Išlaužytus stendus praėjusį penktadienį pastebėjo į Panerius atvykęs apžvalgininkas Donatas Paulauskas. Memorialą draugams parodyti norėjęs D. Paulauskas šalia muziejaus išvydo suspardytus informacinius stendus ir aplink pabirusias nuolaužas.

D. Paulauskas apie nusikaltimą pranešė policijai. Pareigūnai vėliau jam perskambino ir patvirtino įvykį užfiksavę.

D. Paulauskui kilo įtarimas, kad muziejus išniekintas po nacionalistų eitynių Kovo 11-ąją. „Kasmet po šių eitynių vienur kitur būna įvairių išpuolių, vienaip ar kitaip susijusių su antisemitizmu ir neapykantos nusikaltimais. Todėl kai kovo 14-ąją tai pamačiau, pirma asociacija buvo, kad tai gali būti susiję. Aišku, tai gali būti ir paprastas chuliganizmo bei vandalizmo aktas“, – DELFI kalbėjo D. Paulauskas.

Pašnekovui norėtųsi, kad į svastikų piešimus ir panašius aktus būtų žiūrima kaip į neapykantos nusikaltimus, o ne kaip į paprastus vandalizmo aktus.

Tyrimas dar nepradėtas

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio specialistė Justina Balčiūnaitė DELFI patvirtino, kad praėjusį penktadienį, apie 14 val., Vilniaus miesto antrasis policijos komisariatas gavo pranešimą apie apgadintą muziejaus informacinį stendą ir išdaužtą stendo stiklą. Dėl šio įvykio ikiteisminis tyrimas kol kas nepradėtas.

„Pirmą kartą girdžiu“, – pirmadienį DELFI sakė Panerių memorialinio muziejaus vedėjas Algis Karosas. Muziejus dirba tik tada, kai yra išankstinių užsakymų, tad A. Karosas apie suniokojimą nieko nežinojo.

1985 m. Paneriuose pastatytame dviejų aukštų pastate eksponuojami II-ojo pasaulinio karo metais nužudytų žmonių asmeniniai daiktai, dokumentai ir nuotraukos, surastos žudynių vietoje, kopijos.

Muziejaus lankytojams taip pat rodomi išlikę barakų pamatai ir akmeninės duobės, į kurias buvo metamos žudynių aukos.

Muziejus atidarytas masinių žudynių vietoje, kur II pasaulinio karo metais nužudyta apie 100 000 įvairių tautybių žmonių, daugiausia žydų.

Premjeras A. Butkevičius pasmerkė Panerių memorialo niokotojus

Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius pasmerkė Panerių memorialinio muziejaus niokotojus, išlaužiusius muziejaus informacinius stendus.

„Tai neapykantos aktas, kurį kuo skubiau turi ištirti teisėsaugos institucijos. Lietuvoje negali būti toleruojami jokie bandymai kurstyti antisemitines ar kitas tautinę nesantaiką keliančias nuotaikas“, ­-vakare išplatintame pranešime spaudai teigė premjeras.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (199)