VDU profesoriaus teigimu, per dešimtmetį aštrios D. Grybauskaitės retorikos kampai buvo nugludinti, o paskutiniuoju savo metiniu pranešimu kadenciją baigianti šalies vadovė ne tik kritiškai įvertino padėtį šalyje, tačiau ir pasiuntė žinutę išrinktajam prezidentui Gitanui Nausėdai nebūti kišeniniu prezidentu.

„Per dešimt metų nusigludino aštrūs Dalios Grybauskaitės kampai. Išties, šiandieninę jos kalbą galime suskirstyti teoriškai į tris dalis. Pirmiausia, tai yra įvertinimas praėjusio dešimtmečio - tai bendras įvertinimas, o ne jos pačios pasiekimų sąvadas. Antra dalis - labai nedidelė, bet vis dėlto reikšminga - tai jos palinkėjimai naujajam prezidentui neprarasti tempų ir laikytis principų.

O trečia dalis, ko gero, pati įdomiausia mums visiems, tai yra kritika ir kritinė diagnozė šiandieninės situacijos“, - Eltai sakė VDU profesorius.

L. Bielinis pabrėžė, kad paskutinėje kalboje prezidentė ne tik dar kartą parodė savą požiūrį į valdančiuosius, tačiau kartu ir pareiškė viltį, kad po vyksiančių Seimo rinkimų politinė kultūra Lietuvoje ims keistis į gerąją pusę.

L. Bielinio teigimu, nors D. Grybauskaitė kritiką adresavo valdantiesiems „valstiečiams“, pats kritikos objektas nebuvo konkreti partija ar partijos, kaip tokios. VDU profesorius pastebėjo, kad šiuo atžvilgiu paskutinė D. Grybauskaitės kalba skyrėsi nuo ankstesniųjų, akcentavusių politinių partijų kuriamas neigiamas įtakas valstybei.

„Turėtume pastebėti pasikeitimą. Ankstesnėse kalbose ji labai stipriai kritikavo politines partijas. Praktiškai apie jas nieko gero nepasakydavo - tik blogai: kad politinės partijos vos ne politinis blogis. Dabar mes matome, kad ji kritikuoja jau ne politines partijas ir ne partinę sistemą, o kritikuoja politinę kultūrą, kuri įsigali atėjus naujoms jėgoms - chamizmą, nekreipimą dėmesio į oponentus, draudimų kultūrą ir panašiai“, - teigė L. Bielinis.

ELTA primena, kad antradienį prezidentė D. Grybauskaitė skaitė metinį pranešimą. Liepos 12 d. bus inauguruotas ir valstybės vadovo pareigas perims Gitanas Nausėda.