„Vakar gavome Finansų ministerijos atnaujintas ekonomines prognozes, tai dabar šią savaitę vyks modeliavimas, žiūrėsime, kokie yra šansai, kiek, neišlipant iš biudžeto ribų, būtų galima didinti atlyginimus“, – antradienį susitikime su Seimo Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ nariais pranešė G. Jakštas.

Atlyginimų didinimo prašančioms profesinėms sąjungoms tikslūs skaičiai, anot ministro, bus pateikti kitą savaitę.

„Kitą savaitę su profesinėmis sąjungomis darysime susitikimą ir pateiksime siūlymus, kokie būtų konkretūs augimai nuo sausio ir rugsėjo“, – pridūrė G. Jakštas.

Švietimo ministras G. Jakštas dar rugpjūčio mėnesį pranešė, kad mokytojams atlyginimai kitais metais bus keliami nuo sausio ir rugsėjo mėnesių.

Andriaus Navicko vadovaujamoji švietimo darbuotojų profsąjunga pareikalavo dar šiais metais pakelti mokytojų atlyginimus 20 procentų. Taip pat prašo, kad nuo 2024 m. sausio 1 d. atlyginimai didėtų dar 30 proc. Tokiu atveju, bendras atlyginimų augimas siektų 56 procentus.

Vis dėlto, nesutarus dėl spartesnio mokytojų atlyginimų kėlimo, Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga (LŠDPS) nusprendė rugsėjo 15 d. skelbti įspėjamąjį, o nuo rugsėjo 29 d. – tikrąjį streiką.

LŠDPS taip pat yra išsakiusi poreikį mažinti mokinių skaičių naujai sudaromose klasėse, siūlo numatyti ir kokybiškesnę darbo su specialiųjų ugdymosi poreikių turinčiais mokiniais tvarką.

Apie prisijungimą prie streiko pranešė ir Lietuvos švietimo ir mokslo profesinė sąjunga (LŠMPS). Jos pirmininkas Egidijus Milešinas pranešė, kad jo vadovaujama mokytojų profsąjunga svarstys skelbti streiką, jeigu nepavyks susitarti dėl iškeltų reikalavimų.

ŠMSM tęsia diskusijas ir susitikimus su profsąjungomis, bandant atrasti pedagogus tenkinantį kompromisą. Vyriausybės vadovė Ingrida Šimonytė pabrėžia, kad Ministrų kabinetas laikosi parlamentinių partijų susitarime numatytų planų kelti atlyginimus. O numatytas tikslas padidinti algas iki 130 proc. nuo vidutinio darbo užmokesčio, prognozuoja ji, bus pasiektas kitų metų rugsėjį.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)