Masinės atakos tolimojo nuotolio raketomis, atrodo, virto pagrindiniu naujo karinės kampanijos Ukrainoje vado Sergejaus Surovikino kariavimo metodu. Prieš tai jis vadovavo Rusijos aviacijos ir kosmoso pajėgoms.

Per trečiadienio ataką Rusija iš bombonešių ir laivų Azovo jūroje paleido 70 raketų. Dėl tokio masinio antskrydžio Ukrainos priešraketinė gynyba sugebėjo numušti apie 50 raketų, bet dar 20 su savo kelis šimtus kilogramų sveriančiomis bombomis pataikė į svarbius elektros sistemos objektus.

„Aš ten buvau, girdėjau skrendančio objekto garsą, galvojau, kad ten naikintuvas ir po kelių akimirkų nugriaudėjo sprogimas. Pamačiau blyksnį ir pajutau sprogimo bangą“, – apie išpuolį pasakojo Kyjivo gyventojas Volodymyras.

„Kaip tik norėjau išeiti iš metro stoties ir kylant eskalatoriumi išgirdau sprogimą. Staiga dingo elektra. Kai išlipau iš metro pamačiau dūmų stulpą. Kai priėjau, jau buvo policija ir žmonių neprileido“, – pasakojo kitas Ukrainos sostinės gyventojas.

Karas Ukrainoje

Per antskrydį visoje Ukrainoje žuvo mažiausiai dešimt civilių. O milijonai ukrainiečių, tarp jų ir sostinės Kyjivo gyventojai, liko be elektros, šildymo ir vandens. Taip pat ir Kyjivo ligoninės.

„Darome operaciją su dirbtine kraujo apytaka, išsijungė šviesa. Chirurgai operuoja, naudodami savo šviestuvus ant kaktos ir akumuliatoriais“, – procedūrą nupasakojo medikas.

Po tokių įvykių Ukrainos prezidentas V. Zelenskis paprašė skubiai sukviesti Saugumo tarybos posėdį Niujorke ir nepaisant rusų protestų gavo teisę pasisakyti vaizdo ryšiu.

„Energetinis teroras prilygsta masinio naikinimo ginklų naudojimui. Kai lauke temperatūra žemesnė už nulį, o dešimtys milijonų žmonių lieka be elektros, šilumos ir vandens, dėl Rusijos raketų smūgių energetikos objektams, tai yra akivaizdus nusikaltimas prieš žmoniją“, – kalbėjo Ukrainos lyderis.

JAV atstovės nuomone, Vladimiras Putinas aiškiai nori panaudoti žiemą kaip masinio naikinimo ginklą. Bet jam tai nepavyks, o JAV skirs Ukrainai dar 400 milijonų dolerių karinės paramos.

Karas Ukrainoje

Rusų atstovas savo ruožtu priminė ukrainiečiams, kad po to, kai Rusija užgrobė Krymą, Ukraina uždraudė parduoti Krymui savo elektrą.

„Tiksliaisiais ginklais smogėme į energetikos ir kitą infrastruktūrą, kuri naudojama Ukrainos karinių dalinių aprūpinimui vakarietiška ginkluote, užtikrina logistinę paramą ir ryšius su Ukrainos kariniais daliniais“, – teigė Rusijos ambasadorius Jungtinėse Tautose Vasilij Nebenzia.

Kita vertus, Ukrainos karinė žvalgyba prognozuoja, kad tokiu tempu eikvodami brangių tolimojo nuotolio raketų atsargas, rusai artimiausiomis savaitėmis galės surengti ne daugiau nei tris ar keturias tokias atakas.

Nors skandalingais grasinimais atominiu ginklu pagarsėjęs V. Putino dubleris Dmitrijus Medvedevas tikina, kad raketų rusams pakaks.

Eiliniai Ukrainos gyventojai sako, kad ir be šviesos mato, kokie niekšai yra rusų kariuomenė.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: