Rusijos kariuomenei Ukrainoje – vėl smūgiai. Vladimiro Putino kariaunai dar nespėjus atsigauti po išvarymo iš Donecko srityje esančio Lymano miesto, ukrainiečiai laužia priešo liniją pietuose. Ukrainos ginkluotosios pajėgos pietinėje Chersono srityje išlaisvino dar dvi gyvenvietes. Tos, kurias Maskva neva įtraukė į savo sudėti po pseudo referendumų.

Chersono srityje per parą Ukrainos pajėgos pasistūmėjo dar 25 kilometrus. Pranešama, kad reaguota į fiktyvius bandymus aneksuoti dalį Ukrainos teritorijos, ES šalys viena po kitos Rusijos ambasadorius kviečiasi pasiaiškinti.

Tuo metu JAV Karo tyrimų instituto analitikai skelbia, kad ypač Lymano netektis sugriovė Kremliaus propagandos miražą vaizduoti karą kaip sėkmingą.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis skelbia, kad Rusijos nuostoliai auga – priešas neteko virš 60 tūkst. karių.

O kovojančių už Ukrainą gretos tik augs – stiprins teritorinę gynybą.

„Mes pajėgsime iškovoti nepriklausomybę visoms mūsų tautos kartoms. O kad tai užtikrintume, kad garantuotume savo žmonių saugumą, užtikrinsime sistemingą teritorinės gynybos pajėgų plėtrą. Kai mūsų žmonės bus ginkluoti, kai jie žinos, kaip apsiginti, tai bus geriausias mūsų nacionalinio saugumo pagrindas“, – kalbėjo Ukrainos prezidentas V. Zelenskis.

Seka povandeninio laivo judėjimą

Viešojoje erdvėje netylant diskusijoms apie galimą Rusijos branduolinio ginklo panaudojimą, pasigirdo grėsmingas perspėjimas iš NATO. Italų leidinys „La Repubblica“, remdamasis aljanso žvalgybos duomenimis, skelbia, kad Rusija į Baltąją jūrą perkėlė povandeninį laivą su branduolinėmis torpedomis.

Iš jų, esą, gali būti paleista super torpeda, vadinama paskutiniojo teismo dienos ginklu.

Branduolinė kovinė galvutė po vandeniu gali nukeliauti 10 tūkst. kilometrų, o paskui – sprogti netoli kranto, sukeldama radioaktyvų cunamį. Užteršta banga gali sunaikinti tokius metropolius kaip Niujorkas, arba Los Andželas.

Teigiama, kad susekti torpedą būtų beveik neįmanoma. Mat ji suprojektuota taip, kad išskirtų labai mažai šilumos, esą ji be garso juda daugiau nei 100 kilometrų per valandą greičiu.

Rusijai užsiimant branduoliniu šantažu, JAV prezidento Joe Bideno administracija paprašė Kongreso numatyti 35 milijonus dolerių pasirengti galimiems branduoliniams ir radiologiniams incidentams Ukrainoje ir į juos reaguoti.

Nuomonė keičia net patriotiškai nusiteikę rusai

Aiškėja, kad tūkstančiai rusų šaukimus į karą Ukrainoje gavo per klaidą. Už tai yra atsakingas rytinio Rusijos regiono karininkas nušalintas nuo pareigų.

Iš Rusijos jau pabėgo keli šimtai tūkstančių, nenorinčių kariauti. Pasak vieno į Turkiją pabėgusio ruso – Rusijos nesėkmės mūšio lauke sumažino net patriotiškų rusų paramą karui.

„Žmonės, kurie palaiko šį karą, pradėjo reikšti nuomonę – kad jie nesupranta, kodėl vyksta šis karas. Jie nenori prarasti savo draugų, vyrų, brolių ir savęs paties šiame bereikšmiame kare. Ir tai ne tik mano asmeninė nuomonė, tai aš girdžiu rusiškame internete, „Telegram“ grupėse“, – sakė į Rusijos pabėgęs vaikinas.

Ukrainos karinės jūrų pajėgos pasipildė turkišku laivu. Turkijos sostinėje įvyko iškilminga korvetės nuleidimo į vandenį ceremonija. Jame dalyvavo Ukrainos pirmoji ponia ir karinių jūrų pajėgų vadas.

Kariniam laivui suteiktas Ukrainos kazokų etmono Ivano Mazepos vardas. Per vizitą Olena Zelenska susitiko su Turkijos pirmąja ponia. Jos aptarė situaciją Ukrainoje. O. Zelenska padėkojo už tai, kad Turkija jau priėmė 2 tūkstančius Ukrainos vaikų ir paprašė pagalbos evakuoti dar 200 specialiųjų poreikių turinčių vaikų.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: