„Kai kalbame apie Rusiją, tai žinome, kad jos strateginė komunikacija yra labai toliaregė, ji keliauja įvairioms grupėms žmonių. Jeigu šnekame apie Rusijos vidinę auditoriją, tai turbūt visi suprantame, kad jie nėra atsparūs Kremliaus skleidžiamai dezinformacijai.

O kalbant apie mūsų visuomenę, tai manau, kad ji yra pakankamai atspari“, – įvertinimą LNK eteryje pateikė analitikė D. Daškevičiūtė.

Liepos 11–12 dienos Vilniuje vyks NATO viršūnių susitikimas. Lietuvos kariuomenės Strateginės komunikacijos departamento analitikė teigė, jog dezinformacijos intensyvėjimas yra stebimas.

„Mes jau seniai stebime informacinę erdvę ir seniai matome Kremliaus pastangas paveikti mūsų visuomenę, Vakarų visuomenę tuo pačiu, taip pat savo auditoriją.

Tai skaičiai yra nemaži, bet nieko, ko mes negalėtume sukontroliuoti, pamatyti ir pastebėti. Tad niekas pro mūsų radarus nepraslysta. Mes matome suintensyvėjimą prieš NATO viršūnių susitikimą. Galbūt tai koreliuoja ir su tuo, kad NATO ir Lietuvos kariuomenės komunikacija, Krašto apsaugos ministerijos komunikacija apie renginį yra vis aktyvesnė.

Nes Kremliaus dezinformacija yra labiau reaktyvi dėl NATO viršūnių susitikimo. Tai jeigu yra kalbama apie gynybos planus, arba jų patvirtinimą, derinimą, tai mes, aišku, matome dezinformacijos iš Rusijos apie tai, kokie tai yra planai“, – LNK pasakojo D. Daškevičiūtė.

Ji teigė, jog Kremlius tvirtina, jog tai ne gynybos, o puolimo planai.

„Neva ir NATO viršūnių susitikimo metu Vilniuje bus priimti planai kaip pulti Rusiją, kokių veiksmus imtis ir panašiai“, – tikino Lietuvos kariuomenės Strateginės komunikacijos departamento analitikė.

Tarp skleidžiamos dezinformacijos – ir žinutės apie tai, kad Vilniui NATO viršūnių susitikimo suorganizuoti nepavyks.

„Komunikacinė erdvė yra labai plati. Ir vienas iš dezinformacijos tikslų yra suklaidinti žmogų. Tai tos žinutės, kurios iš dalies viena kitai prieštarauja, arba nepapildo iki galo viena kitos, ji kelia klausimus – kas čia vyksta.

Tai jų ir yra toks tikslas – įstumti žmogų į pilkąją zoną, kad žmogus niekuo nepasitikėtų, nesektų naujienų, nieko nežiūrėtų“, – tvirtino D. Daškevičiūtė.

LNK vidurdienio žinių pašnekovė tvirtino, jog Kinija taip pat skleidžia dezinformaciją, tačiau ne tokiu mastu kaip Kremlius.

„Kalbant apie NATO viršūnių susitikimą mes nefiksuojame tiek daug dezinformacijos iš Kinijos šia tema. Ką mes matėme apie Taivano atstovybės atidarymą Lietuvoje prieš kurį laiką – tai buvo labai aktyvi, koordinuota ir suorganizuota dezinformacijos kampanija prieš Lietuvą“, – tvirtino analitikė D. Daškevičiūtė.

Visą LNK vidurdienio žinių pokalbį su analitike D. Daškevičiūte žiūrėkite čia: