Interviu specialiai LNK „Žinių“ laidai ambasadorius taip pat išsakė savo nuomonę dėl Rusijos diplomatijos vadovo Sergejaus Lavrovo teiginių esą Rusija neužpuolė Ukrainos, ir, kad jie neturi piktų kėslų kitų kaimynų atžvilgiu.

„Galiu pasakyti su visa pagarba ponui Lavrovui, kad jis neteisus. Žinoma, kad Ukrainoje vyksta karas. Žinoma, kad jie užpuolė Ukrainą grobuoniškais tikslais. Tai yra nepateisinamas, neteisėtas, baisus karas. Taikomasi į ligonines, mokyklas, žmonių namus. Taigi, pone Lavrovai, aš atsiprašau, bet tai yra karas, kuris išprovokuotas vien tik prezidento Putino. Todėl leiskite man nesutikti su Jūsų žodžiais“, – kalbėjo R. S. Gilchristas.

Kas dėl kitų šalių, pasak ambasadoriaus, JAV ir NATO išlieka įsipareigoję 5-ajam straipsniui.

„Tikrai tikiuosi, kad Putinas nesidairo į kitas šalis. Bet, jeigu taip nutiktų, jis sulauktų labai stipraus pasipriešinimo iš JAV. Dar kartą pakartosiu mūsų įsipareigojimą NATO. Čia viešėjo JAV valstybės sekretorius, aukščiausio rango JAV generolas, prieš keletą savaičių – gynybos sekretorius. Visi jie pasakė: 5-asis straipsnis nepajudinamas, o JAV gins kiekvieną NATO sąjungininką iki paskutinio colio“, – pažymėjo R. S. Gilchristas.

Nespekuliavo, kiek truks karas

Ambasadorius nespekuliavo, kiek truks karas Ukrainoje.

„Mūsų visų tikslas, kad Europa būtų vieninga, laisva ir taiki. Sudėtinga spręsti, kiek laiko truks šis karas – savaitę, mėnesį, metus. Tačiau žinau, kad prezidentas Putinas gali laimėti mūšį ar keletą, tačiau jis nelaimės Ukrainos žmonių širdžių ir protų. Turiu didelių vilčių dėl Ukrainos ir dėl demokratijos Europoje bei visame pasaulyje. Stengiuosi išlikti optimistas“, – sakė R. S. Gilchristas.

Jo vertinimu, įkvėpimas, kurį dabar teikia Ukrainos žmonės, besikaunantys už savo šalies suverenitetą ir laisvę, yra milžiniškas.

„Manau, kad dabar atgyja demokratijos periodas. Tikiuosi, kad mes nepamiršime šito, ir, kad tai taps dar stipresne dalimi visko, ką darome kaip jungtinis aljansas“, – sakė R. S. Gilchristas.

Ambasadorius pasakojo, kad JAV vyksta didžiulės Ukrainos palaikymo iniciatyvos, panašiai kaip ir čia.

„Mažuose miesteliuose ir dideliuose miestuose, net mažame Floridos miestelyje Augustine, iš kur esu kilęs, prie miesto rotušės buvo surengta demonstracija Ukrainai paremti. Restoranai vienijasi, siekdami kartu surinkti pinigų Amerikos nevyriausybinėms organizacijoms, kurios rūpinasi maisto tiekimu į Ukrainą, taip pat užsienyje esantiems jos pabėgėliams. Pagalba – milžiniška ir iš visur“, – pasakojo R. S. Gilchristas.

Nėra politinių skirčių Ukrainos klausimu

Ambasadorius mato daugiau vienybės JAV Ukrainos dėka.

„Tokios turbūt nesu matęs nuo Rugsėjo 11-osios. Manau, kad dėl šių įvykių prisiminėme, kaip, kilus grėsmei, amerikiečiai sugeba iš tiesų susivienyti, ypač, kai tai susiję su demokratija, visuotiniu saugumu. Ta vienybė yra beprecedentė, bent jau, kaip sakiau, po Rugsėjo 11-osios. Manau, kad mūsų visų tikslas yra užtikrinti, kad ta vienybė išliktų. Manau, kad ji išliks tokia dėl Ukrainos. Mes dar kartą prisiminėme, kad visi esame amerikiečiai – ne kairieji ar dešinieji, bet amerikiečiai“, – kalbėjo R. S. Gilchristas.

Pasak jo, infliacija kelia nerimą.

„Bet ji prasidėjo dar prieš karą Ukrainoje, ji susijusi su pandemija ir tiekimo grandinėmis, su šia problema susiduria ir Lietuva, ir visa Europa, lygiai taip pat kaip ir JAV“, – teigė R. S. Gilchristas.

Jis pažymėjo, kad Rusijai taikomoms sankcijoms už sukeltą karą Ukrainoje pritarimas yra absoliučiai dvipartinis.

'Jas palaiko tiek kairieji, tiek dešinieji. Lygiai taip pat vieningai pritariame Rusijos naftos, suskystintų dujų ir anglies importo draudimui. Paskelbdamas apie šį draudimą, prezidentas J. Bidenas žinojo ir pripažino, kad degalinėse teks mokėti daugiau. Tačiau tai kaina, kurią amerikiečiai yra linkę mokėti už Ukrainą, už demokratiją ir visuotinį saugumą. Žinoma, kad tai yra problema, bet manau, kad dabar ukrainiečiai yra pasirengę mokėti daugiau, jeigu tai padės mūsų draugams Ukrainoje“, – sakė R. S. Gilchristas.

Griežčiausios kada nors Rusijai taikomos sankcijos

Pasak ambasadoriaus, dabar taikomos griežčiausios sankcijos, kokios yra kada nors taikytos Rusijai.

„Tai – sankcijos Rusijos bankams, oligarchams, iš Rusijos traukiasi privačios kompanijos: „Apple“, „McDonalds“, daugybė kitų. Papildomai JAV Kongresas dabar baigia diskusijas dėl daugiau kaip 13,5 mlrd. dolerių pagalbos paketo Ukrainai. Ši pagalba taip pat padės sustiprinti saugumą regione.

Taigi dar daug dalykų laukia ateityje. Vertindamas tai, ką matau, galiu sakyti, kad mūsų administracija, kaip ir daugelis Europos partnerių, mes nesitraukiame, atvirkščiai, didiname spaudimą, ir esame iš tiesų įsipareigoję Ukrainos žmonėms“, – teigė R. S. Gilchristas.

Jo nuomone, ir Europa daro daug.

„Tai nėra vien tik bendrystė JAV. Tai iš tiesų yra milžiniška Atlanto aljanso vienybė. Ir vėl grįžtu prie to, ką teko matyti po Rugsėjo 11-osios. Štai čia, Lietuvoje, lankėsi JAV valstybės sekretorius. Jis susitiko su kitais NATO partneriais, taip pat jis lankėsi Moldovoje, ir net įžengė į Ukrainą. Ir iš tiesų jis atvyko čia dėl to, kad dar kartą pademonstruotų vienybę. D

ar svarbiau, šiuo vizitu patikinti NATO partneres dėl JAV įsipareigojimų 5-ajam straipsniui ir bendrai gynybai, bei susitarti, kaip bendradarbiauti toliau, padedant Ukrainai. Tai vyko Vilniuje, Rygoje, Taline, dar eilėje kitų šalių sostinių. Ir tai tęsis toliau“, – kalbėjo R. S. Gilchristas.

Ambasadorius nemano, kad Lietuva persistengia vis reikalaudama griežtesnių priemonių.

„ Nieko negali būti per daug, norint padėti Ukrainai. JAV mes pripažįstame Lietuvą kaip vieną pagrindinių žaidėjų šioje situacijoje. Lietuva yra stipriausia Ukrainos rėmėja, ir ne tik tada, kai prasidėjo šitas siaubingas karas, bet net nuo pačios nepriklausomybės pradžios – tiek Lietuvoje, tiek Ukrainoje“, – sakė R. S. Gilchristas.

Apie JAV pajėgas Lietuvoje

Kalbėdamas apie JAV pajėgų buvimą Lietuvoje, ambasadorius atkreipė dėmesį, kad čia per pastaruosius trejus metus nuosekliai buvo amerikiečių kariuomenės batalionas – viena ar kita forma.

„Esame Lietuvai dėkingi už puikų jų priėmimą. Daug užsienio pajėgų čia, ir jau šią savaitę čia bus iki tūkstančio mūsų karių, kurie papildys vokiečių ir kitų sąjungininkų pajėgas, NATO pajėgas. NATO pajėgos taip pat yra ir mūsų visų pajėgos. Žinau, kad dabar peržiūrime NATO pajėgų buvimą šiame regione, ir vertiname, ką JAV galėtų padaryti daugiau, paremiant ne tik Lietuvą, bet ir visus mūsų sąjungininkus rytiniame flange. Tikiuosi, kad galėsime prisidėti dar daugiau“, – sakė R. S. Gilchristas.

Visą LNK pokalbį žiūrėkite čia:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją