„Priimtas sprendimas, kad mokiniai turi galimybę laikyti tarpinį, bet, jeigu netenkina rezultatas, laikyti visą turinį dvyliktoje klasėje, mano supratimu, yra išmintingiausias. Tai, aišku, niekaip neatleidžia nuo atsakomybės, kad buvo klaidų su tarpinių užduotimis“, – sakė G. Jakštas.

Ministras priminė, kaip rengiamos užduotys: „tarpiniams patikrinimams užduotys yra rengiamos tuo pačiu principu kaip ir valstybiniams brandos egzaminams. Nacionalinė švietimo agentūra organizuoja užduočių parengimą. Tam pasitelkia mokytojus, kurie dviese parengia užduotis, ir jas recenzuoja trys recenzentai“.

Nepaisant to, pasak ministro, tarkime B lygio tarpiniame patikrinime užduotys atrodo neproporcingai sudėtingos.

„Pirmiausia, visų tarpinių patikrinimų užduotis įvertins ekspertai, ir įvertins vertinimą. (…) Gali keistis vertinimas“, – sakė G. Jakštas.

Ministras tikisi, kad fizikos tarpinio patikrinimo galutiniai rezultatai bus po trijų savaičių.

Apie perlaikymus


Ministras pasakojo, kad, kai kalbama apie sistemos pakeitimus, diskutuojama apie du variantus.

„Viena yra visiškai aišku, kad tarpinius patikrinimus galės laikyti iš dviejų kartų. Vienas yra baigiant mokyklą, o pirmasis bandymas, kaip dabar vyksta, vienuoliktoje klasėje“, – sakė G. Jakštas.

Siūlantiems atšaukti šių metų rezultatus, ministras klausia, ką reikėtų pasakyti gavusiems maksimalius balus, arba tiems, kuriems tinka gautas balas?

„Dėl to išmintingiausias sprendimas, kad laiko dar vieną kartą tie, kas nori pasikelti balą, o brandos egzamine užskaitomas geriausias balas“, – sakė G. Jakštas.

Pasak ministro, vyksta diskusija, kaip turėtų vykti „antrasis šūvis“.

„Pagal dabar patvirtintą tvarką, kartu su kitų metų vienuoliktokais dabartiniai vienuoliktokai, būsimi dvyliktokai, galėtų antrą kartą laikyti, jeigu to pageidautų. Alternatyva, apie kurią diskutuojame su moksleivių sąjunga, kad galėtų antras bandymas būti įprastu būdu. Tai yra su tušinuku, pieštuku, ant popieriaus“, – sakė G. Jakštas.

Apie stresą

Ministras atsakė dėl argumento, kad patikrinimai kelia stresą.

„Dėl bandymų, suprantame, kad bendrai patikrinimai visada kelia stresą, ar tai būtų valstybinis brandos egzaminas, ar tarpinis patikrinimas, ar nacionaliniai mokinių patikrinimai. Mūsų siekis, kad mokiniai išmoktų tvarkytis su stresu, o ne stresas juos palaužtų. Nueis į aukštąsias mokyklas, ten tų egzaminų, tikrinimų ir vertinimų bus kartais daugiau: kiekvieną pusmetį laikys dešimt ir daugiau įvairiausių patikrinimų, kurie lems, ar galės studijuoti aukštesniame kurse“, – kalbėjo G. Jakštas.

Medžiagą mokytis sukels į skaitmeninę erdvę

Ministras informavo, kad ministerija gauna įvairių vertinimų ir pasiūlymų – nuo to, kad džiaugiasi tarpiniais iki to, kad reikėtų jų atsisakyti.

„Suprantame, nėra jokių nacionalinių vadovėlių, kuriuos leistų ministerija arba ministerijai pavaldžios institucijos, visus vadovėlius leidžia privačios leidyklos. Esame sutarę su Švietimo komitetu, kad, leidžiant popierinius vadovėlius, privalomai būtų ir skaitmeninė jų versija“, – sakė G. Jakštas.

Pasak ministro, svarbu užtikrinti, kad nepriklausomai nuo to, kada būtų išleisti vadovėliai, jeigu keičiasi ugdymo turinys, visai tai daliai, kai turinys pasikeičia, būtų reikalinga skaitmeninė medžiaga.

„Tam darome pirkimus. (…) Pirkimą turėtume užbaigti iki kovo pabaigos. Turinį turėtų paruošti iki birželio vidurio. Visos temos, kur nėra vadovėlių, būtų visiems viešai prieinamos, skaitmeninėje aplinkoje emokykla.lt“, – sakė G. Jakštas.

Apie matematikos rezultatą


Ministro buvo paprašyta įvertinti matematikos A lygio patikrinimo pasiekimus, kurių vidurkis 8,5 iš 20.

