos saugumo bendradarbiavimo agentūra nurodė, jog pardavimas prisidės prie Lietuvos tikslų atnaujinti savo pajėgumus, toliau sustiprins bendradarbiavimą su JAV ir kitais sąjungininkais, leis atgrasyti regionines grėsmes.

Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas sakė, kad HIMARS sistemos yra „visiškai naujas ir galingas pajėgumas, kurio Lietuva niekada neturėjo“.

Lietuvos kariuomenėje šio pajėgumo atsiradimas vers kelti ir žvalgybos, ir elektroninės kovos, ir kitus pajėgumus į dar aukštesnį lygį. Bus pristatytos kelių tipų raketos, įskaitant operatyvines-taktines ATACMS, kurios pasiekia taikinius iki 300 kilometrų atstumu“, – feisbuke rašė ministras.

JAV agentūra taip pat nurodė, kad įgyvendinant pardavimą, JAV Vyriausybės arba rangovo atstovai maždaug du kartus per metus lankysis Lietuvoje, siekdami atlikti programos valdymo peržiūras.

HIMARS montuojamos ant karinių sunkvežimių platformos, artilerijos sistemos gali būti arba su šešiomis GMLRS valdomomis raketomis, skriejančiomis iki 70 kilometrų, arba su viena ATACMS raketa, jos veikimo nuotolis – iki 300 kilometrų.

JAV šiomis sistemomis yra parėmusi Rusijos invazijai besipriešinančią Ukrainą.

Baltijos šalių pareigūnai yra skelbę ir apie Latvijos bei Estijos ketinimus įsigyti HIMARS sistemas.

Anušauskas: HIMARS sistemos Lietuvą pasieks 2025-2026 m.

Lietuvai gavus patvirtinimą, kad Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) Valstybės departamentas pritarė HIMARS raketų sistemų pardavimui, krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas teigia, jog tokią ginkluotę įsigys ir kaimyninės Latvija bei Estija. Anot ministro, raketų sistemos Lietuvą turėtų pasiekti 2025-2026 m.

„HIMARS mobili raketinė sistema, kuri naudojama Ukrainoje, parodė savo efektyvumą. Šiuo atveju, mes visus metus ėjome link šio susitarimo. Ėjome ne vieni – kartu su latviais ir estais. Ir latviai, ir estai įsigys analogiškas sistemas – šiek tiek mažiau nei Lietuva, bet tai bus Baltijos šalių pajėgumas, kurį mes galėsime naudoti ir savo gynybai, be abejonės, ir naudoti, jeigu iškiltų grėsmė mūsų sąjungininkų saugumui“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams teigė A. Anušauskas.

Jis atkreipė dėmesį, kad tokia moderni ginkluotė skatins modernizuoti ir jau turimus Lietuvos kariuomenės pajėgumus.

„Tai yra ginkluotė, kuri vers Lietuvos kariuomenę savo kitus pajėgumus kilstelti į kitą lygį – ir elektroninės kovos, ir kovos su dronais, ir žvalgybinius pajėgumus be jokios abejonės, nes šios ginkluotės efektyvumas, taiklumas priklauso būtent nuo reikalingos žvalgybinės informacijos“, – aiškino A. Anušauskas.

Paklaustas, ar toks įsigijimas galėtų gausinti Lietuvos teikiamą karinę paramą Ukrainai, ministras akcentavo, jog HIMARS sistemos šalį pasieks po kelerių metų.

„Mes ją gausime 2025-2026 metais“, – nurodė jis.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)