Kaip anksčiau pranešė Lietuvos kariuomenė, komendanto valandos pratybos vyks Vilniaus Viršuliškių ir Aukštųjų Panerių bei Kauno Palemono teritorijose.

Komendantiniai vienetai kartu su Lietuvos policija vykdys teritorijos kontrolę, objektų apsaugą, transporto patikrą.

Gyventojams pratybų metu eismas nebus ribojamas, tačiau numatomi realūs Lietuvos policijos ir komendantinių vienetų patikros punktai, kur pravažiuojantis transportas gali būti stabdomas, sutikrinami dokumentai ir kitos procedūros, įprastos kelių policijos reidų metu.

Paskirtoje teritorijoje, kur bus įgyvendinamos karo komendanto valandos priemonės, gali būti stabdomas ne tik transportas, bet ir praeiviai, sutikrinami dokumentai, tačiau kiti realūs ribojimai nenumatomi.

Ragina neišsigąsti

Balandžio pabaigoje Gynybos štabo karių ir civilių bendradarbiavimo valdybos vyriausiasis karininkas majoras Donatas Suchockis sakė, kad įprasto šalies gyventojų gyvenimo nekeis.

„Jos išsigąsti nereikėtų, tai daugiau mūsų vidinė treniruotė. Tiek, kad kariai bus matomi naktį iš 7 dienos į 8 numatytose teritorijose. Tačiau tai neturės įtakos nei eismui, nei gyventojų galimybėms judėti“, – komentavo mjr. D. Suchockis.

Jo teigimu, kartu su policija kariuomenė gali atlikti įprastus kelio eismo reidus, kurių metų bus stabdomas transporto srautas, tikrinami dokumentai.

„Vairuotojų transporto priemonės gali būti patikrinamos. Tačiau judėjimo laisvė kitaip nebus varžoma“, – pridūrė jis.

Tai bus Lietuvoje vykstančių didžiausių nacionalinių pratybų „Perkūno griausmas 2024“ dalis, kuri vadinasi „Perkūno bastionas 2024“.

Ji skirta treniruoti karo komendantūras, stiprinti komendantų sąveiką su savivaldybėmis, vyriausybinėmis ir nevyriausybinėmis organizacijomis.

„Perkūno griausmas 2024“ pratybos vykdomos siekiant sukoordinuoti kariuomenės, valstybės institucijų, savivaldos ir Valstybės gynyboje dalyvaujančių piliečių pastangas ir nukreipti jas tinkama kryptimi. Mobilizacija, karo prievolininkų šaukimas, karo komendantūrų įkūrimas, Strateginės vadavietės išskleidimas ir kiti pratybose planuojami treniruoti veiksmai veda į vieną tikslą – valstybės mastu pasiruošti valstybės ginkluotai gynybai.