„Norėčiau išreikšti savo vertinimą jūsų šaliai už labai subalansuotą ir labai atsakingą poziciją pastaruosius du mėnesius Saugumo Taryboje dėl mūsų karo prieš terorą Gazos Ruože“, - per bendrą Lietuvos ir Izraelio užsienio reikalų ministrų spaudos konferenciją Vilniuje sakė A. Liebermanas.

Jo teigimu, Izraelis supranta ir vertina tai, nes esą Lietuvai nebuvo lengva laikytis tokios pozicijos.

Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius savo ruožtu bendradarbiavimą sprendžiant Artimųjų Rytų konfliktą priskyrė prie sudėtingų temų.

„Kaip ir dera tarp partnerių, mes kalbamės visomis temomis, taip pat ir sudėtingomis, aptarėme, kiek spėjome, ir dar kalbėsime vėliau apie Artimųjų Rytų taikos procesą, ir apie Europos Sąjungos - Izraelio dialogą. Mes, kaip Lietuva, aktyviai jame dalyvavome pirmininkaudami Europos Sąjungos Tarybai. Ir, be abejo, JT Saugumo Tarybos darbotvarkė, kur taip pat šitie klausimai yra gana dažni, ir mūsų kontaktai padės iš tikrųjų produktyviau, efektyviau dalyvauti“, - dėstė L. Linkevičius.

Lietuva yra išrinkta į JT Saugumo Tarybos nenuolatines nares 2014–2015 metų kadencijai.

Neturime tikslo okupuoti Gazos Ruožą

Izraelio užsienio reikalų ministras Avigdoras Libermanas (Avigdor Lieberman) patikino, kad nėra siekiama okupuoti Gazos Ruožo, tik sustabdyti Izraelio apšaudymą.

„Mes nesiekiame okupuoti Gazos Ruožo, mūsų politinis noras ir pasiryžimas yra sustabdyti Izraelio apšaudymą raketomis“, – sakė A. Libermanas.

Jis taip pat patikino, kad dar nėra sutarta dėl JT rezoliucijos dėl Gazos Ruožo, dėl jos diskutuojama Saugumo Taryboje.

„Bet visiškai aišku, tai yra dalis pasaulinio pasipriešinimo prieš terorą. Nėra skirtumo tarp „Islamo valstybės“, „Al Nusra“ ir „Hamas“. Mes matome tą pačią elgseną“, – sakė A. Libermanas.

Branduolinių ginklų kiekio augimą Vidurio Rytuose lygina su siaubo filmu

Izraelio užsienio reikalų ministras Avigdoras Libermanas Irano branduolinę programą vadina grėsme visam pasauliui, o branduolinių ginklų kiekio augimo Vidurio Rytuose perspektyvą lygina su siaubo filmais.

„Pirmiausiai visi turite suprasti, kad Irano branduolinė programa yra grėsmė visam pasauliui. Iranas lieka didžiausiu terorizmo veiklų rėmėju visame pasaulyje“, – sakė A. Libermanas.

Izraelio užsienio reikalų ministras išreiškė nuogąstavimus dėl branduolinių ginklų augimo Vidurio Rytuose.

„Kokios būtų branduolinių ginklų augimo Vidurio Rytuose pasekmės? Tai lyg Holivudo siaubo filmai, galbūt net dar rimčiau“, – sakė A. Libermanas.

Tokius nuogąstavimas Izraelio diplomatijos vadovas išsakė likus maždaug savaitei iki Irano ir dar šešių valstybių – Didžiosios Britanijos, Kinijos, Prancūzijos, Rusijos ir JAV susitikimą, kuriame bus aptariama Irano branduolinė programa.

Izraelis sausį planuoja atidaryti ambasadą Vilniuje

Sausį Vilniuje turėtų būti atidaryta Izraelio ambasada.

Tai žurnalistams trečiadienį patvirtino Lietuvoje viešintis Izraelio užsienio reikalų ministras Avigdoras Liebermanas.

„Kitų metų pradžioje mes atidarysime ambasadą Vilniuje. Mūsų delegacija čia ieško vietos, pastato, ir aš galvoju, mes einame labai teisinga linkme“, - sakė jis.

„Tai yra didžiulis žingsnis į priekį, mes labai tą sveikiname“, - savo ruožtu sakė Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

Šiuo metu Izraeliui atstovauja Rygoje reziduojanti ambasadorė.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (227)