„JAV sankcijos neliečia SWIFT, nes su tuo nesutinka ES. Bet sakoma, kad kitos sankcijos Rusijos bankams bus ne mažesnės nei pašalinimas iš SWIFT. Britai atakavo kelis pagrindinius oligarchus, bet daugiau kaip 1500 jų lieka be sankcijų.

Mūsų Prezidentas su kitais ES šalių premjerais labai greitai, be rimtos kovos pritarė sankcijoms, kurias pateikė Komisija. SWIFT nėra, sankcijų Vladimirui Putinui nėra. Ukrainą skubiau į ES? Bet iki to laiko reikia išsaugoti Ukrainą, kad ji nevirstų Baltarusija“, – rašė A. Januška.

Jis rašė, jog „mūsų vadovas marškinių nenusiplėšė“.

„Man atrodo, kad aiškėja, kodėl sankcijų nebuvo anksčiau – tų naikinančių, kurios turėjo atgrasinti V. Putiną (ir apie kurias V. Putinas žinojo, tik mes ne). Jų nebuvo anksčiau todėl, kad jų naikinanti jėga būtų pasirodžiusi kiek juokinga. V. Putinas būtų pasijuokęs ir neišsigandęs. Be to, buvo tikimasi, kad sankcijų neprireiks, nes beveik niekas netikėjo JAV žvalgybos informacija.

Dabar atėjo laikas tas sankcijas parodyti, o ten nieko ypatingo nėra, kas artimiausiu metu galėtų sustabdyti karą. Tai ilgalaikės sankcijos, kuriuos ilguoju periodu turės esminės įtakos Rusijos ekonomikai. Vėliau“, – socialiniame tinkle teigė diplomatas.

Dėl kai kurių paskelbtų sankcijų, anot jo, galima nustebti, kodėl jos nebuvo įgyvendintos po Krymo aneksijos.

„Ką pavyzdžiui, reiškia sankcijos dėl dvigubos paskirties prekių, kurios turėtų ateityje sustabdyti Rusijos kariuomenės modernizavimą? Pasirodo, kad mes, Vakarai iki šiol padėjome jos modernizavimui. Va taip. Sankcijos pristabdys Rusijos ekonomiką, smogs per oligarchų kišenes. Jau po karo. Taigi esame prieš nuogą realybę – šovėme su sankcijomis, kurios, anot Joe Bideno ir negali šiandien sustabdyti agresijos“, – teigė A. Januška.

Jis socialiniame tinkle priminė, jog naftos kainos pakilo, bet Rusija ir toliau lieka antra naftos ir pirma dujų eksportuotoja, todėl Vokietija ir kitos šalys „toliau apmokės agresiją“.

„Sunku nesijausti apgautu tų veidmainiškų ir bejėgiškų pažadų. Pikta, bet realu. Šiandien pamatėm tiek, kiek ir ką mes – ES ir vakarų pasaulis – gali kaip vieninga sistema iš savęs išspausti. Todėl, kad esame priklausomi nuo tokių autokratijų kaip Rusija ir Kinija, ir planavome/planuojame toliau nuo jų priklausyti. Bet visada ateina laikas už pigumą brangiai mokėti – mums patiems arba kitiems – šiuo metu ukrainiečiams“, – rašė A. Januška.

Jis rašė, jog dabar tampa aišku, kad Ukrainai padėti galima tik ginklais, kuriuos dabar sunku pristatyti.

„Dėl ko nėra gėda, tai dėl Lietuvos pilietinės sąmonės aktyvumo, iniciatyvų, pasiūlymų. Ukraina kraustosi miegoti į metro, Kijevas ruošiasi gal lemiamam mūšiui, o mūsų lyderiai toliau diskutuoja Briuselyje prie taurės vyno“, – feisbuke ketvirtadienį rašė A. Januška.

Penktadienį A. Januška dar papildė savo įžvalgas apie ES sutartas sankcijas.

„Tiesiog fantastiškas naktinis prezidentūros komentaras (patvirtintas prezidentūros patarėjo), rodantis prezidentūros „optimizmą“ ir mūsų užsienio politikos mokėjimą kurti paramos koalicijas.
„Prezidentas savo kalboje EVT kėlė SWIFT klausimą.

Tačiau Rusijos atjungimui nuo SWIFT Lietuvos balso neužtenka. Prezidentas kels šį klausimą ir toliau.“ Kaip viskas paprasta Lietuvos užsienio politikoje – nuvažiuoji į Briuselį ir keli klausimą. Po to vėl važiuoji kelti. Ukrainiečiai priešinsis tiek laiko, kiek Prezidentui pavyks pakelti?“ – klausimą kėlė A. Januška.

Jis rašė, jog pralaimėti kovoje dėl SWIFT įtraukimo į sankcijų sąrašą nėra gėdina, jei pralaimi po ilgo darbo.

„Jei pralaimi po ilgo koalicijų kūrimo darbo, o ne po nuvažiavimo „kelti klausimą“. Iš šio naktinio komentaro atrodo, kad prezidentūra net nežino, kiek šalių dar rėmė SWIFT atjungimą. Gerai, kad kaip sako prezidentūros patarėjai, kad Prezidentas niekada neabejojo dėl SWIFT. Tačiau, atrodo, kad visas ryžtas kovoti, kuris buvo išsakytas žurnalistams prieš kameras įeinant į EVT posėdį greitai išgaravo, ir posėdis ilgai netruko.

Antras, bet tik į tolimą perspektyvą nutaikytas sankcijų paketas patvirtintas. Dabar ruošiamasi diskutuoti trečią, kai balistinės raketos bombarduoja Kijevą.

Gal gali prezidentūra paaiškinti, ką visą laiką reiškė Prezidento pozicija, kad naikinančios sankcijos paruoštos ir jos bus įgyvendintos NEDELSIANT?“, – klausimus kėlė A. Januška.

Lietuvos diplomatas teigė, jog reikia kalbėti ir veikti, o ne „pasakoti pasakas apie vienišą Lietuvos balsą (po to pasitaisyta, kad tokių balsų yra daug)“.

„Šiandien Prezidentas kalbėjo su Ukrainos prezidentu (turbūt informavo V. Zelenskį apie europinę perspektyvą, jei dar kas liks iš Ukrainos) ir po tviteryje kreipėsi į save: „Ukrainiečiai laikosi tvirtai ir oriai, bet demokratinis pasaulis privalo suteikti jiems pagalbą. Dabar!“ Taip mes esame maža demokratinio pasaulio dalis, ir ta dalis laukia iš savo vadovo lyderystės dabar“, – socialiniame tinkle rašė jis.

A. Januška vis dar kėlė klausimą, kur yra ginklai Ukrainai.

„Karas nesustabdytas, kur yra ginklai Ukrainai? „Šį rytą savo valstybę giname vieni. Kaip ir vakar, galingiausios pasaulio jėgos stebi iš tolo. Ar vakarykštės sankcijos įtikino Rusiją? Savo danguje girdime ir žemėje matome, kad to nepakako“, – sako V. Zelenskis. O Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba desperatiškai rėkia, kad „kiekvienas kuris abejoja, ar Rusija turi būti pašalinta iš SWIFT turi suprasti, kad jų rankos bus suteptos Ukrainos nekaltų vyrų, moterų ir vaikų krauju“, – rašė jis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją