Pasak Lietuvos prezidentės, ES lieka atvira ukrainiečiams, bet ne dabartinei valdžiai. Vadovai taip pat pasakė sieksiantys, kad Asociacijos sutartys su Gruzija ir Moldova būtų pasirašytos dar iki rugpjūčio pabaigos.

Lietuvai nepavyko pasiekti pagrindinio pirmininkavimo siekio – pasirašyti glaudesnio bendradarbiavimo sutarties su Ukraina. Tačiau Vilniaus susitikimo rezultatų vertinami dėl to nesumenko. Priešingai – neformaliai kalbama, kad visos pusės buvo priverstos apsinuoginti, o Europa atrado Ukrainos žmones. Vis dėlto ES viršūnės dar sykį pakartojo, kad jie nepirks Ukrainos ir nevers jokios šalies tapti bloko nare.

„Europa yra pasirengusi ir durys bus visada Ukrainos žmonėms atvertos. Bet čia apsisprendimą turi padaryti pati Ukraina, ir kokia bebūtų jos politinė valdžia. Nei pirkimais, nei jėga Ukraina nebus viliojama į ES“, – sakė D. Grybauskaitė Briuselyje.

Suomijos premjero teigimu, Asociacijos su ES sutartis yra „ne pinigų klausimas“.

Asociacijos sutartis – tai vertybių pasirinkimas, ES neturi pirkti valstybių. Šalys turi būti atsakingos už jų pačių ekonomikas, o Asociacijos sutartis padėtų Ukrainos ekonomikai kilti“, – sakė Jyrki Katainenas.

„Esame nusivylę, kaip dabartinė Ukrainos valdžia sprendžia šį klausimą, tačiau būtų labai blogas signalas, jei sakytume, kad pasitraukiame iš Ukrainos dėl Janukovičiaus sprendimo“, – teigė laikinasis Latvijos premjeras Valdis Dombrovskis.

Lietuva iškėlė Rusijos klausimą

Užsienio žiniasklaida pastebi, kad pirmininkavimą baigianti Lietuva šį pusmetį išsiskyrė aštria kritika Rusijai dėl jos spaudimo rytų kaimynėms – Ukrainai, Moldovai ir Gruzijai.

„Lietuvos vyriausybė labai veiksmingai panaudojo pirmininkavimą Rusijos klausimui iškelti, tam skirta labai daug dėmesio. Ar tai išspendė kokias problemas? Santykiai su Rusija dabar labiau įtempti nei buvo kada nors anksčiau. Tai susiję ir su Ukraina, bet ir dėl to, kad prezidentė Grybauskaitė kalba tiesiai šviesiai, ir tai erzina Maskvą. Akivaizdu, kad dabar šis klausimas pagrindinėje darbotvarkėje“, – teigia „Financial Times“ Briuselio skyriaus redaktorius Peteris Spiegelis.

Paliaupsino Lietuvą

Aš negaliu pati vertinti Lietuvos pirmininkavimo, bet noriu padėkoti visiems, kurie sekė jį ir vertino. Mums tai buvo pirmas kartas ir aš labai laiminga, kad antras kartas neateis labai greitai, – juokėsi D. Grybauskaitė. – Nes tai buvo gera ir įdomi patirtis, bet geriau ne taip dažnai.

„Aš nenoriu būti malonus ar gražiai kalbėti, tik dėl to, kad jūs šalia“, – į D. Grybauskaitės pasisakymą sureagavo ES Vadovų Tarybos pirmininkas Hermanas Van Rompuy.

„Jūs galite“, – atsakė D. Grybauskaitė.

„Aš galiu? Aš galiu būti malonus. Bet jei mes žiūrėtume, kas buvo padaryta, objektyviai galime pasakyti, kad pasiekimai buvo ne tik svarbūs, bet ir dideli“, – sureagavo H. Van Rompuy.

„Iš tikrųjų geras darbas, – Lietuvos pirmininkavimą įvertino Europos Komisijos pirmininkas Jose Manuel Barroso. – Darbus ir gerus sprendimus, kurie buvo padaryti per pastaruosius šešis mėnesius, reikia priskirti Lietuvai, kompetentingai ir atsidavusiai komandai, kuri dirbo su prezidente Grybauskaite“.

Pirmininkavimą baigiančios Lietuvos prezidentei Taryba įteikė dovaną – Lietuvos eurointegracijos kelią įamžinantį dokumentų ir nuotraukų rinkinį.