Didieji dienraščiai - "Ha-Arec", "Yedioth Ahronoth" bei rusų kalba leidžiamas savaitraštis "Novosti nedeli" Lietuvos teisėtvarkos institucijas apkaltino tendencingumu.

Per sovietinę okupaciją Antrojo pasaulinio karo metais ir pokario laikotarpiu Lietuvoje N.Dušanskis buvo sovietų valstybės saugumo darbuotojas, išsitarnavęs iki aukšto karininko laipsnio, Lietuvoje dabar jam yra iškelta baudžiamoji byla dėl šalies gyventojų genocido.

"Ha-Arec" straipsnyje "Lietuva reikalauja" praneša, kad "Holokausto aukų susivienijimas dėl tokios Lietuvos pozicijos net bando įtakoti Izraelio vyriausybę, reikalaudamas atšaldyti aktyvų bendradarbiavimą su šia šalimi".

Pasak laikraščio, išeivių iš Lietuvos nuomone "reikalavimas išduoti N.Dušanskį - ne kas kita, kaip Lietuvos valdžios mėginimas atsakyti smūgiu į smūgį. Šitaip siekiama sukelti abejojimą Izraelio reikalavimo teisėtumu taisyti Lietuvoje vykdomą karo nusikaltėlių reabilitavimo politiką".

Vi dėlto, "Ha Arec"nuomone, nepaisant kilusio erzelio, Izraelis turėtų į Lietuvos prašymą reaguoti, nepažeisdamas teisinio ir diplomatinio etiketo.

"Teisingumo ministerijos tarptautinio skyriaus vadovė Irit Koen dar pernai įteikė motyvuotą atsisakymą (apklausti N.Dušanskį-BNS), teigdama, kad N.Dušanskis neigia jam pateikiamus kaltinimus, taip pat esama istorikų įrodymų, jog jo iš viso nebuvo Lietuvoje tuo metu, kuris minimas kai kurių šaltinių", - rašo "Ha-Arec".

I.Koen teigimu, "Lietuvoje gyvena 24 buvusio sovietinio saugumo aukšto rango pareigūnai, galėję dalyvauti N.Dušanskiui inkriminuojamuose veiksmuose, bet šiems asmenims baudžiamosios bylos neiškeltos, nepaisant to, kad savo tarnybine padėtimi ir kariniais laipsniais jie anuomet buvo viršesni, nei N.Dušanskis".

"Yedioth Ahronoth" rašinyje "Lietuva Izraeliui: išduokite 81-metį, kaltinamą žmonių žudymu", rašo, kad "Lietuvoje šiuo metu esama bent 20 žmonių, dalyvavusių žudant gyventojus žydus, bet net nepatrauktų atsakomybėn".

"Novosti nedeli" praneša, kad buvęs geto kalinys ir partizanas, dabar žinomas istorikas, Jeruzalės universiteto profesorius ir Holokausto memorialo "Yad Vashem" bendradarbis Dovas Levinas Lietuvos teisėtvarkos poziciją pavadino "pasibaisėtina", o Wiesenthalio centro Izraelio skyriaus vadovas Efraimas Zuroffas - "nederama".

N.Dušanskis, telefonu susisiekęs su BNS korespondentu Izraelyje, savo kaltę neigė. Pasak šio buvusio KGB darbuotojo, jis dalyvavęs "persekiojant asmenis, įtariamus žydų genocidu bei bendradarbiavimu su naciais". Lietuvos Generalinė prokuratūra keletą kartų prašė Izraelio teisingumo ministerijos apklausti liudytoju N.Dušanskį, tačiau gavo neigiamą atsakymą.

Nesulaukę teisinės pagalbos iš Izraelio, bet surinkę pakankamai įrodymų, Lietuvos prokurorai N.Dušanskiui už akių pareiškė kaltinimus dėl 9 epizodų organizavus ir asmeniškai dalyvavus daugelyje akcijų prieš Lietuvos rezistencijos kovotojus ir civilius gyventojus. Remdamasis prokurorų pateikta medžiaga, Vilniaus miesto 2-sios apylinkės teismas šiemet rugsėjo 28 dieną N.Dušanskiui paskyrė kardomąjį suėmimą.

Spalio 29 dieną Lietuvos Generalinė prokuratūra išsiuntė prašymą į Izraelį išduoti jai N.Dušanskį. Atsakymo iš Izraelio Lietuva dar negavo. Prokuratūros duomenimis, N.Dušanskis 1940-1971 metais dirbo sovietinėse okupacinėse represinėse MVD, MGB ir KGB struktūrose. Prokurorų žiniomis, N.Dušanskis dalyvavo baudžiamosiose operacijose prieš Lietuvos nepriklausomybės kovotojus ir Lietuvos šeimų trėmimuose.

2000 metais Izraelis pareiškė, kad nepatenkino Lietuvos teisinės pagalbos prašymo apklausti buvusį aukštą sovietų saugumo karininką, nes tai būtų buvusi "diskriminacija" jo atžvilgiu.

Tada Rygoje įsikūrusi Izraelio ambasada Baltijos valstybėms paskelbė, kad Lietuvos teisinės pagalbos prašymas buvo nedelsiant ir kruopščiai išnagrinėtas "aukščiausiu Teisingumo ministerijos lygiu" ir pasitelkus nepriklausomus ekspertus. Per svarstymus prieita išvados, kad Lietuvos kaltinimai N. Dušanskiui kelia "labai rimtą susirūpinimą".

Ambasada teigė, kad Izraelis turi sąrašą daugiau nei 20-ties lietuvių, kurie "ėjo aukštas pareigas KGB ir NKVD, dabar gyvena Lietuvoje ir kurie dalyvavo įvairiose KGB akcijose, aprašytose Lietuvos prašyme, dar aktyviau ir turėdami dar didesnius įgaliojimus nei N.Dušanskis".

"Tačiau, Izraelio žiniomis, jokių procesinių veiksmų prieš šiuos lietuvius nepradėta, nors jie yra Lietuvos jurisdikcijoje", - tada teigė ambasada. Anot Izraelio pareigūnų, procesinių veiksmų N.Dušanskio atžvilgiu atlikimas, neapklausiant jam vadovavusių ir dabar Lietuvoje gyvenančių lietuvių, reikštų jo išskyrimą "diskriminaciniu būdu".

Manoma, kad N.Dušanskis išvyko į Izraelį 1989-siais, likus maždaug metams iki Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo. Šimtai tūkstančių Lietuvos piliečių žuvo laisvės kovose prieš sovietinius okupantus po Antrojo pasaulinio karo metais, buvo sunaikinti kalėjimuose ar mirė nuo nepakeliamų darbo sąlygų lageriuose atšiaurus klimato SSRS kraštuose.