„Vertinu taip pat, kaip ir iki šiol vertinau valstybinius brandos egzaminus. Dabar, kadangi yra pokytis, visų akys į tai yra labiau atgręžtos, bet pažiūrėkime į ankstesnius brandos egzaminus.

Praėjusiais metais matematikos valstybinį brandos egzaminą laikė šiek tiek virš 13 tūkst. laikančiųjų, išlaikymo riba yra 16 procentų. (…) Jeigu verčiame čia į dešimtbales skales, tai yra mažiau negu dvejetas dešimtbalėje skalėje. Jo neišlaikė beveik 15 proc. laikančiųjų, dar prieš metus trečdalis neišlaikė“, – kalbėjo G. Jakštas.

Ministras apžvelgė, kokia dalis pernai surinko 40 taškų ir daugiau. Tokių buvo šeši tūkstančiai. Šiemet matematikos A lygio tarpiniame patikrinime 40 ir daugiau taškų rinko 6,9 tūkstančio laikiusiųjų.

„Matome, kad rezultatas yra geresnis, lyginant su brandos egzaminais. Bet bendrai rezultatas, suprantame, nėra geras, ir tai yra eilę metų“, – sakė G. Jakštas.

Paskelbė pirmuosius preliminarius rezultatus

Kaip skelbiama NŠA pranešime spaudai, apie penktadalį ir prancūzų kalbos, ir filosofijos tarpiniuose patikrinimuose dalyvavusių vienuoliktokų kitąmet į šių dalykų brandos egzaminus atvyks jau turėdami minimalų taškų skaičių, reikalingą egzaminui išlaikyti.

Prancūzų kalbos tarpiniame patikrinime dalyvavo 24 mokiniai. Visų jų surinktų taškų vidurkis siekia 24,4 iš 40 galimų. 35 ir daugiau taškų surinko 4 mokiniai, t. y. 17 proc. visų laikiusiųjų.

Filosofijos tarpiniame patikrinime dalyvavo 185 vienuoliktokai. Visų jų surinktų taškų vidurkis siekia 27,8 iš 40 galimų. 35 ir daugiau taškų surinko 38 mokiniai, t. y. 21 proc. visų laikiusiųjų tarpinį patikrinimą.

Ekonomikos ir verslumo tarpiniame patikrinime dalyvavo 3376 gimnazistai. Visų jų surinktų taškų vidurkis siekia 18,7 iš 40 galimų. 35 ir daugiau taškų surinko 109 mokiniai, t. y. 3,2 proc. visų laikiusiųjų tarpinį patikrinimą.

Pirmajame matematikos (išplėstinio kurso) tarpiniame patikrinime dalyvavo 13332 vienuoliktokai. Bendras surinktų taškų vidurkis siekia 8,5 iš 20 galimų. 750 mokinių surinko 17 ir daugiau taškų, o maksimalų taškų skaičių surinko 120 mokinių.

NŠA pabrėžia, kad skelbiami rezultatai yra preliminarūs. Juos dar turi patvirtinti ekspertinės komisijos.

ELTA primena, kad prasidėjus tarpiniams patikrinimams kilo pasipiktinimo banga dėl netinkamai parengtų užduočių. Reaguodamas į kritiką, švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas pavedė atlikti ekspertinius vertinimus dėl matematikos ir fizikos žinių patikrinimų.

Visgi, Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM) vadovybei paskelbus, kad nebus atsitraukta nuo nepasitenkinimą sukėlusių moksleivių tarpinių patikrinimų, Seimo opozicijos atstovai ėmė svarstyti apie interpeliaciją G. Jakštui.

Nepasitenkinimą ministro darbu išreiškė ir prezidentas Gitanas Nausėda, pareiškęs, jog padarė klaidą, paskirdamas jį į šias pareigas. Premjerė Ingrida Šimonytė tikina penktadienį gavusi G. Jakšto atsistatydinimo raštą, tačiau jo netenkinusi.

Tarpiniuose vienuoliktokų patikrinimuose šįmet dalyvaus daugiau nei 26 tūkst. moksleivių. Jie bus vykdomi nuo kovo 5 dienos iki balandžio 5 dienos, išskyrus chemijos ir istorijos atsiskaitymus, kurie vyks gegužės 6 ir 7 dienomis.

Tarpinio patikrinimo metu galima gauti iki 40 proc. galutinio egzamino vertinimo taškų, kurių užtenka tam, kad egzaminas būtų išlaikytas. Vienuoliktokai laikys po vieną dalyko tarpinį patikrinimą, išskyrus lietuvių kalbos ir literatūros bei matematikos, kurių bus po du.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)