„Mokyklos vadovas, priimdamas mokytojus į darbą, vertina, kokias kompetencijas turi mokytojas, koks gali būti jo indėlis į mokinių ugdymą. Pagal Švietimo įstatymą, mokytojas turi būti nepriekaištingos reputacijos, laikytis Pedagogų etikos kodekso, kuriame, be kita ko, yra aiškiai suformuluota, kad mokytojas atsakingai veikia viešose veiklose“, – Eltai perduotame komentare situaciją komentavo ministras.

„Kitaip tariant, labai svarbi mokytojo asmenybė ir galima jos įtaka vaikams. Tad mokyklos vadovas turi tai vertinti labai atidžiai“, – pridūrė G. Jakštas.

Nors mokytoja E. Kanaitė praėjusią savaitę pati išėjo iš darbo, viešoje erdvėje atkreiptas dėmesys, kad ji ne tik minima VSD ataskaitose, bet ir socialiniuose tinkluose dalinosi įvairiais prorusiškais įrašais. Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM) primena, kad praėjusiais metais parengtos rekomendacijos, ką daryti tokiais atvejais, kai mokyklos darbuotojai viešai pritaria karo nusikaltimams ar skleidžia dezinformaciją.

„Ministerija, bendradarbiaudama su darbo santykių konsultantu ir Valstybine darbo inspekcija, mokyklų vadovams pernai parengė rekomendacijas, kokių teisinių priemonių turi būti imamasi panašiose situacijose, kai mokytojas ar kitas mokyklos darbuotojas mokyklos veikloje, socialiniuose tinkluose viešai pritaria karo nusikaltimams, skleidžia dezinformaciją“, – perduotame komentare pažymi ŠMSM.

„Rekomenduojama, kad švietimo įstaigos vadovas, gavęs informacijos apie mokytojo ar kito darbuotojo mokykloje ar socialiniuose tinkluose viešai reiškiamas tam tikras pažiūras, pavyzdžiui, pritariančias karui Ukrainoje, skleidžiamą dezinformaciją, turi nedelsdamas pasikviesti mokytoją pokalbiui. Per pokalbį gali būti pateikiamas siūlymas nutraukti darbo sutartį šalių susitarimu. Vadovui rekomenduojama inicijuoti pareigų pažeidimo tyrimo procedūrą“, – rašo ministerija.

Be to, akcentuoja ŠMSM, ugdymo įstaigos gali savo nuostatuose apsibrėžti, kas yra laikoma šiurkščiu pareigų pažeidimu. Tai, anot ministerijos, gali palengvinti teisinį procesą kilus ginčui dėl mokyklos darbuotojo viešo Rusijos palaikymo kare prieš Ukrainą.

„Darbo kodekse numatyta, kad darbo vietoje padaryta nusikaltimo požymių turinti veika yra laikoma šiurkščiu darbo pareigų pažeidimu.

Aplinkybes, kurios yra laikomos šiurkščiu pareigų pažeidimu, galima apibrėžti mokyklos vietiniuose teisės aktuose“, – teigia ŠMSM.

„Nustačius tokį pažeidimą, priklausomai nuo jo sunkumo ir kitų aplinkybių, darbuotojui gali būti įteikiamas įspėjimas dėl galimo atleidimo už antrą tokį patį pažeidimą arba jis gali būti atleidžiamas iš darbo be įspėjimo ir išeitinės kompensacijos“, – pabrėžia ministerija.

ELTA primena, kad praėjusią savaitę žiniasklaidoje pasirodė informacija, jog Vilniaus darželyje-mokykloje „Svaja“ trejus metus dirba anksčiau VSD grėsmių nacionaliniam saugumui vertinimuose minėta pedagogė E. Kanaitė. Apie tai antradienį pranešė naujienų portalas 15min.lt. Kaip nurodoma publikacijoje, Vilniaus miesto savivaldybė apie E. Kanaitės einamas direktorės pavaduotojos ūkio reikalams pareigas darželyje-mokykloje „Svaja“ sužinojo neseniai.

Šiai žiniai pasirodžius žiniasklaidoje, ugdymo įstaigos direktorė Vilniaus savivaldybei patvirtino, kad E. Kanaitė pateikė prašymą išeiti iš darbo.

Kaip portalui teigė savivaldybė, E. Kanaitė „Svajoje“ dirba nuo 2020 metų rugsėjo.

Dėmesį į E. Kanaitę socialiniame tinkle „Facebook“ prieš kelias dienas atkreipė visuomenininkas Algis Ramanauskas, nurodoma publikacijoje.

Anksčiau žiniasklaidoje skelbta, kad E. Kanaitė socialiniame tinkle dalindavosi prorusiškais įrašais, taip pat, 2015 metų VSD ataskaitoje minima, moteris yra Rusijos ambasados Vilniuje koordinuojamos Respublikinės tėvynainių tarybos narė, taip pat viena iš asociacijos „Pagrindinių teisių gynimo ir tyrimo centras“ steigėjų. Pažymima, kad E. Kanaitė taip pat vadovavo Lietuvos rusų mokyklų mokytojų asociacijai. E. Kanaitės pavardė minima ir 2016 metų VSD saugumo ataskaitoje.

2012 metais E. Kanaitei buvęs Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas įteikė apdovanojimą už nuopelnus Rusijai.